logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągłe wzbudzanie alarmu przez jedną z czujek Matrix 832+

er_gie 23 Lip 2015 16:15 2844 7
  • #1 14869843
    er_gie
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witajcie.
    Od blisko 10 lat używam alarmu Matrix 832+. Niestety dwa tygodnie temu zaczęły się fałszywe alarmy wywoływane przez jedną z czujek (wejściowa 01). Na klawiaturze ikonowej co kilka sekund pojawia się informacja o wzbudzeniu tej czujki, a po uzbrojeniu alarmu natychmiast następuje sygnalizacja włamania. Kłopoty z czujką zaczęły się po burzy, która przeszła w okolicy jednak żaden z piorunów nie uderzył w mój budynek tak więc nie wiem czy ma to jakiś związek. Moje pytania są następujące: czy bez wzywania serwisu ze znanej firmy ochroniarskiej można po zakupie takiej samej czujki odłączyć starą i w jej miejsce podłączyć nową? Czy do takiej operacji potrzebne są kody serwisowe i wprogramowywanie nowej czujki? Czy może należy sprawdzić coś innego przed ewentualną wymianą czujki? Niestety moja wiedza instalatorska jest ograniczona, niemniej z wymianą poradzę sobie bez problemu. Nie wiem jaki jest typ tej czujki ale z tego co pamiętam to był to model podstawowy - najprawdopodobniej PYRONIX KX15DD (Zdjęcie w załączeniu). Przeczytałem post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2691575.html#12962346 , niestety niewiele mi on wyjaśnił i dlatego oczekuję Waszej pomocy, gdyż bardzo mnie wkurza procedura uzbrajania w pominięciem jednej czujki.
    Załączniki:
    • Ciągłe wzbudzanie alarmu przez jedną z czujek Matrix 832+ IMG_7904.JPG (936.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14870247
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Jeśli to jest taka czujka jak na zdjęciu to jest mały problem aby ją sprawdzić przez zwarcie linii w systemie, ponieważ ma ona rezystory parametryczne już w sobie a ich wartość wybierana jest zworkami. Najprościej byłoby zadzwonić do S...u "zawiesić" system otworzyć PIR / jak włączy się sabotaż to wyłączyć go kodem/, odczepić i zewrzeć linię do centrali i teraz pytanie czy linie są dublowane czy nie ? Jeśli tak "lampka" na klawiaturze zgaśnie jeśli nie zamknąć linię 4.7 K i musi zgasnąć co ewidentnie wskaże nam ,że czujka jest uszkodzona . Czy w jednym czy drugim przypadku "lampka" na klawiaturze wygaszona - wymieniasz czujkę ustawiając zworki 1 do 1.
    A najlepiej otwórz tą uszkodzoną czujkę i zamieść jej zdjęcie może opisane kombinacje będą zupełnie niepotrzebne
    A objawy o których napisałeś w 99,9% wskazują na jej uszkodzenie .
    Jeśli to nie pomoże , mamy matrixa w paradoxie prawdziwa utopia. :D :D
  • #3 14870385
    er_gie
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. W załączeniu przesyłam zdjęcia otwartej czujki w całości i poszczególne powiększenia miejsc ze zworkami. Czy w przypadku gdyby okazało się, że czujka jest popsuta jest możliwość samodzielnej wymiany na identyczną?
    P.s.
    nikspol napisał:
    jeśli nie zamknąć linię 4.7 K
    8-O Nie bardzo rozumiem - bardzo proszę jasniej ponieważ moja znajomość elektroniki jest raczej symboliczna, prędzej już ze "zwykłymi" instalacjami elektrycznymi sobie poradzę :D
    Załączniki:
    • czujka.zip (8.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14870402
    nikspol
    Poziom 24  
    Ustaw zworki jak w starej i wymieniaj, oczywiście ostrożnie nie robiąc żadnych zwarć między przewodami.
  • #5 14870408
    er_gie
    Poziom 9  
    Ok, dziękuję za błyskawiczną poradę. Jak wymienię dam znać czy działa.
    A i jeszcze jedno: czy to jest PYRONIX KX15DD?
  • Pomocny post
    #6 14870443
    nikspol
    Poziom 24  
    IMO linie nie są dublowane , jak odczepisz od czujki przewody - różowy i czarny i podłączysz do nich rezystor 4,7 K - Linia 01 na klawiaturze nie będzie mrugała. Co będzie świadczyło o uszkodzonej czujce.
    Czujki te same lub podobne ale jedna i druga będą działały.
    Proszę przepiąć ten różowy przewód na łączówkę obok czarnego /po lewej/albo na tą drugą od wyj alarm, zamknąć obudowę PIR i to najprawdopodobniej załatwi temat blokowania uszkodzonej czujki a klawiatura nie będzie sygnalizowała usterki.
    PIR dalej będzie sobie mrugał.
  • #8 14879112
    er_gie
    Poziom 9  
    Witajcie
    Dziś przyszła zamówiona czujka i po zamianie wszystko działa jak należy. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik alarmu Matrix 832+ zgłosił problem z fałszywymi alarmami wywoływanymi przez czujkę wejściową 01, które zaczęły się po burzy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie czujki poprzez zwarcie linii w systemie oraz wymianę czujki na nową, zachowując odpowiednie ustawienia zworki. Po wymianie czujki na identyczną, problem został rozwiązany, a alarm działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA