logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-H55M-D2H - Prąd nie dochodzi do płyty głównej

lepcio13 20 Lip 2015 12:44 1242 8
REKLAMA
  • #1 14861734
    lepcio13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z płytą główną. Próbowałem odpalać ją na sucho tz. tylko z procesorem. Płyta nie wstaje, nie reaguje na przycisk power, zworka na piny power też nie odpala płyty. Problemem jest na pewno płyta, procesor/zasilacz na 100% sprawne. Próbowałem odpalić ją(nie wiem czy to było mądre) z włożonym 24pinowym wtykiem w płytę, a następnie łącząc, z góry, kabelkiem pin zielony z masą. Płyta wstała, wiatraczki od chłodzenia procesora/zasilacza zaczęły się kręcić, ale nie dawała obrazu, więc tak chyba nie można...
    W czym może być problem/na co zwrócić uwagę?
    Płyta nie posiada zimnych lutów, ani spuchniętych kondensatorów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14861762
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Ocena: 104
    Przycisk power działa w ten sposób, że daje krótkie zwarcie jako impuls do startu płyty. Wtedy mostkowany jest na wtyku P24 sygnał PS_ON, który startuje zasilacz. Skoro mostek na zielonym kabelku działa i płyta startuje (problem obrazu może być spowodowany zupełnie czymś innym), to albo masz uwalony przycisk obudowy, albo złącze PWR na płycie, do którego go podpinasz. Jak masz możliwość, sprawdź z inną obudową.
  • REKLAMA
  • #3 14861796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14861964
    lepcio13
    Poziom 9  
    wloczykij78 napisał:
    Przycisk power działa w ten sposób, że daje krótkie zwarcie jako impuls do startu płyty. Wtedy mostkowany jest na wtyku P24 sygnał PS_ON, który startuje zasilacz. Skoro mostek na zielonym kabelku działa i płyta startuje (problem obrazu może być spowodowany zupełnie czymś innym), to albo masz uwalony przycisk obudowy, albo złącze PWR na płycie, do którego go podpinasz. Jak masz możliwość, sprawdź z inną obudową.

Zworka też powinna dać sygnał do uruchomienia płyty, więc obudowa odpada. Być może 2 piny PWR faktycznie nie działają, ale nie widać tam nic co by na to wskazywało, żadnych widocznych uszkodzeń...
    Poza tym nie wiem czy takie uruchamianie płyty jest ok, może daje płycie jakiś sygnał do uruchomienia, a faktycznie nie wszystko na niej startuje jak powinno...

Piotrek Majstersztyk napisał:
    Ty tam czasem nie masz zwarcia na linii 12V w sekcji zasilania procesora!?

Nie do końca ogarniam, ale próbowałem zarówno z podłączonym 4pinowym zasilaniem procesora jak i bez niego, efekt ten sam.
  • #5 14862043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14862143
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    Zewrzyj no zielony z czarnym, czy ten zasilacz w ogóle startuje?

1. post:
    lepcio13 napisał:
    procesor/zasilacz na 100% sprawne. Próbowałem odpalić ją(nie wiem czy to było mądre) z włożonym 24pinowym wtykiem w płytę, a następnie łącząc, z góry, kabelkiem pin zielony z masą. Płyta wstała, wiatraczki od chłodzenia procesora/zasilacza zaczęły się kręcić, ale nie dawała obrazu

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 14862468
    lepcio13
    Poziom 9  
    Mogę porobić pomiary napięć lub coś...
    Proszę tylko o jakieś wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • #8 14863397
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Ocena: 104
    Masz możliwość sprawdzić na innym procesorze?
  • #9 15708515
    lepcio13
    Poziom 9  
    W odpowiedzi na e-mail "Rozwiązałeś swój problem? Pokaż innym, jak sobie poradziłeś."
    Aktualnie właśnie pracuję na tej płycie, nie wiem co do końca jest z nią nie tak. Ale po każdej przerwie w dostawie prądu tz. nagłym wyłączeniu komputera płyta nie uruchamia się tak że trzeba restartować bios.
    Po normalnym wyłączeniu komputera można go normalnie włączyć.
    Natomiast po normalnym wyłączeniu komputera + odłączeniu od niego zasilania, płyta resetuje bios(godzina się zmienia) czyli nie trzyma bateryjka, próbowałem wsadzić inną ale było to samo więc problem leży gdzieś głębiej.
    Póki co w biosie znalazłem funkcję zapisuj bios na HDD i jestem ciekaw czy to pomoże.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Gigabyte GA-H55M-D2H, która nie uruchamia się pomimo sprawnych komponentów (procesor, zasilacz). Płyta nie reaguje na przycisk power ani na zworkę, ale uruchamia się po zmostkowaniu sygnału PS_ON. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przycisku obudowy, złącza PWR oraz potencjalnych zwarć w sekcji zasilania. Pojawia się również problem z resetowaniem BIOS-u po przerwach w dostawie prądu, co może wskazywać na problem z baterią lub innymi komponentami płyty. Użytkownik planuje dalsze pomiary napięć oraz testy z innym procesorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA