logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moj robot - Line Following - maly opis, tego co sklecilem

zerpo 31 Maj 2005 23:03 48439 156
  • #1 1540233
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    Chciałem się delikatnie pochwalić konstrukcją, ktorą stworzyłem. Jest to robocik - pieszczotliwie nazwany Klusia :-), który jeździ po czarnej linii. Wykonanie jest bardzo nieprofesjonalne i ma za zadanie wprowadzić mnie w arkana elektroniki. Klusia dobrze sobie radzi z rozpoznawaniem czarnego koloru i dość sprawnie podąża po linii. Opis ze zdjeciami znajduje sie na stronie http://czeski.neostrada.pl/ . Tylko prosze się nie śmiać, bo naprawade wszystko tam wisi luzem i jest baaardzo amatorsko wykonane. Ale dziala! :-)
    Pozdrawiam.
  • #2 1540342
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Fajne. Mnie się podoba, nie łam się jeśli chodzi o wykonanie PCB, bo jak umieszczę zdjęcie swojej pierwszej płytki to dopiero zejdziesz :)
    Może warto pokusić się o minaturyzację i profesjonalną mechanikę nie na klockach LEGO? Myslę, że lepsze byłoby też zasilanie na jakimś ogniwie LiIon (3,6 V nominalnie).
    W ogóle to post chyba nadaje się do DYI ... ?
  • #3 1540529
    zerpo
    Poziom 22  
    Dzieki za pocieszenie. Nie zamierzam oczywiscie na tym poprzestac, mam juz pewne male plany. Wlasciwie to plytka ma jeszcze mozliwosc dolaczenia 4ch urzadzen do µC, myslalem o sonarach lub czujnickach styku.
    Za wszelkie sugestie dziekuje, na pewno sie nad nimi gleboko zastanowie.
    A DIY? Hmm... Pomysle, ale nie wiem, czy to jest az tak dobry projekt, w koncu w necie tego pelno.
  • #4 1552164
    jurpaw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hej,
    fajne to tez bym chcial, sluchaj jestem bardzo poczatkujacy, czy moglbys wytlumaczyc jak dziala ten transoptor (bo to QRDY1114 to transoptor nie?) chodzi mi jak nim sie wykrywa czarne linie no i jak to zrobiles na procesorze.

DZIEKI.
  • #5 1552304
    zerpo
    Poziom 22  
    QRD1114 to jest para: fototranzystor i dioda emitujaca swiatlo podczerwone. Układ znajduje sie ponizej. Dziala to tak, ze: Dioda swieci podczerwonym swiatlem (na tych czujnikach mozna je niamal dostrzec golym okiem). Obok znajduje sie fototranzystor. Jesli powierzchnia w polu zasiegu "widzenia" czujnika jest czarna, to swiatlo nie odbija sie, tranzystor jest zamkniety, a na wejsciu Microcontrolera (pomiedzy rezystorem 10K a wjesciem 1 QRD) mamy stan wysoki.
    Jezeli natomiast powierzchnia jest jasna, to swiatlo odbija sie od niej, pada na fototranzystor, ktory sie otwiera, sygnal jest zwierany do masy, wiec na Microcontrolerze mamy sygnal '0'. I to wszystko, reszta jest kwestia odpowiedniej reakcji µC na sygnaly od czujnika.
    Załączniki:
    • Moj robot - Line Following - maly opis, tego co sklecilem QRD1114.jpg (11.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1553453
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    jaka masz predkosc na tym robociku ??
    tzn ile mu zajmuje pokonanie jednego kolka
  • #7 1553603
    zerpo
    Poziom 22  
    Widniejąca na ostatnim zdjeciu plyta ma wymiary 120x80 cm. Pokonanie calej dlugosci linii (kółkiem ona nie jest) zajmuje mu okolo 40 sekund (przy zasilaniu serw napieciem ok 6V).
  • #8 1553656
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Zerpo:bardzo fajny projekcik :)

Swoja droga jedno pytanko, skad dorwales te czujniki?
  • #9 1553669
    zerpo
    Poziom 22  
    Dziekuje :-)
    Na dluzsza meta wcale nie jest to skoplikowana konstrukcja. Powstala w 4 dni, ale bite 4 dni, bez przerwy (maniak ;-) )

A czujniki QRD1114 mozna dostac w TME www.tme.pl
  • #10 1553805
    jurpaw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Oki rozuemiem juz te QRDY a korzystajac z Twojego doswiadczenia, to czy jest moze jakis rownie prosty element do infromowania o przeszkodzie pare centymetrow zanim czujnik jej dotknie?
  • #11 1554067
    MirekCz
    Poziom 35  
    jurpaw:

najczesciej tego typu elementy tworzy sie na czujnikach podczerwieni o modulowanym sygnale (w celu wylapania zaklocen)

Ja mam cos takiego zbudowanego na diodzie IR i do tego ukladzie IS471F - opis tutaj http://www.kronosrobotics.com/an150/DAN150.shtml

Inna metoda to uzycie czujnika typu GP2D15 (niestety on jest drogi)

Obie opcje raczej niedostepne w polsce... trzeba by poszukac jakis odpowiednikow, ktore mozna w polsce zakupic bez problemu... inna opcja to zamowienie przez net.

zerpo:dziekuje za namiar :)
    Planujecie moze zrobic jakis konkurs robotow podazajacych po linii na uczelni?
  • #12 1554315
    zerpo
    Poziom 22  
    jurpaw: Moje doswiadczenie z elektronika, to zaledwie 3 miesiace, nie potrafilbym narazie skonstruowac urzadzenia mierzacego odleglosc, ale pracuje teraz nad ultradzwiekami. Jestem w fazie testowania paru schematow potocznie zwanych sonarow. Wyniki narazie marne, ale sa. Dzieki sonarom mozna podobno mierzyc odleglosc, ale mi narazie zalezy tylko na tym, aby poprostu wykryly jakas przeszkode przed soba. I to by bylo chyba to, o co Ci chodzi.
    Jesli chodzi o QRD1114, to ich zasieg to malo, max 1 cm. Ale za to ile zabawy, a koszt to jakies 3-4 zł. :-)

------

MirekCz:
    Ciekawy pomysl z tymi zawodami, trzeba by sie bylo zglosic do CybAiRu, zeby cos malego zorganizowali. Jednak cos mi sie wydaje, ze ja duzych szans bym nie mial (male doswiadczenie), ale sama impreza moze byc calkiem fajna! :)

Pozdrawiam, i lece liczyc dalej zadanie z glupiej automatyki ;-) (pozdr. dla pana Horli)

==po tygodniu: ==
    Udało sie zaliczyc semestr u Horli, 2 pkty mniej i bylby wrzesien ;-)
    =====
  • #13 1554527
    Anderian
    Poziom 18  
    hehe Horla rulez

a co do zawodow to o tym myslelismy zeby sumoki poprzerabiac ;)
  • #14 1555048
    zerpo
    Poziom 22  
    Hihi. Co prawda sumoka nie budowalem (jeszcze), ale z tego co wiem, maja one tam te czujniki. Mala przerobka i bede smigac po linii... ale przydaloby sie je trche odciazyc :D. Kombinacji jest mnostwo.

Zapraszam do obejrzenia tego filmiku (800KB): http://www.robotroom.com/JetRobot1ms.wmv Ten to dopiero zapier**** ;-)
  • #15 1555528
    MirekCz
    Poziom 35  
    No jedzie niezle, pytanie tylko jakie sa jego rozmiary/jakie rozmiary toru.. z tego co widzialem to okrazenie robi w bodajze 7sec.

Gdzies czytalem o gosciu, ktory pierwszy zrobil predkosc srednia>1m/s w line followerze (jakies amatorskie zawody w stanach.. napewno nie byl pierwszym na swiecie ;-)

Ja tez mam sumo robocika, predkosc to ok. 0.85m/s przy wadze 1.7kg (z czego jakies 500g to balast).
    Droga przez sekunde z zatrzymania to ok 0.7m (troche oszukana, bo wliczone jest w to hamowanie... bez tego droga to pewnie ok 0.5m)

A co do naprawde szybkich robotow... ogladalem filmiki z sumo-robotow w japonii... mieli tam roboty, ktore wg. zasad mogly sie przyssac do podloza... predkosci? zawrotne... spokojnie mialy kilka m/sec przy praktycznie natychmiastowym przyspieszeniu do tej predkosci. Robociki mialy sterowanie RC, wiec komicznie wygladalo jak czasem goscie nimi sami jezdzac ledwo nie wypadali z maty:-)
  • #16 1555581
    zerpo
    Poziom 22  
    Jakbys mial gdzie te filmiki to fajnie by bylo, bo to naprawde ciekawie musi wygladac. :)
    A ten filmik co powyzej podalem, to jest z robota Jet: http://www.robotroom.com/Jet.html (tu jest jego opis), wyciaga jakies 1m/s.
    Co do Twojego robocika, to calkiem niezly wyniki i to jeszcze sumo (tak mi sie wydaje). Masz jakies zdjecia jego, czy cos, pochwal sie :) Startowales w tym roku?
  • #17 1559890
    mkosa
    Poziom 2  
    Witam jak na początek to wydaje mi sie ze zrobies bardzo fajnego robota :)
    Ma takie pytanko. Nie ma zadnego doświadczenia w budowaniu robotów a bardzo chialbym zacząć uczyc sie tego a nawet nie wiem skąd czerpac wiedze i matrialy do nauki. Móglbys zapropnowac mi jakies zródla ?? Pozadarawiam Kosa
  • #18 1560172
    zerpo
    Poziom 22  
    Dziękuję, za pochwałe :)
    Jeśli chodzi o źródła, to dużo można wyciągnąc z tego forum, trzeba niestety poświęcić dużo czasu na czytanie, ale opłaca się.
    Jednym z pierwszych źródeł do którego ja sięgnąłem to strona CybAiRu (Pozn. Politechniki). Jest tam kilka prezentacji w PowerPoincie ze schematami itp. Niestety są one bardzo marnie opisane, mi zajęło dość dużo czasu ich analizowanie ze względu na moje małe doświadczenie z elektroniką. Adres strony to:
    http://www.sumo.put.poznan.pl/index.php?pLang=pl&pGroup=sm04&pSubGroup=course.frm
    oraz:
    http://cybair.cie.put.poznan.pl/sumo2004/sumo2004_archiwum.htm
    (niektóre rzeczy się niestety powtarzają, ale naprawde warto wg mnie sie wgłębić, jakby co to śmiało pytaj, postaram się wyjaśnić to, co już wiem).
    Skorzystałem głównie z układu sterowania silnikami.

Następna strona jest anglojęzyczna:
    http://www.ece.concordia.ca/~dave/project/project.html
    Mało co prawda z niej korzystałem, ale warto. Zbudowałem sonary wg schematu na tej stronie, niestety okazały sie potwornie podatne na jakiekolwiek zakłócenia, teraz bede kombinował z innymi układami.

Polecam też http://www.robotroom.com/ znowu po angielsku, ale jest w bardzo ciekawy sposób zrobiona. Przedstawia głównie projekty dla amatorów, lub średniozaawansowanych.

Jeśli chodzi o programowanie Mikroprocesorów, to na początek może się przydać http://www.patron.net.pl/AVRintropl.htm Jesli znasz C++. Jeśli nie, to możesz zacząc od np. Bascoma, niestety nie znam tego jezyka, programuję narazie w Assemblerze, ale Bascom podobno jest w miare przystępny. Więcej informacji znajdziesz na forum Mikrokontrolery.

Niedługo, pewnie w weekend postaram sie zamieścić schemat mojego robocika na stronie. Dodam też bardziej szczegółowy opis.
    Poza tym szukać, czytać, szukać i czytać. Musisz poświecić dużo czasu na obeznanie się z podstawami. Niech Cię to nie zniechęci, bo efekt jest naprawde fajny :-)
    Powodzenia!
  • #19 1566565
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Robocik Moim zdaniem naprawde świetny jak na początek. Ja staram się wgłębić w to ale coś mi kiepsko idzie. Jak narazie tylko robocik zasuwający tam gdzie światło się świeci :P.

Mam też wielką prośbę, czy mógł być przesłać mi schemat, opis i pomóc w budowie ?? Był bym bardzo wdzięczny, ponieważ musze coś takiego na fizyke przygotować a niemoge sobie poradzić a czas mnie goni bo termin do poniedziałku (13 czerwiec, pechowo).

Moje GG: 4124729.

Pozdro.
  • #20 1570445
    Mess-gd
    Poziom 14  
    Co do tego projektu to slyszalem o nim juz rok temu. A w tym roku moj kolega ze szkoly wygral takim samym robocikiem konkurs Technika Roku 2005.

Sorry, ale dla mnie to zadna rewelacja i nowosc... Ale gratuluje udanego projektu.
  • #21 1570808
    zerpo
    Poziom 22  
    A masz moze wiecej informacji na temat robota Twojego kumpla? Chetnie bym dla zaspokojenia ciekawosci obejrzal :-)

A moja konstrukcja, wiem ze nie jest rewelacja, ani niczym nowy, ale jest to moja pierwsza konstrukcja i z tego wlasnie jestem dumny. Kto probowal cos zbudowac ten wie, ze wbrew pozorom wcale nie musi to byc latwe (mimo,ze robocik jest maksymalnie prosty).

Pozdrawiam i dziekuje za opinie :-)
  • #22 1577563
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 1577635
    MEGUSMAN
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak na początkującego to jest sporo z wyglądu nie za bardzo ale przecież liczy się wnętrze "program" nie powiem że mi sie nie podoba od niedawna przymierzam się zrobić samochód na 6 biegów w tym jeden do tyło(sprzęgło) no i hamulce ale w czym problem problem leży w mechanizmie dopasowanie trybków ponieważ nie kupuje drogich serwów wole sam wykonać z trybków wyzyskanych np ze złych drukarek,video i tp, każdy elektronik powie że najgorzej jest zrobić mechanizm wykonujący
  • #24 1577964
    zerpo
    Poziom 22  
    Zgadzam sie, dla elektronika najtrudniej jest wykonac czesc mechaniczna ukladu.
    A co do Klusi, dziekuje za pochwale. Wyglad jest masakryczny, ale doswiadczenie elektroniczne, ktore nabylem przy budowie tego stwora jest dla mnie bardzo cenne. I o to mi wlasnie chodzilo!
    Wkrotce postaram sie troche wzbogacic konstrukcje, prawdopodobnie sonar, lub cos podobnego. Tymczasem trzeba uciekac, bo sesja goni ;-)
    Pozdrawiam
  • #25 1602983
    fedain
    Poziom 13  
    Czy mozesz powiedzieć coś więcej o czujnikach QRD1114, lub też jego odpowiednikach? Bardzo interesuja mnie tego typu układy.
  • #26 1603025
    MirekCz
    Poziom 35  
    odpowiednik to np. QRB1134
    Uklad dziala na kilka mm (qrb1134 najlepiej na 2-4 mm jak dobrze pamietam). Uklad pozwala rozpoznawac czy oswietlana powierzchnia jest czarna czy biala. odpowiednim sygnalem na wyjsciu. (sygnal wyjsciowy jest analogowy, ale jezeli powierzchnia jest tylko czarna lub biala i zachowujesz odpowiedni dystans do podloza to mozna go traktowac spokojnie jako cyfrowy)
    schemat uzycia i krotki opis:
    http://www.parallax.com/dl/docs/prod/compshop/qtilinesensorrev1.pdf

(white - 5V, red - wyjscie, black - gnd)

PS.Jeszcze jedna uwaga, ktora mi sie nasunela po przeczytaniu postu Zerpa (ponizej) - najlepiej czujnik odizolowac od reszty swiata, tak zeby pomiedzy czujnik a podloze nie dostawalo sie zewnetrzne swiatlo... inaczej w zaleznosci od docierajacego oswietlenia z zewnatrz czujnik moze dawac bledne wyniki. (czyli do okola czujnika wstaw kawalek gabki czy czegos innego, co spokojnie bedzie sie slizgac po podlodze, a odetnie od czujnika doplyw swiatla zewnetrznego)
  • #27 1603045
    zerpo
    Poziom 22  
    Osobiście niestety nie wiem za dużo o tego typu czujnikach. QRD... ktoś mi poporstu polecił i nie znam innych odpowiedników.
    Zasadę działania już opisywałem, więc nie będę powtarzał, jednak moge dodać, że czujniki działają tylko na małych odległościach. Już od 1cm od białej powierzchni zaczynają się gubić i jeśli w pomieszczeniu nie jest zbyt jasno, to zachowują się jak nad kolorem czarnym. Podobnie jest ze światłem, jeżeli jakąć ciemną powierzchnię oświetlisz nico mocniejszym światłem, to znów się gubi... Ale czego można oczekiwać od czujnika za 3-4 zł...?
    Jak widze kolega MirekCz. rozjaśnił Ci trochę sprawę.
    Gdzieś widziałem też, że używa się fotorezystorów, wtedy jednak trzeba "na własną rękę" oświetlić podłoże. Więcej o tym po angielsku tutaj:
    http://www.robotroom.com/PhotocellGrabBag.html
    oraz rozpoznawanie kolorów (bardziej skomplikowane):
    http://www.robotroom.com/ColorSensor.html
    Pozdrawiam
  • #28 1620867
    zerpo
    Poziom 22  
    Na stronie mojego robocika http://czeski.neostrada.pl/ (troche zbyt wielkie to słowo w moim przypadku ;-) ) dodałem schemat, bo kilka osób pytało o niego.
    Robiłem to troche na szybko i nie wiem, czy się gdzieś nie pomyliłem. Wszelkie sugestie mile widziane na przyszłość.
    Pozdrawiam.
  • #29 1624363
    Malcik
    Poziom 12  
    Witaj..
    Gratuluje "Klusi". Ciekawy i dosyć prosty projekt. Sam przymierzam sie do zbudowania czegos podobnego ale jakos nie moge sie zebrac. (Moze zaczne od poniedzialku).
    Pozdrawiam i powodzenia w dalszych konstrukcjach :)
  • #30 1626050
    zonku
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Heh fajny robot. Tak przy okazji to miałem gdzieś schematy takiego czegoś tylko że tam niepisało nic o tym że należy zaprogramować go.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy amatorskiego robota podążającego za czarną linią, nazwanego "Klusia", zbudowanego w celu nauki elektroniki. Robot wykorzystuje czujniki optyczne QRD1114 (fototranzystor i dioda IR) do wykrywania linii, gdzie czarny kolor absorbuje światło, a biały je odbija, co jest interpretowane przez mikrokontroler Atmel (m.in. AT90S2313, ATMega8). Konstrukcja opiera się na prostym układzie z możliwością rozbudowy o sonar lub czujniki zbliżeniowe. Silniki to przerobione serwomechanizmy Hitec, sterowane mostkiem H L298, zasilane napięciem około 6V. Dyskutowano o alternatywach, takich jak silniki z napędów CD-ROM, oraz o sterowaniu PWM dla regulacji prędkości. Poruszono kwestie zasilania, w tym użycie stabilizatora 7805 oraz ładowania akumulatorów Li-Ion, NiCd i NiMH, a także potencjalnego doładowywania ogniwami słonecznymi z uwzględnieniem ograniczeń prądowych. Wskazano na potrzebę izolacji czujników od światła zewnętrznego dla poprawnej pracy. Omówiono także kwestie programowania mikrokontrolera, wgrywania kodu oraz możliwości przełączania między programami. W dyskusji pojawiły się propozycje źródeł wiedzy i materiałów do nauki robotyki, w tym strony CybAiRu i robotroom.com. Poruszono temat prostych robotów BEAM jako alternatywy dla mikrokontrolerów. Wiele uwag dotyczyło mechaniki, montażu i miniaturyzacji konstrukcji oraz organizacji zawodów robotów podążających za linią. Wątek zawierał także pytania początkujących dotyczące podstaw budowy robota, pozyskiwania silników i elementów oraz schematów podłączeń fototranzystorów i mostków H.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA