logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

otwarcie windy od środka

Chudy988 21 Lip 2015 22:34 10167 8
REKLAMA
  • #1 14865741
    Chudy988
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Witam
    Dziś po wątpliwej przyjemności przebywania w zaciętej windzie postanowiłem zgłębić temat jak ją otworzyć. Jeśli ktoś wie jak otworzyć starego typu windy proszę o wytłumaczenie jak dodam że nikt nie reaguje na dzwonek walenie i krzyki w windzie
  • REKLAMA
  • #2 14865942
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Wie ale nie powie. Samowolne opuszczanie kabiny dźwigu w takiej sytuacji to igranie ze śmiercią.
    Pomyślałeś co stanie się, gdyby kabina w tym czasie ruszyła? Dzwonka alarmowego używasz do oporu, ktoś w końcu zareaguje.
    Nie masz telefonu komórkowego? W każdej kabinie jest numer pogotowia.
  • REKLAMA
  • #3 14865982
    Chudy988
    Poziom 21  
    Telefon mam ale na koncie pusto. Dzwoniłem przez 3 godziny waliłem krzyczałem nikt się nie ruszył. Dlaczego miała by ruszyć z otwartymi drzwiami? Gdy normalnie ma otwarte drzwi to nie rusza to dlaczego miała by ruszyć gdy je się od środka otworzy? bardziej obawiał bym się ze może spaść w dól
  • #4 14865990
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Numer 112 nie działał?
    Skoro mogła się zepsuć to i ruszyć z odryglowanymi drzwiami też może. Kabina sama z siebie tak łatwo nie spadnie.
  • REKLAMA
  • #5 14866052
    Chudy988
    Poziom 21  
    O 112 nie myślałem prędzej o numerze pogotowia dźwigowego. Co do ruszenia nie wiem czytając o windach natrafiłem na wzmiankę że otwarte drzwi przerywają obwód i żeby ruszyć z otwartymi trzeba jakąś zworkę umieścić i na tym oparłem to co pisałem.
  • #6 14866088
    norbertocaros
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Chudy988 napisał:
    czytając o windach natrafiłem na wzmiankę że otwarte drzwi przerywają obwód i żeby ruszyć z otwartymi trzeba jakąś zworkę umieścić i na tym oparłem to co pisałem.

Tu się zgodzę...
    W latach 90tych (byłem jeszcze dzieckiem) braliśmy przez rękaw dwa płaskie klucze (od zamków typu Yale), zetknięte razem wkładaliśmy w gniazdo na górze wejścia do windy i ta ruszała przy otwartych drzwiach.
    Potem czekaliśmy na przejeżdżającego pasażera i grzecznie mówiliśmy Dzień Dobry.

Jakiś czas temu taka stara winda uwięziła mnie i przypadkową współpasażerkę. Dosłownie zabrakło 20cm do piętra.
    Pani wpadła w taką panikę że ludzie z dwóch pięter wyszli z mieszkań.

Mechanizm odblokowania windy polegał na tym że na każdym piętrze z zamka drzwi wystawała dźwignia zakończona rolką (pręt 10mm o długości 15cm. Na oko oczywiście.). Winda zatrzymując się na piętrze, przesuwała tą dźwignię odblokowując drzwi.
    Ja posłużyłem się drucianym wieszakiem który na moją prośbę, jeden z mieszkańców wsunął mi przez szparę pod drzwiami.

Rozpracowanie mechanizmu zajęło mi jakieś 15 sekund i wyprowadziłem Panią z windy. Ten podziw w jej oczach.... Bezcenne :)
  • #7 14866178
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 753
    W windzie starszego typu trzymając naciśnięty stop w połowie wysokości drzwi należy wsunąć rękę i wymacać zaczep następnie pociągnąć go do siebie i drzwi otwarte.
    Oczywiście należy być bardzo ostrożnym bo to niebezpieczne.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #8 14866204
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Ja ze swoich doświadczeń z windami powiem że może ona się zatrzymać czasem gdzieś pomiędzy może też ni stąd ni zowąd ruszyć.
    Pamiętam już taką sytuację jak zatrzymała się nie całkiem na piętrze ale szło otworzyć drzwi i wyszłem. Dziś jak o tym myślę to mi słabo.
    Z tymi starymi windami to ostrożnie, najlepiej szybko wsiadać i wysiadać bo jak nawali mechanizm to może być nieciekawie.
    Winda nie spadnie bo ją trzyma lina a nawet jak lina się zerwie to są takie specjalne hamulce które pod wpływem prędkości blokują windę między piętrami.
  • REKLAMA
  • #9 14866488
    Chudy988
    Poziom 21  
    Ok dziękuję za wyjaśnienie ale w tej windzie się chyba sam nie wydostanę przy drzwiach jest tyle miejsca że telefon ledwo się zmieści wiec ręką nic tam nie zdziałam. Ja wczoraj też zatrzymałem się kilkanaście cm od podłogi parteru. Jak naciskałem stop to słyszałem któreś drzwi potem na piętro znów któreś reagowały, na szczęście udało mi się wjechać wyżej i wyjść.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące otwierania windy starego typu od środka po uwięzieniu w niej. Odpowiedzi wskazują na niebezpieczeństwo samodzielnego otwierania drzwi windy, podkreślając, że może to prowadzić do poważnych konsekwencji, jeśli kabina ruszy. Wskazano na konieczność użycia dzwonka alarmowego lub numeru pogotowia dźwigowego w celu wezwania pomocy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że w niektórych modelach można otworzyć drzwi, manipulując mechanizmem blokady, jednak wymaga to ostrożności. Wspomniano również o mechanizmach zabezpieczających, które zapobiegają spadkowi kabiny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA