logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procesy - Za dużo procesów ? skąd ? Jak je unicestwić ?

PATRYKMAN1999 03 Lip 2015 22:45 1449 8
REKLAMA
  • #1 14822799
    PATRYKMAN1999
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Witam, ostatnio przeinstalowałem komputer i zauważyłem że jest obciążony procesami a najbardziej to ,,svchost'' który powtarza się (red), wcześniej przed instalacją miałem zaledwie hmm 5 procesów ?. Na czarno oznaczyłem procesy które wiem skąd tam się znalazły. Mógłby mi ktoś pomóc ? jak wyłączyć ? nawet nie wiem do czego służą..

Specyfikacja komputera:

• Płyta Główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. Model M55S-S3 (Socket M2)
    • Procesor: AMD Athlon II X2 215 (2x 2,7 GHz)
    • RAM ddr2 6 GB (2x 2 GB + 2x 1 GB ) + Może dojść 2 Gb Więcej
    • Karta Graficzna GeForce GTS 450 1 Gb
    • Zasilacz: Fortron 400W (NO:FSP400-60PFN)
    • Dysk 500 GB Seagate (Barracuda 7200.12

• REKLAMA
  • #2 14822808
    raterro
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Czasami niektóre wirusy podszywają się pod ten proces systemowy, jeśli ci nie obciąża systemu, to raczej nie ma się czym martwić, ale przeskanuj cały system antywirusem i jeszcze Malwarebytes Anti-Malware
  • REKLAMA
  • #3 14822868
    PATRYKMAN1999
    Poziom 17  
    Ech i pojawił się problem z dźwiękiem tak jak kiedyś..
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2904085.html
  • #4 14822887
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2646
    Przeskanuj w trybie awaryjnym MBAM.
  • #5 14822979
    PATRYKMAN1999
    Poziom 17  
    yogi009 napisał:
    Przeskanuj w trybie awaryjnym MBAM.

Tak właśnie zrobiłem wykryło chyba z 4 wirusy.. i nadal ten sam problem... odczuwam że komputer muli. W usługach wyłączyłem dzienniki zdarzeń może to ma taki wpływ ? Czy to raczej odpada ? Ten proces ,,żre'' cały komputer ?!

Dodano po 1 [minuty]:

raterro napisał:
    Czasami niektóre wirusy podszywają się pod ten proces systemowy, jeśli ci nie obciąża systemu, to raczej nie ma się czym martwić, ale przeskanuj cały system antywirusem i jeszcze Malwarebytes Anti-Malware

Obciąża i to strasznie prawie.. co widać na screenie jakieś sugestie ??? Ps niedawno go przeinstalowałem..

Dodano po 4 [minuty]:

Instaluje aktualizacje ? da to coś ?

Dodano po 6 [minuty]:

Ta aktualizacja może mieć jakiś związek z tymi procesami ? (w mbam jakiś virus wykryło związany z procesorem) Procesy - Za dużo procesów ? skąd ? Jak je unicestwić ?

Dodano po 4 [minuty]:

I czemu jak ten proces svchost usuwam to cały czas się pojawiają nowe..
  • REKLAMA
  • #6 14823009
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1066
    PATRYKMAN1999 napisał:
    I czemu jak ten proces svchost usuwam to cały czas się pojawiają nowe.

Zasadniczo to proces systemowy chyba, że coś się pod niego podszywa.
    PATRYKMAN1999 napisał:
    niedawno go przeinstalowałem..

Windows oryginalny?
    PATRYKMAN1999 napisał:
    Obciąża i to strasznie prawie.. co widać na screenie jakieś sugestie ?

Po kliknięciu PPM i wybraniu pokaż lokalizację pliku jaka jest lokalizacja?

W usługach systemowych po dwukrotnym kliknięciu na usłudze można sprawdzić ścieżkę do pliku wykonywalnego i zobaczyć za co odpowiada svchost.exe - sporo tego.

SlimDrivers lepiej odinstalować i nie używać, a sterowniki pobrać ze strony producenta sprzętu.
  • #7 14823542
    PATRYKMAN1999
    Poziom 17  
    PATRYKMAN1999 napisał:
    I czemu jak ten proces svchost usuwam to cały czas się pojawiają nowe.

Zasadniczo to proces systemowy chyba, że coś się pod niego podszywa.

PATRYKMAN1999 napisał:
    niedawno go przeinstalowałem..

Dra98 napisał:
    Windows oryginalny?

Niestety nie, ale działał przez 1,5 roku i dalej bym z niego użytkował lecz niestety coś się z rozdzielczością stało (za każdym razem musiałem zmieniać rozdzielczość na większą) Więc po pewnym czasie stało się to uciążliwe i wczoraj musiałem przeinstalować i jakby nie te procesy to byłoby wszystko ok

PATRYKMAN1999 napisał:
    Obciąża i to strasznie prawie.. co widać na screenie jakieś sugestie ?

Dra98 napisał:
    Po kliknięciu PPM i wybraniu pokaż lokalizację pliku jaka jest lokalizacja?

Myślę że lokalizacja jest dobra ?, sprawdzić tak wszystkie ?

Dra98 napisał:
    W usługach systemowych po dwukrotnym kliknięciu na usłudze można sprawdzić ścieżkę do pliku wykonywalnego i zobaczyć za co odpowiada svchost.exe - sporo tego.

Pomału pomału.. bo nie rozumiem.

PATRYKMAN1999 napisał:
    SlimDrivers lepiej odinstalować i nie używać, a sterowniki pobrać ze strony producenta sprzętu.

Tak, ale ten sposób jest szybszy i nigdy mnie nie zawiódł w tym programie.

Dodano po 5 [minuty]:

Dra98 niestety wszystkie procesy svchost lokalizuje do tego samego folderu w windows 32..

Dodano po 15 [minuty]:

Na czerwono zaznaczyłem procesy które według mnie nie powinny się tam znajdować.

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

?
  • REKLAMA
  • #8 14824148
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    Jeśli system to pirat no to już masz odpowiedź. Piractwu na forum mówimy zdecydowane nie.
    Pozdrawiam
  • #9 14824576
    PATRYKMAN1999
    Poziom 17  
    olutas napisał:
    Jeśli system to pirat no to już masz odpowiedź. Piractwu na forum mówimy zdecydowane nie.
    Pozdrawiam

Niestety, lecz ja nie zarabiam i mam inne zdanie na temat piractwa.. w końcu państwo nas okrada więc CZEMU NIE OKRADAĆ ICH SAMYCH :) ?, wszyscy tylko się z nas śmieją (Polski) a dokładnie to z tych Złodziei którzy tylko omamiają przez telewizję.

Dodano po 6 [minuty]:

Ps co do mojego problemu problem ustąpił :O sam nie wierzę.. być może to przez jakieś aktualizacje które się zainstalowały, pobrałem też ,,Privazer'a'', ,,trojan remover'' i ,,comodo cleaning essentials'' Być może to dzięki tym programom. temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nadmierne obciążenie procesami po reinstalacji systemu, szczególnie procesem "svchost.exe". W odpowiedziach zasugerowano skanowanie systemu w poszukiwaniu wirusów, co potwierdziło wykrycie kilku zagrożeń. Użytkownik wyłączył niektóre usługi, ale problem z wydajnością pozostał. Wskazano, że "svchost.exe" jest procesem systemowym, ale może być podszywany przez złośliwe oprogramowanie. Użytkownik zainstalował kilka programów do usuwania wirusów, co mogło przyczynić się do rozwiązania problemu. Ostatecznie, po aktualizacjach i użyciu narzędzi takich jak "Privazer", "Trojan Remover" i "Comodo Cleaning Essentials", problem zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA