logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść?

IXOF 18 Lip 2015 17:07 1350 11
REKLAMA
  • #1 14857702
    IXOF
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam, a więc tak, jestem pewny, że moja karta sieciowa jest fizycznie uszkodzona(wejście). Wsadziłem tam końcówkę internetową zarobioną przezemnie, trochę ciężko wchodziła, ale stwierdziłem, ze jest nowa i może tak być. Końcówka chyba była jakaś lewa bo gdy ją wyjąłem (nie chciała wyjść) i włożyłem inny kabel to system wgl nie wykrywa podłączonego kabla. Tą inną końcówkę uciąłem, i zrobiłem kolejną, kabel działa, (sprawdziłem na routerze). Sprawdzałem jeszcze na dwóch innych kablach jednak nadal nic, jestem pewny że ta pierwsza końcówka załatwiła sprawę. Problemem jest to, że nie mogę oddać laptopa do serwisu, bo mam gwarancję, a do autoryzowanego nie, bo za drogo wyjdzie. Załączam zdjęcia, wiem, że nie wyraźnie, ale nie jestem w stanie zrobić lepszych. Powiedzcie czy idzie to jakoś naprawić. Jak dla mnie, to te styki są "wduszone". Może jakąś igłą czy czymś spróbować je wyjąć ?Inne pomysły ? Jeżeli nie, to czy może ktoś polecić urządzenie typu "B036 KARTA SIECIOWA USB LAN ETHERNET" ? Czy te urządzenia są coś warte ? czy bd mógł połączyć dwa komputery za pomocą czegoś takiego ? Bo głównie do tego używałem wejścia lan w laptopie. Mam nadzieje, że ktoś doczytał do końca, pozdrawiam!

Aha, to nic pomoże wg mnie, ale regulamin to regulamin ;)
    System to win 8.1 pro 64 bit.

Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść? Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść? Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść? Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść? Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść? Karta sieciowa Lenovo Z510 uszkodzona fizycznie - jak naprawić lub obejść?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14857714
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Lewy skrajny pin masz za bardzo wgiety. Spróbuj go czyms delikatnie odgiąć, powinno pomóc bez wymiany gniazda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14857729
    adinio44
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Weź zszywkę do spinacza samą końcówkę z jednej wygnij w haczyk albo jak masz od wętkowania haczyki lub szpilke wyginaną nie hartowaną tak mało z jednej strony kombinerkami zagnij byś mógł spowrotem je w drugą strone wypchnąć da się zrobić jak nie pękły druciki to delikatnie można tak zrobić ale precyzja dużo lampy
  • REKLAMA
  • #4 14857733
    IXOF
    Poziom 18  
    Ok, dzięki za odpowiedz, spytam jeszcze, wiecie może czy można jakoś bez rozkręcania (utracenia gwarancji) wymontować ten element który trzymam kluczykiem na dwóch ostatnich zdjęciach ? Mocno mi utrudnia prace.
  • Pomocny post
    #5 14857736
    fysiek
    Poziom 24  
    Klapka? Weź jakaś zapałka przyblokuj lub chwilowo tasma klejąca podklej.
  • REKLAMA
  • #6 14857781
    IXOF
    Poziom 18  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi, pomysły dobre, jednak ten styk jest praktycznie dociśnięty do obudowy, nie ma gdzie go zahaczyć, jednak będę próbował. A możecie się wypowiedzieć na temat tych kart na usb ?
    Coś tego typu:
    http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=...rder=pd&string=karta+sieciowa+usb+to+ethernet
    Zaznaczam, że nie jest to link to oferty krótkotrwałej !
  • #7 14857798
    fysiek
    Poziom 24  
    Raczej wszystkie z nich sa zbudowane identycznie, różnica jest raczej tyko w obudowie :) Nie masz WiFi na parafii, bo może zamiast standardowej karty jakis adapter WiFi.
  • #8 14857800
    IXOF
    Poziom 18  
    Przeczytaj pierwszy post :D Chodzi mi o to, czy to wgl działa itd (patrz post #1).

YYY a co ma wifi do rzeczy ? Mam poprzez wifi dostęp do internetu, a chce mieć możliwość podłączenia do mojego laptopa innego komputera poprzez kabelek.
  • Pomocny post
    #9 14858000
    adinio44
    Poziom 17  
    To ,że jest dociśnieta to nie ma problemu bierzesz igłe podgrzewasz ja w plastiku obok tego styku wcisnietego topisz plastic robiac luz zaglebienie I potem jak wyzej opisalem robisz haczyk I wyciagasz a topisz tylko wielkosci takiej by zahaczyc I nie bedzie to zauwazalne ani wplywu mialo na uzywanie
  • #10 14859184
    IXOF
    Poziom 18  
    A więc tak.. uważałem, ale cholera wyrwałem drugi styk od lewej strony.. Zauważyłem, że w moim routerze w tych gniazdach są tylko 4 styki więc może nie wszystko stracone ? Czy ten styk był ważny ? :D
  • Pomocny post
    #11 14859211
    adinio44
    Poziom 17  
    No ale pech cóż najpierw wszystkie ciut wyjąc a potem podpiąc kabel I sprawdzić a ten urwany niech tylko będzie w kierunku fabrycznym by nie stykal ani nie nachodził na inne ,szkoda ,nic innego jak sprawdzić
  • #12 14859237
    IXOF
    Poziom 18  
    Cóż, myślę, że zbliża się wielki koniec tego tematu, wszystko już wiem, Dzięki wszystkim za próbę pomocy !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z fizycznie uszkodzoną kartą sieciową w laptopie Lenovo Z510, po nieudanej próbie podłączenia kabla internetowego. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, takie jak delikatne prostowanie wygiętych pinów, użycie zszywki lub igły do wypchnięcia uszkodzonego styku, a także podgrzewanie igły w celu stworzenia luzu w obudowie. Użytkownik rozważa również zakup zewnętrznej karty sieciowej USB jako alternatywy. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące działania uszkodzonych styków oraz ich wpływu na funkcjonalność urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA