logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć komputer z routerem: kabel czy karta sieciowa WiFi?

Karcio22 17 Lip 2015 16:54 3648 18
REKLAMA
  • #1 14855679
    Karcio22
    Poziom 4  
    Ocena: 19
    Witam. Mam teraz nowy internet i telewizje. Nowy router dostarczony przez dostawców internetu znajduje się w pokoju z telewizorem, a ja chciałbym mieć w komputerze stabilny internet. Wiem że kablem było by lepiej ale nie do końca miałbym jak go przeprowadzić. Musiałbym przez balkon ale nie wiem czy np. Mróz nie będzie źle na niego działał. Najlepiej jakbym kupił karte sieciową wifi ale nwm czy jest sens.
    1. Czy kabel będący na dworze ale pod dachem wytrzyma mróz, słońce itd.?
    2. Czy karta sieciowa wifi zapewni mi dobre, stabilne połączenie do ściągania plików i grania w gry typu cs itd.?
    3. Czy przez wifi będę miał taką samą prędkość internetu jak z kabla?

Wolałbym kabel ale chyba nie będę mógł go tak przeprpwadzić. Czy wifi mnie zadowoli? Chodzi mi o to aby ping był niski i aby jie przerywało mi połączenia ani nie było częstych zakłóceń.
  • REKLAMA
  • #2 14855692
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 232
    kabel: Link
    wifi: z wifi bywa różnie, generalnie kabel jest lepszy, zapewnia lepszą jakość połączenia (szybkość oraz ping), jeżeli masz możliwość sprawdzić wifi to zobacz sobie czy jakość jaką uzyskasz z routera jest zadowalająca
  • REKLAMA
  • #3 14855732
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Nikt nie da ci gwarancji jak będzie działać internet na karcie WiFi zamontowanej do twojego komputera. zależy to od wielu czynników. Jeśli masz telefon z Androidem to zrób pomiary sygnału z twojego routera w miejscu ustawienia komputera, pobierz WiFi Analyzer ze sklepu Play i zmierz ten sygnał. Zrób test prędkości itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14855747
    Karcio22
    Poziom 4  
    Internet mam 20mb kablowy bez limitu czyli tepretycznie do mnie dochodzi intermet cały czas stały bez zakłoceń. Rozprowadziłbym kabel ale balkonem no to boję się o mrozy itp. Także wygodniej bym mial wifi. Czy taki adapter sie nada: ma dużo dobrych opini.

TP link tl wn722n
  • #5 14855762
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    adinio44 napisał:
    Nowe routery I laptopy mają n czy inną literke co pozwala przez betonowe ściany ,że sygnał jest bez utraty prędkości I nie ma wpływu nawet na granie sieciowe

Taa, jasne.
    Jeśli możesz, przeprowadź kabel. Kup zewnętrzny, kilka lat na pewno poleży.
    Działanie wifi, a zwłaszcza na kartach USB miernej jakości, jest nieprzewidywalne.
  • #6 14855770
    adinio44
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Na pewno najlepiej przez Wi-Fi, choć zazwyczaj mówią, że lepsze kablem.
  • REKLAMA
  • #7 14855790
    Karcio22
    Poziom 4  
    A czy kabel UTP jakbym kupił zewnętrzny żel ma już końcówko rj45 czy to jest tylko kabel?
  • #9 14855802
    Karcio22
    Poziom 4  
    Niestety ale nie mam takiego wejścia
    Mam tylko takie duże.
  • #10 14855851
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    Widzę, że wszyscy się już rzucili na doradzanie kart sieciowych...
    Karcio22 napisał:
    router dostarczony przez dostawców

Jaki, co to za sprzęt?.
    matek451 napisał:
    pomiary sygnału z twojego routera w miejscu ustawienia komputera

Zrobione? - to gdzie wynik?.
    Albo InSSiDer zainstalować na komputerze - tu wstawić wynik - potem można deliberować.

Gwarantować można tylko skuteczne działanie kabla, wifi jest nieprzewidywalne - drogę wyboru musisz obrać sam.
  • #11 14855857
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Możesz kupić kabel zewnętrzny z zarobionymi końcówkami RJ45, koszt niewielki. Co do WiFi to najpierw testy a potem zakupkarty. Rady kolegi są bezsensowne. To co działa u niego nie koniecznie sprawdzi się u ciebie. WiFi w zabudowie i jego działanie zależy od wielu czynników i tylko sprawdzenie i test w konkretnych warunkach pozwala stwierdzić czy rozwiązanie sprawdzi się.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 14855874
    Karcio22
    Poziom 4  
    Jeszcze nawet nie wiem bo mnie w domu nie ma. Także potem sprawdze

Dodano po 49 [minuty]:

A poza tym to patrząc na kabel zewnętrzny ma dopuszczalne temperatury od-20 do 70 a przeciez mrozy czasami są większe niż -20

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Router to Dasan H640GW
  • #13 14856201
    KOCUREK1970
    Przy -100 stopniach też będzie działał - podane temperatury dotyczą wytrzymałości materiałowej, a nie problemów z przesyłem danych w tej temperaturze - nikt nie będzie tym rzucał - wytrzyma.
    Można kabel włożyć w peszel, albo jakąś rurkę - to też jakaś ochrona - na 100 metrach może by były jakieś problemy, ale na 10, czy nawet 20 metrach nie będzie żadnego problemu.
  • #14 14856267
    Karcio22
    Poziom 4  
    Tylko że kabel UTP jest chyba bez końcówek więc co mam kupić oddzielnie końcówki i jak mam je przyczepić?

Dodano po 28 [sekundy]:

Bo zwykły kabel już mam od starego internetu
  • #15 14856298
    KOCUREK1970
    Karcio22 napisał:
    Tylko że kabel UTP jest chyba bez końcówek więc co mam kupić oddzielnie końcówki i jak mam je przyczepić?

Są już gotowe kable z końcówkami.
    Jeśli kupisz bez końcówek, to poproś w sklepie komputerowym gdzie kupisz kabel, to zacisną też końcówki.
    Choć najpierw musiałbyś wywiercić dziury w ścianach, przełożyć przez te dziurki kabel - i potem poprosić o zaciśnięcie kogoś ze sklepu - możesz też kupić sobie sam tanią zaciskarkę (około 20/30 zł - dla Ciebie taka wystarczy) końcówki z 4 sztuki RJ45 i zrobić to samemu - tu na forum są opisy jak to zrobić.
    Karcio22 napisał:
    Bo zwykły kabel już mam od starego internetu

A przełożysz końcówki RJ przez wywiercone otwory... ;) .
  • #16 14856418
    Karcio22
    Poziom 4  
    A czy wifi będzie tak tragicznie działać?

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Swoją drogą co to wogóle za router? Jakoś nie znam tej firmy ani nie widziałem żadnych opini w necie. Nada się?
  • #17 14856612
    KOCUREK1970
    Karcio22 napisał:
    A czy wifi będzie tak tragicznie działać?

Wifi - no tego akurat nikt nigdzie nie gwarantuje z poprawnym działaniem, zawsze "w praniu" wszystko wychodzi.
    Trzeba spróbować.

Co do routera to nie odpowiem, nie miałem z nim styczności.
  • #18 14856725
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    A ja niestety tak. Jest to router światłowodowy, nie wiem więc czemu autor pisał wcześniej że ma internet kablowy. Nie możesz go wymienić na inny, nie masz też zapewne dostępu do jego konfiguracji. Zanim zaczniesz zabawę z kablem, przenieś komputer do routera, podłącz i sprawdź czy będziesz miał internet. Router może być skonfigurowany tak, że nie będziesz miał internetu na żadnym porcie eth i niewiele będziesz mógł z tym zrobić.
  • #19 14856801
    Karcio22
    Poziom 4  
    Z tego co sie pytałem dostawców to mogę podłączyć do komputera bez problemu

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

A ten kabel co mam to szedł przez 4 lata na strychu i przez sufit do kompa a w zimie tam był mróz taki jak i na dworze bo strych mam nieocieplony i był tam mróz a kabel jakoś żyje

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Chyba puszcze kabel przez dom i przewierce dziury wielkosci wtyczki bo nie poradzę sobie z dorabianiem końcówek bo nie mam zaciskarki i nie chce mi sie w to bawic

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stabilne połączenie komputera z routerem, który znajduje się w innym pomieszczeniu. Rozważa użycie kabla, ale obawia się o jego wytrzymałość na warunki atmosferyczne, jeśli będzie prowadzony na zewnątrz. Zastanawia się również nad kartą sieciową WiFi, ale ma wątpliwości co do jej stabilności i prędkości w porównaniu do połączenia kablowego. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że kabel zapewnia lepszą jakość połączenia, a WiFi może być nieprzewidywalne. Zalecają przeprowadzenie testów sygnału WiFi oraz rozważenie zakupu kabla zewnętrznego z końcówkami RJ45. Wspomniano również o routerze Dasan H640GW, który jest routerem światłowodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA