logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić mini wiatrak Vestas z silniczkiem i panelami słonecznymi dla dziecka?

macbart 25 Cze 2015 13:47 3036 2
REKLAMA
  • #1 14802031
    macbart
    Poziom 9  
    Witam wszystkich na forum,
    Napisałem w temacie wiatrak zabawka bo to ma być zabawka dla synka lat 3, który kocha wiatrak tzn w lipcu kończy taka zabawka ok metra wraz z łopatami taki mini Vestas. Chciałbym zrobić mu taki wiatrak na prezent. Napędzany przez mały silniczek z dwóch akumulatorków AA z diodą migającą raz na 2 sekundy, wyłącznikiem i małą regulacją prędkości łopat (nie wentylator). To była wersja pierwsza, a teraz wersja rozbudowana. Czy do tego pierwszego schematu dało by się podłączyć baterie słoneczne przymocowane gdzieś do nogi wiatraka np. ( 4 szt.), żeby padające na nie słońce ładowało akumulatorki i obracało wiatrak ( łopaty).
    Mam nadzieję, że mój opis jest dość czytelny, jeśli by ktoś mógł mi pomóc i taki schemat stworzyć to był bym bardzo wdzięczny.
    Jeśli coś trzeba by doprecyzować pozmieniać to również proszę o informację
    z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zrobić mini wiatrak Vestas z silniczkiem i panelami słonecznymi dla dziecka? images.jpg (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14802080
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1159
    Moim zdaniem, największym problemem będzie "zdobycie", ewentualnie zrobienie odpowiedniej przekładni do napędu łopat. Osadzenie łopat bezpośrednio na osi silniczka oczywiście możliwe, ale wtedy ten silniczek musi być większy, mieć większą moc, no i potrzebna by była chociaż najprostsza automatyczna regulacja obrotów, bo ruszy "powoli, ociężale" ale jak się rozpędzi, może łopatą nabic guza.
    Najprostsza była by przekładnia pasowa, np za pomoca gumowego paska, wtedy można użyć silniczka np. z magnetofonu kasetowego, lub jakiegoś modelarskiego (są takie już z osadzoną na osi rolką z rowkiem na pasek), bez żadnej regulacji obrotów.
  • #3 14802218
    macbart
    Poziom 9  
    Konstrukcja będzie lekka główny maszt to tworzywo, a łopaty pewnie polakierowana balsa więc leciutkie. Jeśli chodzi o łopaty to raczej powoli miały by się kręcić i ew troszkę szybciej po "podkręceniu" ale dosłownie kilka obrotów bo to ma być atrakcja dla oka, żeby było widać czerwone paski na łopatach jak się kręcą. Chodziło by mi głównie o elektronikę. Wariant pierwszy akumulatorki (mogły by być nawet 4 AA) abo podobne zasilanie, włącznik/wyłącznik na podstawce i obok minimalna regulacja prędkości, a na czubku masztu czerwona dioda wolno migająca.
    Wariant drugi bardziej skomplikowany do dołączyć baterie słoneczne, które będą napędzały wiatrak dodatkowo jak by było słoneczko. Oczywiście pierwsza opcja jak najbardziej była by zadowalająca po prostu częściej trzeba by podmieniać akumulatorki ale to nie jest wielki problem.
    Jeśli chodzi o przekładnie to możliwości jakieś są, czy tak jak wspomniana przekładnia pasowa czy przekładnie zdemontowane z uszkodzonych zabawek itp.
    Dziękuję za podpowiedź
REKLAMA