logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnice do obudowy KODA 702 do 300 zł?

juddo 01 Cze 2005 13:33 6216 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie głośniki i jaką zwrotnicę dobrać do pustych obudów KODA 702, żeby zrobić sensowne kolumny frontowe do kina domowego w budżecie do 300 zł?

Najprościej zrobić z tych skrzynek układ 2-drożny: 2× Tesla ARN 188/08/4 połączone szeregowo oraz Tesla ARV 104/63/8, z podziałem około 5 kHz [#1557519] Zwrotnicy nie opłacało się brać gotowej „janbo”, tylko zrobić ją samemu albo policzyć w kalkulatorze; w praktyce padła rada, by użyć prostego toru 12 dB/okt. i porządnych elementów [#1553192][#1557562] Cewki trzeba nawinąć samodzielnie, a kondensatory można łączyć równolegle, żeby uzyskać нужne wartości; do zwrotnicy polecano MKT lub MKSE 250 V, bez słyszalnej różnicy w brzmieniu [#1557562][#1558592][#1562265] Dwa ARN-y należy podłączyć szeregowo do jednego toru zwrotnicy, a kompensator/Zobel liczyć dla pary głośników [#1557897][#1558592] Z forum wynika też, że taki zestaw po złożeniu grał wyraźnie lepiej od oryginału: głębszy, lepiej kontrolowany bas i czystsza góra [#1599208]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1541521
    juddo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Mam taką sprawę, zostałem posiadaczem skrzynek od kolumn frontowych KODA 702. Niestety nie posiadają głośników ani zwrotnic. Zostały zniszczone po włamaniu jakie miało miejsce niedawno u mnie w domku letniskowym. I tu mam pytanie czy można je wykorzystać ponownie ale chciałbym aby były zastosowane lepsze głośniki i zwrotnice ( do kwoty ok 300 zł ) , ale czy jest sens? Nie chodzi mi o jakieś super drogie podzespoły tylko aby były lepsze od tych seryjnie montowanych. Szczerze mówiąć to nie eksperymentowałem jeszcze w ten sposób dlatego zwracam się do Was!
    Kolumny chciałbym dalej wykorzystywać jako fronty w kinie domowym ( amplituner + dvd Yamaha )
    Z góry dzięki!

_____
    Wylacz zesz ten CAPSLOCK!
    tom
  • #2 1541546
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Opisz dokładnie te skrzynki. Podaj ich wymiary zewnętrzne i objętość wewnętrzną. Jeżeli są tunele to napisz ile i jakiej długości. "kwota do 300zł" sugeruje wymianę na tesle/stx'y.
  • #3 1542219
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Oprócz długości tuneli także szerokość.

Czy sens jest? Pewnie że jest, najgorszą zmorą ludzi mających marzenia o budowie zestawów są własnie obudowy, a właściwie ich konstruowanie.

Teraz sa bazy danych i można sobie dobrać głośnik o znośnych, pasujacych parametrach do budy, a nie jak kiedyś w sposób odwrotny...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1542544
    juddo
    Poziom 11  
    Witam ponownie nie podawałem wymiarow gdyż uznałem, że są one znane. Przepraszam już się poprawiam!
    wysokość 85 cm
    głębokość 25 cm
    szerokość 22 cm
    trzy otwory głośnikowe średnica ok 18 cm i sopran ok 9 cm
    Wylot bass reflex z przodu.
    Ważne też dla mnie jest dobranie odpowiednich zwrotnic, wcześniej pracowały tam trzy głośniki ale pewnie jako 2,5 drożne. Dźwięk jako taki ale nic specjalnego.
    Dzięki za zainteresowanie!

---
    Dodać muszę jeszcze wymiary BR
    średnica 7cm
    długość 8 cm

scalono niekompletną wiadomość 3
  • #5 1542758
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    No więc pojemnośc to masz jakieś 20 do 30 litrów. Skoro sa trzy otwory to jazda zrób z tego 3-way. skoro 18cm to wal tam STX GDN 22/120/8 SC, na śrtedniaka ARP 150 od Tesli no i sykacz to do wyboru Tesla albo Tonsil. Zwrotnica: z janbo, ewentulanie te z STX, możesz też zrobić sam z jakiś droższych elementów. Następnie zrób symulacje w WinISD ale ten GDN potrzebowal wąłsnie coś kolo tego 27 l. Więc zabawy będzie niewiele, zmienisz tylko długośc tunelu BR stosownie do żądanego strojenia.
  • #6 1543066
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Ja wolałbym zrobić 2way, ewentualnie 2,5way na tesla ARN-188 i ARV'ka.
  • #7 1543568
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Wstaw stx'a i zacznij w zimę w trampkach chodzić... spl ok 88 z tego co pamiętam i arp o spl 91 ponad? A może jeszcze stx 8/15/4/pj i 100 db splu? Popatrz sam na robione przez innych forumowiczów konstrukcje, pamiętaj że objętość łatwo zmniejszyć. Zwiększyć trudniej :). Jak cuś wymyślisz na co się zdecydowałeś to pomożemy.
  • #8 1543975
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Dawne Tesle są chyba dość tolerancyjne na błędy konstrukcyjne (mała, za mała, zły B-R, grają bardzo poprawnie nawet w zamkniętych)
    Kolega ma Polarisy 300 i tam są dwa ARN 188, chyba 4 Omy w szeregu i naprawdę potrafią trzepnąć.
    Ja mam monitorki na ARN 150, 8 omów w 8 litrach i grają bardzo przyjemnie, wysokotonowy tłumiony.
  • #9 1544420
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    No tak oczywiście chodziło mi o to że sens ma włożenie tesli :)
  • #10 1545194
    juddo
    Poziom 11  
    No i sam już nie wiem jakie głośniki mam kupić, a może naszego rodzimego Tonsila?

Dodano po 4 [minuty]:

A co powiecie na GDN 20 120 8 AK STX jako główny głośnik i zwrotnice od STX?
  • #11 1550042
    juddo
    Poziom 11  
    Witam! Widzę,że nikt mi nie chce podpowiedzieć, dlatego mam jeszcze jedno pytanie co myślicie o głośnikach STX i zwrotnic od tej firmy?
    Czekam na odpowiedź bo sam nie chciałbym się decydować bez waszych uwag. Jak już napisałem wyżej mój wybór padł na GDN 20 120 8 AK.
  • #12 1550594
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam
    Ja osobiscie wybralbym Tesle, w troche wiekszej kolumnie mam 2xARN200 05-4 i musze powiedziec ze spisuja sie bardzo ładnie, spodziewalem sie gorszych efektów a teraz nie zamienil bym ich na jakies STX czy Alpierdy, pozatym ich cena tez jest niewatpliwym plusem. zmierz jednak jakie sa szerokosci otworow bo na 18-tkach Tesli pasmo od 40 w zwyż nie zachwyca, ale jakby dalo sie wrzucic tam 20-stki... to juz co innego.
    Pozdrawiam
  • #13 1551428
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Mówisz że nikt ci nie chce odpowiedzieć? Już dostałeś odpowiedź, podpowiem "cursor".
  • #14 1553172
    juddo
    Poziom 11  
    Dzięki panowie wybór padł na Tesle a co ze zwrotnicami? Zrobić sam czy kupić te od Janbo na przykład? Przyznam się szczerze że sam jeszcze nie robiłem ale mam znajomego który mi pomoże.
  • #15 1553192
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Janbo to dobrze sprzedająca się ściema. W winisd masz całkiem niezły kalkulator zwrotek 12db/okt. Jak czegoś nie wiesz to pisz. Pozdrawiam.
  • #16 1553501
    juddo
    Poziom 11  
    Chciałbym coś dodać. Te skrzynki mają trzy otwory po głośnikach, ja chciałbym złożyć 2 drożne kolumny. W jaki sposób to osiągnąć mając do dyspozycji trzy otwory? Jakie dobrać głośniki? Wybrałem Tesle ale czy mam wsadzić dwa niskotonowce z wysokim? pominąć średniaka? Jak wtedy dobrać zwrotnice? Proszę podpowiedzcie coś mądrego? Bo bym chciał zamówić głośniki już w tym tygodniu. Bez muzyki tyle dni to makabra.
  • #17 1553592
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    2x tesla arn 188 i 1 x arv. www.empire.pl
  • #18 1553679
    juddo
    Poziom 11  
    A zwrotnice? Czepiam się może tych zwrotnic ale naprawdę nie wiem jakie dobrać. A co by się stało gdybym kupił ARN 226 i powiększył srednicę otworów czy miałoby to sens a może skrzynki okazałyby się za małe do tych głośników?
  • #19 1553754
    Medeis
    Poziom 21  
    Zdaje sie ze pisales ze szerokosc skrzynki to 22cm wiec 226 Arn-y ci nie wejda, albo beda wystawaly :? , wiec jesli juz to probowac tam upchnac 200-ki, w zasadzie 188-ki tez za nisko nie schodza (co do za malych skrzynek) wiec moznaby probowac z 20-tkami, pomierz otwory ARN 226 potrzebuja na 186mm(ale zew. to 226mm) natomiast ARN-200 to 181mm otworu, 200mm zew. Więc te drugie nie beda wystawaly Ci poza obrys kolumny po 3mm z kazdej strony...
    Pozdrawiam

PS. sprawdź tez odleglosci miedzy glosnikami w pionie, czy tam tez nie zabraknie miejsca, tzn nie beda na siebie zachodzily.
  • #20 1553890
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jak to nisko nie schodzą, producent podaje dane rzetelnie nie tak jak inni.
    Mam ARN150 w 8 litrach i basu mają one w sam raz by grać bez suba
    Kumpel ma Polaris 300 Diory i wiecie co one potrafią zrobić pokój 22m2 wdeptać człowieka w fotel mowa o filmie "Gladiator" a są tam dwa ARN 188
  • #21 1554113
    Medeis
    Poziom 21  
    Chodzi mi o to ze zakres czestotliwosci, wychodzi lepiej o 10Hz w dół dla ARN-200 w porownaniu do ARN-188, moze powiesz ze to niewiele :wink: , tak jak ja ze "za nisko" a nie ze nie schodza nisko. Kwestja do dyskusji lub nie, co dla kogo jest nisko a dla innego jest niezbyt. :D
    Pozdrawiam

PS. dodac mozna ze 200-ki maja ciut lepsza efektywnosc, natomiast sposób montowania poprzez szersze umieszczenie srob moze byc mniej wygodny/estetyczny.
  • #22 1554593
    juddo
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki wszystkim, którzy mi pomogli. Wybór padł na ARN 188 i ARV, niestety ARN 200 nie wejdą za małe skrzynki. Towar już zamówiony czekam na głośniki.
    Podsumujmy:
    Zamówiłem
    2xARN 188 8OHM i raz ARV na jedną kolumnę.
    A teraz dobór zwrotnic. Chciałbym uzyskać konstrukcję 2 drożną ewentualnie 2,5 drożną. Ale jak ją uzyskać z tych głośników? Jakieś podpowiedzi? Kupić czy zrobić? Może macie jakieś gotowe schematy z dobrymi podzespołami.
    Jeszcze raz Dzięki!

Dodano po 1 [minuty]:

A i zapomniałem o BR czy jest odpowiedni? Podawałem w poście jego wymiary, gdzieś wyżej.
  • #23 1554857
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Dobra przesymulowałem strojenie jest na 47 hz może być trochę mocno podbija ale jak ci będzie przeszkadzać to w tunel zawsze możesz wepchnąć skarpetkę.
  • #24 1555479
    juddo
    Poziom 11  
    Dzięki Pyroaniah za odpowiedź! Ale muszę się przyznać, że niewiele mi to mówi. Jak się to ma do budowy zwrotnic?
    Jak mam połączyć głośniki i co z tymi zwrotnicami?
    Sorry panowie ale nie mam takiej wiedzy dlatego tak uporczywie pytam, pytam i pytam.
  • #25 1555515
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Do budowy zwrotnic ma się to nijak, to odpowiedź na pytanie czy tunel może zostać. Może, a jak bas będzie zbyt natarczywy to go przypczhaj. Np. skarpetką, tak mnie mój mentor uczył 8). Co do budowy zwrotnic to chętnie bym ci pomógł gdyby nie to że siedzę przy kompie i robię zwrotnice. 3 dzień z rzędu i rzygam nimi.
  • #26 1555560
    juddo
    Poziom 11  
    Ale może byś się jednak przekonał? Naprawdę potrzebuję tej wiedzy a co za tym idzie pomocy w tej dziedzinie! Już mnie szlag trafia bo skrzynie stoją wzmacniacz milczy a muzyki ani filmu obejrzeć nie można. A i niedługo głośniki dostanę a bez tych zwrotek to sobie chyba tylko kabelkami podłączę bezpośrednio do wzmaka i będę udawał że jestem zadowolnoy!
    Zliyuj się nade mną i jak umiesz to pomóż potrzebującemu!
  • #27 1555583
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    :) chwyciłeś mnie za serce... Nic to miękki jestem, przynajmniej od obdrapywania emalii z drutu się oderwę na chwilę.. Proszę oszczędź mi pracy i czytania i podsumuj jescze raz w krótkim poście co tam masz za głośniki (podaj linki gdzie będzie wykres z charakterystyką). Wymyślimy podział, zobaczymy jak to będzie, m oże nawet pod wieczór coś ci narysuję. Idę na fajka i czekam na charakterystyki (www.empire.pl)
  • #28 1557038
    juddo
    Poziom 11  
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/wysokotonowy/arv-104-63-8.htm
    http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-188-08-8.htm

Dzięki, dzieki, dzięki!!!
    A więc 2xARP 188 plus ARV na jedną kolumnę.
    Wymiary skrzynek i BR wyżej w poście.
    Jak źle dobrałem głośniki to mi skoryguj bo mam możliwość wymiany.
    Konstrukcja chyba 3 drożna? a może lepiej 2 drożna? 8 OHM. Poradź mi która lepsza?
    Naprawdę dzięki!
  • #29 1557519
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    2x Tesla arn 188/08/4 (4ohm) łączone szeregowo.
    Tesla arv 104/63/8 (8ohm)
    Podział 5khz powinien pasować.
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i zwrotnice do obudowy KODA 702 do 300 zł? arn18808.jpg (171.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 1557522
    Medeis
    Poziom 21  
    Co do głośników nisko-średniotonowych zdaje si ze bedziesz je musizł zmienić... zamówiles 8Ω ich połaczenie rownolegle da ci 4ohmy szeregowe 16ohmów, sensowniej bedzie połaczyć w szereg glosniki 4Ω, uzyskasz 8Ω tak jak chciales. Sprawdz czy twoj wzmak nie obsluguje glosnikow 4Ω zaoszczedzi ci to zachodu ze zmiana zamowienia.... Z drugiej strony jesli nie to możesz połączyc te 8-emki w szereg= 16ohm, pytanie tylko po co...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz obudów kolumn KODA 702 (wymiary: 85x22x25 cm, bass reflex 7 cm średnicy i 8 cm długości) szukał głośników i zwrotnic do 300 zł, aby poprawić jakość dźwięku w kinie domowym. Dyskusja skupiła się na doborze głośników Tesla i STX, z rekomendacją na 3-drożną lub 2,5-drożną konstrukcję. Ostatecznie wybrano zestaw 2x Tesla ARN 188 (4 Ω) jako nisko-średniotonowe oraz Tesla ARV 104 (8 Ω) jako wysokotonowy. Zwrotnice zaprojektowano samodzielnie, korzystając z kalkulatorów online i wskazówek dotyczących nawijania cewek oraz doboru kondensatorów MKSE lub MKT. Kondensatory łączono szeregowo lub równolegle, aby uzyskać wymagane wartości pojemności. Głośniki niskotonowe łączono szeregowo pod jeden tor zwrotnicy. Strojenie bass reflex wynosiło około 47 Hz, z możliwością regulacji poprzez częściowe zatkanie tunelu. Po montażu i wygrzaniu głośników uzyskano wyraźną poprawę basu, czystości sopranów i ogólnej dynamiki w porównaniu do oryginalnych podzespołów. Zalecano prostą, dwudrożną zwrotnicę z kompensatorem indukcyjności, unikając masowych rozwiązań komercyjnych. Projekt umożliwia także przyszłe eksperymenty z bi-wiringiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA