logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa głośników basowych Tonsil GDN 20/40 - jak skleić części?

Emylus 23 Kwi 2002 18:54 14378 17
REKLAMA
  • #1 13241
    Emylus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Podczas imprezki spalily sie glosniki basowe i gwizdki w kolumnach tonsila.Wybralem sie do sklepu kupilem kopulki do gwizdkow i zobaczyle ze sa czesci do basów ale wszystkie oddzielnie tzn resor, memdrana, kopulka, cewka. Jak je pokleic (kolejnosc ustawianie jaki klej). dzieki za odpowiedzi (4 nowe GDN 20/40 troche kosztuja :smile: )
  • REKLAMA
  • #2 13245
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Jeżeli nie masz wprawy w takiej robocie, to najlepiej zlecić to firmie, która zajmuje się tym na codzień. Ja oddawałem do naprawy dwa głośniki GDN 30/80 i koszt wymiany elementów (tylko kosze i magnesy zostały stare) wyniósł mnie 160 złotych za dwa łącznie z tymi elementami. Gdybyś sobie życzył, to mogę podać Ci adres tej firmy na maila.
  • REKLAMA
  • #3 13250
    robusta
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    kris ma racje, ja sie kiedys bawilem w to i skutek byl rozny, cos krzywo i beda rzerzaly
  • #4 13257
    DABEK
    Poziom 15  
    JESLI TEGO NIE ROBILES SZKODA TWOJEJ ROBOTY I PIENIEDZY POPIERWSZE PRAWDOPODOBNIE NIE UDA CI SIE TAK OCZYSCIC STAREGO GLOSNIKA ABY ZADEN OPILEK NIE WLECIAL W OBWOD MAGNETYCZNY ZAKLADAM ZE CEWKI MAJA USTALACZE WYSTARCZY JEDEN MALY OPILEK W OBWODZIE MAGNETYCZNYM ABY CALA TWOJA ROBOTA POSZLA NA MARNE JA TAKIE GLOSNIKI NAPRAWIAM ZA 50ZL SZT. JESLI CHCESZ TO SKONTAKTUJ SIE ZEMNA MOGE CITEZ POMOC POWIEDZIEC JAK TO ROBIC ALE OBAWIAM SIE ZE STRACISZ TYLKO KASE I CZAS
  • #5 13258
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13261
    Emylus
    Poziom 12  
    Dzieki za wszyskie informacje, sam juz znalazlem kogos kto moze to zrobic ale zastanawialem sie czy samemu tego nie sprobowac naprawic (chcem tego sie nauczyc) mysle zakupic komplet elementow na 1 glosnik i sprobowac strace najwyzej 20 zl takze DABEK bede potrzebowal twojej rady. Pozatym nie wiem czy ten moj kolega tez dobrze to zrobi :smile:
  • #7 13267
    DABEK
    Poziom 15  
    JAK BEDZIESZ POTRZEBOWAL POMOCY DAJ ZNAC
  • #8 13313
    Emylus
    Poziom 12  
    DABEK jezeli masz (mozesz lub chcesz) przeslij mi jakies materialy - jakas instrukcje wymiany (w jakiej kolejnosci sklejac itp). Bede wdzieczny i z gory dziekuje
  • #9 13665
    DABEK
    Poziom 15  
    do tego nie ma instrukcji ale powiem ci pokolei co masz robic
    najpierw wydrzy stara mambrame i zawieszenie odlutuj lice
    zaklej szczeline tasma tak zeby nic sie nie dostalo wszczeline jeden opilek i po zawodach
    rozpuszczalnikiem usun stary klej nie skrob
    pozniej wez cewke z ustalaczem i wsadzja w obwód magnetyczny najpierw usun tasme
    lice ustaw tak zeby pasowala pod zaciski
    nasun na cewke zawieszenie tak zeby swobodnie opadlo na koszi cewke przyklej je do kosza i cewki wszystkie klejenia na butapren
    jak to wyschnie wyjmi ustalacz i naloz membrame najpierw nanies klej na kosz wloz membrame tak zeby opadla na cewke zadnych naprezen cewka moze wystawacsklej cewke z mebrama pozniej juz tylko lica do zaciskow i kopulkajesli nic nietrzejak naciskasz rownomiernie to jest ok to wszystko obejzy dokladnie stary uklad drgajacy jesli chodzi o klejenia napisz jesli czegos nie bedziesz wiedzial
  • #10 13697
    Emylus
    Poziom 12  
    Dzieki za bardzo szczegolowe informacje. Mam tylko pare pytan - nie wiem czy dobrze mysle ten ustalacz to jest na cewce w komplecie i ma za zadanie ustalenie glebokosci wlozenia cewki?? Jaka membrane wziazc z gumowym czy z piankowym resorem?? (ktora lepsza)I czyoplaca sie zostawic stare zawieszenie (cewki wychodza bez problemu). Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie informacje :smile:

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Emylus dnia 2002-05-07 00:37 ]
  • #11 34316
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam pytanie co do wymiany cewki w głośniku. Powiedziałeś że jak do szczeliny dostanie sie choć jeden opiłek to już się nie da naprawić, dlaczego????

Pozdrawiam
    grzechhh(_at_)go2.pl
  • #12 35464
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Może ja Ci odpowiem dlaczego z tymi opłkami jest taki problem. Jak wiadomo głosniki basowe posiadają bardzo mocny magnes stały, i jezeli w szczelinę dostanie sie choćby jeden opiłek to niczym go nie wyciągniesz ani nie wydmuchasz. Wierz mi dziadostwo do potęgi. Kiedyś ten problem przerabiałem i skończyło sie na tym że głosnik wylądował na śmietniku.
  • #13 35557
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Dobrze wiedzieć, dzięki.
  • #14 36401
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zamien te stare głośniki na jakieś Alfardy... za pare groszy... próbowałem wiele razy basowae głosniki naprawiać ale nic z tego nie byo dobrego. Choć bardzo dobre efekty klejenia przychodziły mi za pomocą kleju Styropiankleber-zwanego inaczej klejem polimerowym.

Jednak czy warto zachodu. Mnie nieużywany głośnik tonsila przerdzewiał w szczelinie... i raczej nic z tym niezrobie a za 20 złoty kupiłem inny 3 razy mocniejszy...

w hurtowni...

poczekaj 10 000 lat aż magnes straci właściwości i wtedy wyciągnij opiłki.

ewentualnie spróbuj jakichś igieł do zastrzyków.. teżmiałem ten problem - ale z kopułkowym wysokotonowym po wielu godzinach starań udało mi się wyciągnąć opiłek - który był na krawędzi magnesu...

szkoda gadać. i tak wylądował na śmietniku
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 37875
    Emylus
    Poziom 12  
    Naprawiłem te głośniki. Oprócz basów gwizdki oraz w średnich membrany z kapslami. Wszystko pięknie gra nic nie rzęzi nic nie ociera. Trochę namęczyłem się z cewkami na 4 łomy (2 basowe w kolumnie) ale znalazłem. Kolumny były katowane i nic się nie pali. Trochę się pobawiłem przy sklejaniu. Dzięki Dabek :D
  • #16 4833704
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Witam
    To w końcu jak ustawić tą cewkę mam oryginalne części do tonsila i będę chciał zrobić głośnik GDN16/30. Myślałem żeby cewkę ustawić podłączając ja do generatora sinus i zwiększać częstotliwość tak żeby sie ustawiła a nie drgała już myślę że maks 1kHz czy to dobry pomysł czy lepiej użyć suwmiarki. A jeśli tak to jak dokładnie zmierzyć i ustawić cewkę.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy głośników basowych Tonsil GDN 20/40, w szczególności sklejania poszczególnych elementów takich jak membrana, zawieszenie (resor), kopułka i cewka. Zaleca się ostrożność i precyzję, gdyż naprawa wymaga dokładnego oczyszczenia szczeliny magnetycznej z opiłków, które mogą trwale uszkodzić głośnik. Klejenie powinno odbywać się w określonej kolejności: najpierw usunięcie starej membrany i zawieszenia, zabezpieczenie szczeliny taśmą, oczyszczenie rozpuszczalnikiem, następnie osadzenie cewki z ustalaczem w szczelinie magnetycznej, nałożenie zawieszenia i membrany, a klejenie wykonywać klejem butaprenowym. Ustalacz służy do prawidłowego osadzenia cewki i ustalenia jej głębokości. Wybór membrany z gumowym lub piankowym resorem zależy od preferencji, jednak niektóre dyskusje sugerują wymianę całych elementów na nowe. Naprawa jest trudna i wymaga precyzji, dlatego często rekomendowane jest zlecenie jej specjalistom. Wskazano również, że do ustawiania cewki można użyć generatora sinusoidalnego lub suwmiarki, a do klejenia najlepszy jest klej butaprenowy. Wymiana cewek i membran w głośnikach Tonsil jest możliwa, ale ryzyko uszkodzenia jest wysokie, zwłaszcza przez opiłki w szczelinie magnetycznej. Alternatywnie sugerowano wymianę głośników na inne modele, np. Alfardy, ze względu na koszty i trudność naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA