logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZRK M1417S - Przewijanie w prawo i problem z tego wynikający

GLw3d 12 Cze 2015 16:22 2577 11
REKLAMA
  • #1 14765794
    GLw3d
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam

Ponownie zwracam się o pomoc z moją Uwerturą-Stereo. Mianowicie ma problem z przewijaniem w prawo. Jak można zobaczyć na filmie trzeba szpulce trochę pomóc żeby ruszyła.

Jednak to nie wszystko. Jeżeli z przewijaniem jakoś mogę dać sobie radę to martwi mnie ten dziwny dźwięk. Pojawia się on tylko podczas przewijania właśnie w prawo. Koło pośrednie przeczyściłem i tulejkę na której ono jest osadzone posmarowałem. Jednak ten dźwięk nie ustaje. A mnie brakuje już pomysłów jak się go pozbyć.

Dziękuję za wskazówki i za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14765923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14765956
    GLw3d
    Poziom 8  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy winą że jak piszesz silnik drga jest podkładka gumowa która znajduje się na silniku? (Są dwie. Jedna na dole a jedna u góry). U mnie są twarde jak kamień. (Podejrzewam że zużyte). A no i czy winą tego że koło pośredniczące nie dochodzi do silnika może być sprężyna która znajduje się na spodzie talerzyka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14766150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 14767259
    GLw3d
    Poziom 8  
    Hej

Dziękuję za twoją pomoc i poświęcony czas. Już wiem o co biega. Winę ponosiła sprężyna napinająca prawego talerzyka. Była za mocna. Jak nastawiłem przewijanie w prawo to ocierało o wiatraczek silnika ramie kółeczka pośredniego (za silny docisk). Jak była za słaba to był słaby docisk i nie przewijał w prawo. Trochę się męczyłem z tą sprężyną (musiałem taką dociąć tzn. skrócić) i udało mi się to (mam nadzieję zrobić). Ogólnie to ten magnetofon przed moim kupnem był u jakiegoś "serwisanta" i fabryczne sprężyny całkowicie rozwalił. Bo zabrał się to tego od d*** strony.
  • #6 14771906
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe
    Ocena: 273
    Obejrzyj dokładnie sprzęgło antyprzeciązeniowe, które jest na osi silnika. OIDP przy jednym kierunków przewijanie jest pomijane, przy drugim nie. Poślizg na tym sprzęgle utrudnia przewijanie. To że mocne dociskanie rolek pośredniczących powoduje u Ciebie kłopoty może świadczyć ze to sprzęgło się ślizga.

Rolą tego sprzęgła jest zapobieganie przeciążeniu silnika gdy dojdzie zablokowania mechanizmu.

Wielu naprawiających pomija to sprzęgło przez co często walczy z mizernym efektem z pozostałymi elementami napędu. Przetarcie papierem ściernym powierzchni i sprzęgłą - "w poprzek jego pracy" - oczywiście poprawia ich działanie. W niektórych przypadkach trzeba niestety uzupełnić / wymienić wytarte elementy.

Boki talerzyków - przeszlifować boczne krawędzie które się stykają z rolkami - w poprzek do płaszczyzny obrotu czyli góra dół.

Kalafonia - zwiększa tarcie "gumowych" rolek. Materiał użyty do ich wykonania (EPDM) pęcznieje pod jej wpływem. Efekt nie jest super trwały ale awaryjnie można go zastosować do czasu zdobycia - dorobienia elementów z EPDM.
  • #7 14781824
    GLw3d
    Poziom 8  
    studisat napisał:
    Obejrzyj dokładnie sprzęgło antyprzeciązeniowe, które jest na osi silnika. OIDP przy jednym kierunków przewijanie jest pomijane, przy drugim nie. Poślizg na tym sprzęgle utrudnia przewijanie. To że mocne dociskanie rolek pośredniczących powoduje u Ciebie kłopoty może świadczyć ze to sprzęgło się ślizga.

Hej

O jakie sprzęgło chodzi? Bo na osi silnika jest patrząc od samego dołu. Podkładka, wiatraczek, podkładka, sprężyna, plastikowe kółeczko na którym jest pasek oraz gumowa tulejka (po jej wymianie a udało mi się takową zdobyć uwertura przewija w lewo :-) )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14784711
    studisat
    GLw3d napisał:

O jakie sprzęgło chodzi? Bo na osi silnika jest patrząc od samego dołu. Podkładka, wiatraczek, podkładka, sprężyna, plastikowe kółeczko na którym jest pasek oraz gumowa tulejka (po jej wymianie a udało mi się takową zdobyć uwertura przewija w lewo. :-) )

Dobrze patrzysz. Pomiędzy tuleją, kółkiem, a osią jest sprzęgło cierne.
    Łatwo je przeoczyć bo wszystkich funkcji tego całego zespołu nie daje skojarzyć po wyglądzie a na pewno trudno początkującemu skojarzyć ze sprzęgłem.
    Sprężyna zapewni odpowiedni nacisk powierzchni ciernych. Zaś podkładki, powierzchnie mają przenieść moment obrotowy ograniczony do maks. wartości.
  • #10 14809266
    GLw3d
    Poziom 8  
    Dziękuję za informację. Teraz mam dopiero trochę czasu żeby odpisać. Te elementy o których piszesz wyczyściłem. Mam jeszcze do wymiany kółko pośrednie. Guma jest na nim gładka i świeci się. Na te chwilę pomogłem sobie tak że przetarłem ją drobnym papierem ściernym. I już tak się nie ślizga. Co niestety jest tylko chwilowe bo i tak to kółko jest do wymiany. Mam jeszcze tylko w tej uwerturze problem z wskaźnikami VU ale to opisze w kolejnym poście.
  • #11 14821198
    studisat
    GLw3d napisał:
    Guma jest na nim gładka i świeci się. Na te chwilę pomogłem sobie tak że przetarłem ją drobnym papierem ściernym. I już tak się nie ślizga. Co niestety jest tylko chwilowe bo i tak to kółko jest do wymiany.

Natrzyj jeszcze kalafonią. Trochę EPDM "spuchnie" i będzie bardziej szorstkie.
    W końcu jeśli nie używasz go codziennie i nie po kilka godzin dziennie to na dość długo wystarczy taka prowizorka.
  • #12 16041620
    GLw3d
    Poziom 8  
    Uwertura dostała nową - używana rolkę. Udało mi się takową dostać. teraz jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przewijaniem w prawo w magnetofonie Uwertura-Stereo, który wymagał pomocy przy uruchomieniu szpulki. Po analizie problemu, zidentyfikowano, że przyczyną trudności było zbyt mocne napięcie sprężyny napinającej talerzyk, co powodowało ocieranie się ramienia kółka pośredniego o wiatraczek silnika. Użytkownik wymienił sprężynę oraz oczyścił elementy mechanizmu, co poprawiło działanie. Dodatkowo, zwrócono uwagę na sprzęgło antyprzeciążeniowe na osi silnika, które może wpływać na przewijanie. Użytkownik wymienił również kółko pośrednie, co przyczyniło się do poprawy funkcjonalności urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA