logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwość do pastucha na NE555 z trafo WN z telewizora - 150 kHz?

Adi162 30 Cze 2015 17:31 1593 8
REKLAMA
  • #1 14814867
    Adi162
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam mam w planach zbudować pastuch na jednym NE555 ma "kopać" cały czas i tutaj się zastanawiam jakiej częstotliwości użyć do trafo WN z telewizora na którym po stronie pierwotnej jest 20 zwojów. Zastanawiałem się nad 150 kHz ale czy to będzie wystarczające ?
  • REKLAMA
  • #2 14815344
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Na 555 150kHz? Transformatory takie były projektowane na 15625Hz.
  • REKLAMA
  • #3 14815376
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:

Zastanawiałem się nad 150 kHz ale czy to będzie wystarczające ?
    150kHz nie będzie kopać tylko palić skórę, transformator wysokiego napięcia projektowany na 15kHz, prawie na pewno nie będzie działał na 150kHz.

Pastuchy robi się na częstotliwości ok 1Hz żeby ofiara mogła się uwolnić pomiędzy impulsami.
  • #4 14815402
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Z tego co pamiętam to napięcie na wyjściu ok.1kV-2kV i tylko przez ułamek sekundy w odstępach minimum 1 sekundowych (maks 2 sek).
    Tak przy okazji znalazłem tu podobny temat Link.
  • REKLAMA
  • #5 14815463
    Adi162
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    trafo wn będzie wysterowane przez ne555 ustawione na 1hz a potem przez tranzystor do drugiego modułu który ma 150 kHz żeby trafo wz z 20-stoma zwojami po pierwotnej ruszyło
  • REKLAMA
  • #6 14816172
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:
    trafo wn będzie wysterowane przez ne555 ustawione na 1hz a potem przez tranzystor do drugiego modułu który ma 150 kHz żeby trafo wz z 20-stoma zwojami po pierwotnej ruszyło
    To że nawinąłeś 20zw pierwotnego, nie znaczy że dla wtórnego 150kHz będzie odpowiednie, uzwojenia wysokonapieciowe mają duże pojemności własne i trudno je "pędzić" do wysokich częstotliwości.
    Poza tym 150kHz nie kopie, tylko wypala.
  • #7 14816461
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Ten transformator w ogóle nie zadziała powyżej 30kHz ze względu na skład rdzenia. Uzwojenie wn też nie będzie pracowało powyżej 20kHz. Te transformatory optymalizowano na 15625 Hz. i nie powinny pracować przy innej częstotliwości. Poza tym pastucha robi się na rdzeniach blaszanych.
  • #8 14816889
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 552
    jarek_lnx napisał:
    Cytat:

Zastanawiałem się nad 150 kHz ale czy to będzie wystarczające ?
    150kHz nie będzie kopać tylko palić skórę, transformator wysokiego napięcia projektowany na 15kHz, prawie na pewno nie będzie działał na 150kHz.

slawussj napisał:
    Ten transformator w ogóle nie zadziała powyżej 30kHz ze względu na skład rdzenia. Uzwojenie wn też nie będzie pracowało powyżej 20kHz. Te transformatory optymalizowano na 15625 Hz. i nie powinny pracować przy innej częstotliwości.

Sprostuję, że (sprawdzone w praktyce) transformatory z lampowych TV dają sobie spokojnie radę ze 60kHz, a najwięcej mocy przenoszą w okolicach 25-50kHz.

Trafopowielacze tak samo, ale te bez problemu dają sobie radę nawet ze 100kHz, a te pochodzące z monitorów CRT i ponad 120kHz. Tyle, że przy tak skrajnych częstotliwościach działają z mniejszą wydajnością.

Poniżej 20kHz nigdy nie schodziłem, bo nie lubię jak mi przetwornica "wyje". :P

W mojej obecnej przetwornicy "pędzę" parę trafopowielaczy częstotliwością 44kHz i przenoszona moc spokojnie sięga 500-600W, więc jak widać nie doceniacie możliwości tych traf. :) Na dowód przebieg z pierwotnego:

Częstotliwość do pastucha na NE555 z trafo WN z telewizora - 150 kHz?

W trakcie eksperymentów zapuszczałem się nawet do częstotliwości przekraczających 80kHz i nie było problemu.

Tu pytanie do Autora, czy zamierasz użyć "klasycznego" trafa AC (jak z lampowych TV), czy trafopowielacza? Trafopowielacz IMHO byłby tu lepszy (DC na wyjściu).

Jednak częstotliwość sterującą transformatorem radzę zmniejszyć do 25-40kHz, aby zbędnie nie obciążać układu (wyższa częstotliwość = większe straty). :P

To może nawet by zadziałało, jeżeli byśmy mieli timer wyzwalający właściwą przetwornicę, np. w cyklu 1s wyłączona, 0,05s włączona... Ale w jednym zgodzę się z przedmówcą:

slawussj napisał:
    Poza tym pastucha robi się na rdzeniach blaszanych.

A to dla tego, że pastuch powinien być zbudowany inną metodą - a mianowicie używając transformatora przenoszącego energię w pojedynczych impulsach generowanych typowo przez rozładowanie kondensatora. W tedy energia jest dostarczana do "ofiary" w postaci pojedynczego, skoncentrowanego ale bardzo krótkiego "strzału", który choć bolesny jest zasadniczo niegroźny.

Oberwanie z przetwornicy która jest zdolna do pracy ciągłej nie jest bezpieczne, ale za to jest dużo bardziej, niż nieprzyjemne...

EDIT://

Zapomniałem dodać, że zależnie od topologii i napięcia zasilania 20 zwojów na pierwotnym to raczej za dużo. Typowo używa się 5-10 zależnie od układu. Jak ma wyglądać końcówka mocy? Po prostu NE555 sterujące kluczem w szeregu z pierwotnym? Jakie napięcie zasilania?
  • #9 14817098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować pastucha na bazie układu NE555, zastanawiając się nad odpowiednią częstotliwością dla transformatora wysokiego napięcia (WN) z telewizora, z 20 zwojami na stronie pierwotnej. Odpowiedzi wskazują, że 150 kHz jest zbyt wysoką częstotliwością, co może prowadzić do uszkodzenia transformatora, który jest zoptymalizowany do pracy w zakresie 15-30 kHz. Zamiast tego, sugerowane są częstotliwości w okolicach 1 Hz dla pastucha, aby umożliwić ofierze uwolnienie się między impulsami. Niektórzy użytkownicy podają, że transformatory z lampowych telewizorów mogą pracować do 60 kHz, a trafopowielacze nawet do 100 kHz, ale z mniejszą wydajnością. Proponowane są również alternatywy, takie jak wykorzystanie cewki zapłonowej z samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA