logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator HV na NE555 - brak iskry, niestabilna częstotliwość pracy

Sony-5 21 Lis 2007 19:09 1205 3
REKLAMA
  • #1 4505825
    Sony-5
    Poziom 10  
    Witam!

Zbudowałem kiedyś taki generatorek hv
    http://images33.fotosik.pl/52/6416687317d3a6ec.png
    Okazał się bardzo niestabilny, czasami częstotliwość pracy transformatora drastycznie się zmieniała. Postanowiłem zrobić na ne555 aby mieć stałą częstotliwość(regulowaną).
    http://images30.fotosik.pl/116/3a2cde5adf5d8ce4.jpg
    Efekt jest taki że na trafo idzie piękny sygnał -20V do 20V, ale nie ma iskry...
    Przypadkiem rozstroił się generator i strzelały iskry nawet ok 7cm(i tranzystory się grzały), lecz gdy mierzyłem sygnał na oscyloskopie przebieg(mierze go na wtórnym uzwojeniu transformatorka który steruje tranzystorami) wyglądał jak "szum".
    Jaki ma iść przebieg na transformator hv aby "dobrze" działał?
    Co jest nie tak?

Trafo jest z telewizora.
  • REKLAMA
  • #2 4515472
    Sony-5
    Poziom 10  
    Poeksperymentowałem troche i okazało się że przy częstotliwości 125kHz trafo ładnie chodzi, lecz jak uzyskać efekt naskórkowy(aby iskry nie "kopały") gdy przy częstotliwości 300kHz z trafa się nic nie wydobywa?
  • REKLAMA
  • #4 4515760
    Sony-5
    Poziom 10  
    Dokładnie nie wiem co to jest.
    Zwykłe trafo z telewizora starego, mam kilka takich tylko są tak stare i zniszczone że narazie eksperymentuje na trafie z monitora.
    Wewnątrz ma pewnie uzwojenie pierwotne, ale feryt(złożony jest z 2 połówek i zciśnięty klamrą metalową) tak wystaje(nawinięty był jakiś odczep, 2 zwoje) że na nim nawinąłem uzwojenie pierwotne :D

Siedze z oscyloskopem, z tym flyback driver i zmieniając kondensator z 66kHz(470nF) doszłem do 166kHz(ok 78nF) iskra jak narazie jest.
    Przy małych częstotliwościach iskra wygląda jak ogień:D
    Poszukam mniejszych kondensatorów i zobacze co się będzie działo jak bedę się zbliżał do 300kHz
REKLAMA