logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS1900 - szare tło, brak wyraźnego druku po czyszczeniu drukarki

anty35 31 Maj 2005 19:29 1665 6
REKLAMA
  • #1 1539550
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Wydruk z szarym tłem,po wyczyszczeniu drukarki obraz zniknoł a tło dalej jest? Na tle szarości kartki widać bardo słaby druk strony testowej.W czym błąd.
  • REKLAMA
  • #2 1539732
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

po. 1.
    Nieoryginalny toner.....pomoze tylko calkowite oczyszczenie DV z toneru....i ponowne zasypanie oryginalnym tonerem.

po. 2.
    Uszkodzony modul DV....jesli drukarka jest na gwarancji....oddaj ja do serwisu....sam nie dasz rady tego modulu naprawic.

po. 3.
    moze byc....kontakt-niekontakt....z elektroda ladujaca beben....mialem juz kilka takich objawow....po rzekomej konserwacji.....panow "serwisantow" :(

po. 4.
    Raz mialem dziwne uszkodzenie....elektroniki bebna....i wlasnie taki objaw.

A ze brak obrazu....hmmm....moze cos nie tak polaczyles? ......czy wydruki byly robione przy zalozonej gornej obudowie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1539763
    anty35
    Poziom 26  
    Toner orginalny drukarka ma 112tys. po 50tys. miała wymieniany moduł DV ,wydruk był robiony przy założonej górnej klapie, a co do połączenia to wszystko sprawdzałem i powinno byc ok, mam tylko pytanie o oś bębna jak ona ma być dokładnie zamocowana ? do forteca masz gg?
  • REKLAMA
  • #4 1539807
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

os bebna....ma byc solidnie zamocowana ;) .....jesli masz luz....znaczy ze jest zle zamocowana....i beben moze "przepuszczac" toner....czyli inaczej powierzchnia bebna swiatloczulego....nie przylega wlasciwie do listwy czyszcacej....i to tez moze powodowac brudne wydruki....po krotce....beben a wlasciwie jego os po lewej stronie....strona od pojemnika na zuzyty toner....zakladajac ta os....musisz poczuc wyrazny "klik" czyli os wskoczy w zaczep....nie umiem ci tego lepiej wyjasnic ;( ....najlepiej pocwicz....z sama osia....tzn. zdejmij beben i odloz w "bezpieczne" miejsce....i pocwicz z osia.

pozdrawiam
  • #5 1539841
    anty35
    Poziom 26  
    Do forteca -masz manuala? mój gg_2044265
  • #6 1542271
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Witam

Niestety...nie udostepniam zadnych manuali .....taki jestem dziwak ;) ....a powaznie to mam podpisany cyrograf i nie moge udostepnic

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1542650
    anty35
    Poziom 26  
    Odzyskałem obraz.
    Trzpień bębna nie miał dobrego styku do masy
    Tło małe zostało,ale to już sprawa do reklamacji.
    Dzięki za chęci.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukiem w Kyocera FS1900 objawiał się szarym tłem i słabym wydrukiem testowym po czyszczeniu drukarki. Możliwe przyczyny to użycie nieoryginalnego tonera, uszkodzony moduł DV, problemy z kontaktem elektrody ładującej bęben lub uszkodzenia elektroniki bębna. Wydruk był wykonywany z oryginalnym tonerem, a moduł DV był wymieniany po 50 tysiącach stron. Kluczowym elementem okazało się prawidłowe zamocowanie osi bębna – oś musi być solidnie osadzona i zatrzaśnięta w zaczepie, aby bęben światłoczuły prawidłowo przylegał do listwy czyszczącej i nie przepuszczał tonera. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez poprawne osadzenie trzpienia bębna, który nie miał dobrego styku z masą. Pozostałe drobne tło na wydruku uznano za kwestię do reklamacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA