logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej

martint 22 Lip 2015 20:19 1665 4
  • #1 14867859
    martint
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Popełniłem taki oto schemat i bardzo bym prosił doświadczonych użytkowników forum o sprawdzenie czy nie ma na nim jakichś baboli.

Wzorowałem się na temacie utworzonym przez użytkownika @mirekk36 w 2010 roku (Link). Autor zamieścił swój schemat bez płytki, więc postanowiłem sam stworzyć coś na ten obraz oraz dodać swoje 3 grosze, między innymi moduł ENC28J60 do obsługi połączenia sieciowego.

Ktoś zapyta : po co Ci coś takiego, skoro możesz kupić coś takiego w sklepie ?
    To prawda ale kierowały mną:
    1) chęć nauki tworzenia schematu i płytek
    2) chęć stworzenia swojej własnej płytki na której będę miał 'wszystko'
    3) większość elementów mam w 'szufladzie', więc dokupić nie będę musiał wiele.

Póki co płytki nie projektowałem, chciałbym prosić o sprawdzenie samego schematu, szczególnie w newralgicznych miejscach, typu sterownik ethernetowy, mostek H, itp. W połączeniach atmegi nie użyłem magistrali świadomie bo mi zaciemniały schemat.

Czy przy module 3V3 skoro wcześniej filtruję napięcie sieciowe przy obniżaniu go do 5V to potrzebuję również kondensatory filtrujące czy są one zbędne ?

Domyślam się że tutaj nie ma co się pakować w rezystory, ledy, cewki i kondensatory THT, jeśli mają być wlutowane na stałe, lepiej chyba zaoszczędzić miejsce i pakować SMD ?

[eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej

Nie wiem czy będzie widać wszystkie wartości elementów, więc załączam schemat w trzech częściach.

[eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej [eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej [eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej

Jakieś sugestie co wyrzucić / dodać / co jest niepotrzebne / potrzebne ?

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC.

Pozdrawiam !
  • #2 14868205
    olelek
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Dodaj kondensatory 100nF blisko nóżek VCC i AVCC atmegi.
    Pomiędzy VCC a AVCC możesz dać dławik 10uH.
    Przy odbiorniku IR możesz dać miejsce na opcjonalny rezystor pomiędzy OUT a VCC, ponieważ niektóre układy mają wyjście typu otwarty kolektor.
    Pomyśl nad dodaniem do płytki enkodera obrotowego.
    Nie wiem czy nie lepiej byłoby zastosować zamiast złącza ISP 10 pin złącze 6pin.
    Wyprowadź sobie na osobne złącze piny UART - prawdopodobnie częściej będziesz korzystał z przejściówki USB-UART niż z portu RS232.
    Złącze z sygnałami GND,VCC,SDA,SCL też może się przydać.
    Dodaj diodę wstecz stabilizatora.
  • #3 14868452
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    W module 7SEGMENT masz odwrotnie włączone tranzystory Q2-Q5.

Nie widzę podłączonych pinów zasilających układy IC5 i IC9.
    Aby to zrobić należy użyć narzędzia Invoke.
  • #4 14868781
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Do uwag kolegów dodaję nieco moich:

Generalnie praktycznie każdy układ scalony powinien mieć kondensator 100nF jak najbliżej każdego pinu zasilającego (czasami więc musi ich być więcej, przy jednym układzie scalonym): http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html

L293D - dodaj kondensatory przy pinach:
    - Vcc1 - 10uF/16V
    - Vcc2 - 100uF/50V + 100nF

Podłącz poprawnie część analogową (jak sugerował olelek) oraz rozdziel masę analogową od cyfrowej: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/avr-adc-podlaczenie.html
    Warto to zrobić tym bardziej, że chcesz się uczyć poprawnego projektowania i wyciskania maksymalnych możliwości z mukrokontrolera - przykład: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/RoDonM8-MB-Modul-glowny-CPU-Main-Board.html

Dodaj elementy pinu RESET zgodne z AVR042: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html
    ale oddziel je jumperem, byś mógł ich użyć po zaprogramowaniu mikrokontrolera, gdy będzie taka potrzeba. Pamiętaj, że rezystor 10k masz już przy ISP-KANDA.

ISP-KANDA jest źle podłączone (!), a wszystko przez to, że nie odwróciłeś gniazda tak by piny były numerowane od góry: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/isp-co-to-takiego.html

LCD - pin podświetlenia:
    - nie musi mieć rezystora bo są one zamontowane w LCD. możesz go zostawić na wszelki wypadek.
    - warto zrobić jumper dwu pinowy pomiędzy R2 i Vcc, po to, by móc sterować włączaniem podświetlenia np. za pomocą mikrokontrolera.

LED - 7 SEG - dodaj kondensatory 100uF + 100nF na ścieżce Vcc zasilającej tranzystory Q2-Q5 jak najbliżej nich ale od strony, z której zasilanie przychodzi.

EEPROM - dodaj kondensator 10uF.

Buzzer
    - obi jego strony wyprowadź na jumper, bo możesz chcieć sterować go tranzystorem NPN MOSFET-N?
    - czemu nie dodać od razy tranzystora NPN lub MOSFET-N?
  • #5 14885260
    martint
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam ponownie !
    Po drobnych problemach udało mi się chyba dokończyć schemat płytki ...

[eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej [eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej [eagle] - prośba o sprawdzenie schematu płytki rozwojowej

Znów w trzech częściach, gdyż jest to dość duży schemat, mam nadzieję, że jest widoczne wszystko. Jeśli nie to będę kombinował z przybliżaniem jakoś.

Co poprawiłem / zmieniłem :
    1) Dodałem kondensatory 100nF blisko nóżek VCC i AVCC atmegi.
    2) Pomiędzy VCC a AVCC dałem dławik 10uH.
    3) Przy odbiorniku IR dałem miejsce na opcjonalny rezystor pomiędzy OUT a VCC
    4) enkoder obrotowy.
    5) Złącze z sygnałami GND,VCC,SDA,SCL
    6) Dodałem diodę wstecz stabilizatora 3v3.
    7) obróciłem tranzystory przy 7seg
    8) dodałem zasilanie do IC5 i IC9 (invoke)
    9) dodałem kondensatory filtrujące przy pinach zasilających
    10) kondensatory przy L293D
    11) starałem się rozdzielić masę analogową od cyfrowej, ale AGND zastosowałem tylko w dwóch miejscach przy atmedze, nie wiem co dalej
    12) reset zmieniłem, dodałem zworkę
    13) KANDA powinno być teraz dobrze podłączone
    14) Jumper pomiędzy R2 i Vcc przy LCD
    15) przy 7SEG dodałem kondensatory blisko Vcc
    16) Przy eeprom też dodałem C = 10uF
    17) buzzer dwie nóżki na jumperkach
    18) dodałem dwa tranzystory npn z jumperkami na bazie i kolektorze

Czego nie poprawiłem ?
    1) "Nie wiem czy nie lepiej byłoby zastosować zamiast złącza ISP 10 pin złącze 6pin. " - zostawiłem 10pin, bo mój programator usbasp jest na 10pin
    2) "Wyprowadź sobie na osobne złącze piny UART - prawdopodobnie częściej będziesz korzystał z przejściówki USB-UART niż z portu RS232." - nie do końca to zrozumiałem
    3) enkoder obrotowy - nie do końca wiem jak go poprawnie podłączyć

Mocno zależy mi na sprawdzeniu przez Was szczególnie filtrowania zasilania, bo wiem, że jest to newralgiczny punkt każdego projektu, a nie chciałbym, żeby po wykonaniu płytki była ona bezużyteczna.

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, nawet nie wiecie ile człowiek może się dzięki takiej pomocy nauczyć ... :)

Pozdrawiam !
REKLAMA