logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca

damian99r 29 Lip 2015 11:35 9858 8
REKLAMA
  • #1 14883685
    damian99r
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam, ponad rok temu kopiłem nowy piec ze sterownikiem galmet, 2 miesiące temu wyszła gwarancja sterownika. Sterownik był podłączony do prądu podczas burzy i od tego czasu przestał działać tylko piszczy, rozebrałem go myśląc że jest tak jakiś bezpiecznik który trzeba wymienić, ale jednak nie było. Co to może być ?
    W załączniku zdjęcia sterownika, Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca
  • REKLAMA
  • #2 14883724
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Jakieś pomiary za transformatorem napięć zasilających?
  • REKLAMA
  • #3 14883759
    damian99r
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    dzimi napisał:
    Jakieś pomiary za transformatorem napięć zasilających?
    Załączniki:
    • Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca 20150729_120223.jpg (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14883788
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kolego - zdjęcie trafa nic nie mówi...Prosiłęm o podanie napięć zasilających za trafem, zresztą na zdjęciu widać jakiś element (stabilizator?tranzystor?).
  • REKLAMA
  • #5 14889708
    Miko Sobczyk
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Zadzwoń sobie do speców z Galmetu albo napisz na adres serwisu. Zawsze doradzą, nawet jeśli nie masz już gwar.
  • #6 20118428
    marti27
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie czy udało się Państwu rozwiązać problem ze sterownikiem Msk plus ,posiadam właśnie taki i podczas burzy zaczął piszczeć ... Co to może być ?niestety już jest po gwarancji. Pozdrawiam . Galmet luksus eco - Niedziałający sterownik pieca
  • REKLAMA
  • #7 20118475
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Może zacznijmy od tego czy autor ma multimetr i czy umie się nim posługiwać.

Tak jak wspomniał dzimi pomiary są jak najbardziej wskazane. Czy wychodzi z transformatora 6V - po stronie wtórnej.
  • #8 20118501
    marti27
    Poziom 2  
    Niestety na tym się nie znam ,jestem kobietą:)Urządzenie do pomiaru prądu posiadam 😉
  • #9 20645639
    bew2
    Poziom 17  
    Ocena: 326
    Czołem,
    Mam identyczny problem jak autor tematu: sterownik po właczeniu piszczy, ekran świeci ale tylko podświetlenie, bez znaków...

Co zrobiłem dotychczas:
    Za trafo miałem 3V~ a powinno być 9V
    Wylutowałem trafo, na stole na wyjsciu trafo nadal 3V więc wymieniłem trafo. Teraz na wyjsciu z trafo ledwo 4,5V ~
    Okazało się, że walnięty był stabilizator 7805 za trafem, wymieniłem go i mam ~9V za trafem i stałe 5V za stabilizatorem. Po włączeniu, objaw jak wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nie działającym sterownikiem pieca Galmet, który przestał działać po podłączeniu do prądu podczas burzy. Sterownik wydaje dźwięki, ale nie działa poprawnie. Uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie pomiarów napięcia za transformatorem oraz sprawdzenie elementów elektronicznych, takich jak stabilizator i transformator. Wskazano na możliwość kontaktu z serwisem Galmet w celu uzyskania pomocy. Inny użytkownik opisuje podobny problem z innym modelem sterownika, sugerując, że uszkodzenie stabilizatora może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA