logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quad ATV 110 Chiński - nie odpala po długim postoju, ucieka paliwo

Piootrek1 28 Lip 2015 20:37 12060 28
REKLAMA
  • #1 14882460
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam.
    Posiadam quada 110 i mam z nim problem ponieważ nie chce odpalić .
    Dostałem go w rozliczeniu ale quad stał z 1,5 roku bez ruchu .
    Już pisze o moim problemie nie mogę odpalić nie wiem z jakiej przyczyny ;/ , gaźnik przeczyściłem ale nieraz jak wleje paliwo do zbiornika to ucieka mi paliwo dodam zdjęcie skąd . Na świecy iskra jest .
    Dodam też że jak do cylindra strzykawką nalałem paliwa i do dolotu powietrza to załapał trochę .
    Jeszcze jak byście wiedzieli to powiedzie gdzie tam jest wlew na olej bo nie mam pojęcia . Dodam też obrazek z Google jaki to jest Guad .
    Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam .
    Załączniki:
    • Quad ATV 110 Chiński - nie odpala po długim postoju, ucieka paliwo 20150728_194628.jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Quad ATV 110 Chiński - nie odpala po długim postoju, ucieka paliwo quad-atv-110-cm3-automat-wsteczny-i-hamer.jpg (200.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14882473
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3613
    Ten króciec nie ma być nigdzie podłączony. Ewentualnie do rurki, która idzie pod podwozie. To kranik do opróżniania komory pływakowej. Dokręć tą śrubkę, która jest obok i powinno pomóc. Po takim czasie musisz wymienić paliwo, przeczyścić i ustawić gaźnik. Przyjrzyj się filtrowi powietrza. Przydałoby się też zmierzyć sprężanie.
  • #3 14882540
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Dobra to dokręcę tą śrubkę na płaski wkrętak tak ?
    Gaźnik przeczyściłem i ustawiłem tak jak był .
    Ale jaka może być przyczyna że nie odpala ?
    I gdzie jest wlew oleju ?
  • REKLAMA
  • #5 14882618
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Paliwo lane nowe :)

Dodano po 3 [minuty]:

A w tym gaźniku jest ręczne ssanie, ale mam je cały czas zamknięte, jak by co.
  • #7 14882722
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Jak z pychu?
  • #9 14882762
    Piootrek1
    Poziom 10  
    No automat , tak to wiem jak się odpala z pychu :)
  • Pomocny post
    #11 14882845
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Problem jest w gaźniku, ja bym kupił nowy gaźnik i nie tracił nerwów na to, na allegro dostaniesz bez problemu. A tak poza tym ustaw na max ssanie i na wyłączonym zapłonie zakręć nim kilka razy. Potem włącz zapłon i na ssaniu odpalaj. Na automacie z pychu nie zapali. Jedynie albo rozrusznik, albo z kopa.
  • #12 14884263
    Piootrek1
    Poziom 10  
    No to tak zrobię . Ale pierw kupie świece bo może podciśnienia iskry nie daje i w tym może być problem nie wiadomo ale jak by nie było rzecz tańsza to zacznę od niej :) .

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

Wymieniłem Świece ale nadal nie chce odpalić , podregulować może śrubkę od regulacji obrotów co ?
  • #13 14885231
    plumbum22
    Poziom 20  
    a regulowales ten gaźnik?
  • REKLAMA
  • #14 14885261
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Jak odkręciłem śrubki do regulacji to liczyłem co jeden obrót i potem tak samo wkręciłem .
    Ale jak mam regulować to śrubkę od obrotów ?
  • Pomocny post
    #15 14885282
    plumbum22
    Poziom 20  
    Od obrotów jałowych odkręcaj co pół obrotu i zapalaj. Na pewno masz iskrę? kopci coś jak odpalasz?
  • #17 14886523
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Tak mam iskrę , I jak nim kręcę to dym z wydechu idzie .

Dziś jak będę nim kręcił to zobaczę właśnie czy świeca robi się mokra , jak nie to naleje do cylindra jeszcze raz strzykawką paliwa więcej niż wcześniej i zobaczę czy zapali ...
  • #18 14887000
    plumbum22
    Poziom 20  
    Jeśli dym idzie to pozostała Ci regulacja gaźnika, ja sprawdziłbym jeszcze poziom paliwa w komorze pływakowej gaźnika, jeśli świeca jest mokra to może być za wysoki.
  • #19 14887078
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Nie wiem jak to jest bo nie raz z komory pływakowej paliwo ucieka a nie raz nie , trzy razy wyjmowałem gaźnik to z baku spuszczałem paliwo a jak go zakładałem nalałem paliwa to z komory pływakowej raz uciekało paliwo przez ten króciec a nie raz nie ucieka ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #20 14887100
    plumbum22
    Poziom 20  
    To w takim razie odkręć komorę pływakową nalej do niej wody destylowanej i sprawdź czy nie ucieka - tylko nie lej benzyny bo ma zbyt dużą lotność, najlepsza byłaby nafta. Jeśli paliwo ucieka z komory pływakowej to Ci silnik nie odpali. Tam w tej śrubie spustowej komory pływakowej jest uszczelka?
  • #21 14887125
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Ale jak chyba paliwo ucieka z tej komory to czemu woda destylowana ma nie uciekać ?
    A i czemu jak paliwo ucieka to nie zapali ? I nie zawsze ucieka teraz akurat paliwo w baku jest i nie ucieka .
    Nie wiem czy jest uszczelka bo tej śrubki nie odkręcałem bo chodzi o tą blisko króćca na płaski wkrętak ta ?
    A jaki powód może być że w komorze pływakowej nadmiar paliwa robi się za wysoki ?
  • #22 14887142
    plumbum22
    Poziom 20  
    Tak chodzi o tą śrubę właśnie o to chodzi żeby na 100% wiedzieć, że stamtąd cieknie stąd ten pomysł z wodą, paliwo w komorze może mieć za wysoki stan gdy pływak nie zamyka zaworu iglicowego (idąc w górę) i może to być przyczyną źle podgiętych blaszek pływaka, albo uszkodzonego zaworu iglicowego. Poziom paliwa w komorze musi być określony bo są tam dysze i dysza jest odpowiedzialna za tworzenie mieszanki paliwowo - powietrznej. Sprawdź też odpowietrznik w korku baku paliwa czy nie jest zapchany.
  • #23 14887147
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Odpowietrznik w korku nie jest zapchany :)
    Dobra to ja teraz idę sprawdzić :)
  • #24 14887166
    plumbum22
    Poziom 20  
    Poza tym możesz wykonać stanowisko do pomiaru poziomu paliwa w komorze pływakowej, odkręcasz komorę pływakową i taki gaźnik bez komory kładziesz na dwóch cienkich gwoździach lub drutach na płytkim kubeczku. Puszczasz paliwo i patrzysz jak poziom się ustali, w przypadku uszkodzonego zaworu iglicowego pływaka poziom się nie ustali i będzie się przelewać przez kubek.
  • #25 14887602
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Podgiąłem blaszkę pływaka i paliwo nie cieknie :) .
    Ale dobra nie chciał zapalić to coś mi tu śmierdziało to zobaczyłem czy jest iskra i nie ma a wcześniej
    była ale czemu jej teraz nie ma ?
  • #26 14887696
    plumbum22
    Poziom 20  
    No to namieszałeś :D zrób zdj i pokaż jak wygląda elektroda świecy. Czemu nie ma iskry? Albo cewka albo moduł zapłonowy. Albo fajka albo...:D to się zaczynają schody do piekła :)
  • #27 14888064
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6408
    Jak byś szukał nowego gaźnika to ma oznaczenie PZ19. Ten króciec na dole to nie tylko spust paliwa z komory pływakowej ale również przelew. Podgiąłeś blaszkę "na oko" to teraz jest pytanie czy w ogóle paliwa wpływa do komory.
  • #28 14921336
    Piootrek1
    Poziom 10  
    Ale jak nie ma iskry to najprędzej co może być uszkodzone moduł czy cewka ?
  • #29 14921987
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Moduł, cewka WN, przewód WN, fajka, świeca, impulsator lub brak zasilania modułu z cewki magneta, ewentualnie stacyjka trzyma go cały czas na gaszeniu.
    Nie rozłącza modułu z masą. Multimetr do ręki i większość rzeczy posprawdzasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z quadem 110, który nie odpala po długim postoju (1,5 roku) i ucieka paliwo. Po czyszczeniu gaźnika i wymianie paliwa, quad nadal nie odpala, mimo że iskra na świecy jest obecna. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące regulacji gaźnika, sprawdzenia poziomu paliwa w komorze pływakowej oraz możliwości uszkodzenia modułu zapłonowego lub cewki. Wskazówki obejmują również sprawdzenie odpowietrznika w korku baku oraz podgięcie blaszki pływaka, co pomogło w problemie z wyciekającym paliwem. Użytkownik planuje wymienić świecę oraz sprawdzić iskry, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA