logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł?

brachu_sq8diett 11 Cze 2005 14:19 4125 15
REKLAMA
  • #1 1568800
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    Chciałbym sobie zbudować kolumny podłogowe takie jak w linku http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=165
    ale o głośnikach trochę mniejszych np http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=50
    średniotonowy http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=19
    nie wiem jaki wybrać wysokotonowy i jaką zwrotnicę do nich mam zamówić. Jakie mają być wymiary kolumny. Trochę się na tym nie znam dlatego pytam na Elektrodzie. Mogę dać do takich kolumn 2bass-refleksy ? Może zaproponujecie mi innej firmy głośniki byle całość mnie wyniosła do 300zł (2kolumny).
    Z góry dzięki za pomoc
    Mam pokój o wymiarach: 4X2,85x2,6(dł x szer xwys) na jednej ścianie z oknem mam położone panele(pod nimi styropian) oraz firanki na tej ścianie, kilka mebli z książkami, jedynie kawałek ściany jest pusty. Nie usłyszałem żeby w jakimś miejscu były dudnienia. To raczej tyle co moge napisać o pomieszczeniu, może się coś przyda do budowy kolumn
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1570057
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Ja tez własnie ostatio rozwazałem projekt takich kolumn. Po pierwsze nie bierz wersji SS bo sa gorsze od SC. Mniejsza skuteczność itp. Na basy daj po dwa GDN 22-120-4 SC, 4 omy dlatego, że połączone równolegle dadza razem 8 ohm. Na średniotonowe daj TVM ARP albo ARX 150 sa dużo lepsze od tych STX. Gwizdki GDWT 8-150-8 bo są głośne i cholernie wytrzymałe. Zwrotnica albo z Janbo albo z STX od razu z głośnikami nie bedziesz musiał płacic kolejnej przesyłki (oczywiście trojdrożne). Objetośc kolumny wewnątrz zrób około 40 do 50l i srtrojenie dośc wysoko bo na 50 do 55Hz, wtedy bedziesz mogł dac 2 tunele bass-reflex o średnicy około 7 cm i długości od 16 do 20 cm(w zależności od wybranych objetości i strojenia). Powinno to w miarę ładnei grac.
  • REKLAMA
  • #3 1570246
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    średniotonowe Tesli trochę droższe od STX gdn 22/120/4 :/ jak miałbym stroić bass refleks bo nie bardzo się orientuję w tym temacie? objętość dla niskotonwych dałbym 45l
  • #4 1570315
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    A ja powiem tak moze bys sie skusil na konstrukcje 2 drozna na glosnikach tesli 2xARN188/05/4 i wysokotonowy np 104 tesli albo tonsil jakis zwrotnice mozna zrobic bardzo prosta (6/12dB 3,5 kilo ) i graja ladnie a komplet glosników z wysylka na dwie kolumny to ok 200zl
  • #5 1570391
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Podpisuję się pod tym. Też aktualny jest temat z teslami cośtam "wykorzystanie obudowy".... Przejżyj ten temat. Aha i wybij sobie stx'a wysokiego z głowy, iron chyba go nie słyszał skoro pisze że nadawałby się.
  • #6 1571047
    !ron
    Poziom 21  
    Słyszałem wersję GDWT 9-150-8 i jestem z niej jak najbardziej zadowolony. Przyciąłem go 2 rezystorami i naprawdę dobrze sie sprawuje. Poza tym gdybym go nie słyszał to bym go nie polecał, wiec sie zastanów najpierw co piszesz. No i jego kolejnym atutem jest bardzo niska cena.
  • #7 1571195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1571339
    !ron
    Poziom 21  
    Owszem słyszałem, mam nawet 2 GDWT 9/70 , ale nie chodziło mi o to o czym piszesz. Cena 16 zł za nowy głośnik tubowy dużej mocy to niezła okazja, pomimo to jak na cene gra znakomicie. Więc jeśli sie nia ma forsy to tego STX brac od razu. Owszem można kupić ARV za dwa razy więcej kasy no ale jak sie spali to co? Lepiej kupic kolejnego tesle czy STX? Tu w gre wchodza tylko fundusze. No i ostatnia sprawa nawet domowy sprzet czasem chodzi głośniej niż zwykle więc o przester nietrudno.
  • #9 1571510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1572076
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ten stx w ogóle się nie nadaje do słyuchania w domu! Zrobiłem półestradóki z zastosowaniem tej tubki, ściszonej o 4 db i tak od niej głowa boli! Jest dobra na plenery i jako "odstraszacz" żeby ludzie za blisko do kolumn nie podłazili.... Za 13 zł (hehe ceny dystrybutora) do domu to już wolałbym ciszę i 4pak piwa :). Polecam spalonego tonsila z cewką stx'a, to już brzmi nieźle.
  • #11 1572084
    !ron
    Poziom 21  
    No i chyba własnie to rozwiązanie byłoby najlepsze (Tonsil + cewka STX) Wypośrodkowanie tego o czym mówimy:)
  • #12 1572104
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Nie nie jest to wypośrodkowanie. Ani troszeczkę. Stx ma spl w okolicach 100 db i trzeba go tłumić do domówek o 10 db :) . Do tego daje dźwięk który mi się kojarzy z piskiem styropianu po szybie. Tubówka tonsila też jest głośna, chociaż nie aż tak. Brzmi już dużo lepiej, chociaż niektórzy uważają że się do domu nie nadaje. Ale z stx'em porównania nie ma! Po włożeniu do tonsilowskiej tubki cewki od stx'a zauważyłem że efektywność ciut spadła, brzmienie się "wygładziło" i na moje drewniane ucho gra to ciut lepiej niż gdwt tonsila. O żadnym pośrodkowaniu nie ma tu mowy. No chyba że w kolejności hybryda-tonsil oryginał-dłuuuugo długo nic-stx
  • #13 1575346
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    dzięki za propozycje i pomoc.
    Zdecydowałem się dać 2niskotonowe http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=45 średniotonowy http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sredniotonowy/arx-150-25-8.htm i wysokotonowy http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=6 ze względu na ograniczone koszty Zwrotnica 3D-12-6 , wymiary 100x30x30cm (wys,szer,gł) 45l dla niskotonowych i dwa bass-refleks na kolumnę o średnicy7cm i dlugości 10cm. Jeśli macie uwagi lub ciekawe propozycje co do obudowy to chętnie przeczytam ponieważ do wakacji kilka dni i mogę jeszcze zmienić zdanie. Zbudowanie tych kolumn wyniesie mnie ok 350zł
  • #14 1852281
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    więc tak
    po mojej 18-stce nie miałem co zrobić z kasą więc kupiłem wzmacniacz technicsa SU-V50 2x100watt bardzo mocny sprzęt  , ale tak się stało że nie miałem na czym słuchać muzy wcześniej miałem jakieś 888 typowo amatorsko zrobione no ale kiedy to ja je składałem :D więc na wakacje postanowiłem zrobić swoje pierwsze kolumny.
    głośniki zamówiłem na początku wakacji zapłaciłem 280zł z przesyłką (4GDN,4 tunele bass-refleks, 2zwrotnice, 2 terminale,2 gdtw) z STXa. Na płyty to czekałem i czekałem ale przed rozpoczęciem roku szkolnego je dostałem i to za darmo co jest dużym plusem. Wycięcie otworów wyniosło 30zł (2,50 za otwór) wyżynarka mi się popsuła ;/ płyty poskręcałem i skleiłem wikolem wstawiłem przegrodę pomiędzy śreniotonowym i niskotonowymi. Ścianki wytłumiłem watą która kosztowała 4zł-2opakowania. Nierówności pokryłem szpachlówką akrylową później szlifowałem papierem ściernym. Następnie nałożyłem dwie warstwy białej farby emaliowej czy jak tam się ona zwie  aby nie było widać różnicy w miejscu nałożenia szpachli na nierównościach przy malowaniu sprayem(szpachla jest gładsza po wyszlifowaniu niż płyta wiórowa). Po nałożeniu warstw białych przetarłem papierem ściernym kolumny po raz kolejny aby usunąć powstałe nierówności. Ostatnią czynnością było pomalowanie sprayem i tu także nałożyłem dwie warstwy farby oraz skręcenie głośników. Na jedną kolumnę poszły 2 puszki sprayu400ml
    efekt końcowy: połączeń płyt na górze praktycznie nie widać, po pomalowaniu na czarno zauważyłem ze jedna kolumna z prawej strony od wysokotonowego ma dosyć długą kreskę ale na zdjęciu tego nie widać a średniotonowe kupię jak będę miał kasę a potrzebuje na nie ok70zł
    odsłuch; w winampie equalizer mam zawsze na 0 i przy podbiciu basu i loudnessu na max przy 1/4mocy zaczyna się czuć drganie podłogi :D przy większej mocy to sąsiedzi słyszą jak i czują  kolumn tych używam do słuchania głównie muzyki (rock,hip-hop,house)i techno tak dla picu . Dla mnie grają super. Wielkie DZIĘKI dla !rona za pomoc w obliczeniu objętości itp ;)
    koszt obu kolumn to ok400zł
    a oto kilka fotek:
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł? STX@brachu1.jpg (33.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł? STX@brachu2.jpg (25.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł? STX@brachu3.jpg (30.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł? STX@brachu4.jpg (31.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki i zwrotnicę wybrać do kolumn podłogowych do 300 zł? STX@brachu5.jpg (35.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1852422
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam.
    Nic tylko pochwalic całkiem zgrabna konstrukcje, choc co do farby w sprayu to wolal bym cokolwiek innego co by sie tak nie swieciło jak psu... :) Mam nadzieje ze po załozeni sredniaków w pełni okazałe zobacze na DIY :)
    Pozdrawiam

Aha, zastanow sie nad jakas maskownica do tego :) a co upchnałes w otwór na ostatnim zdjeciu to juz chyba wole nie wiedziec ;) :D
  • #16 1853988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników i zwrotnicy do budowy kolumn podłogowych w budżecie do 300 zł za dwie kolumny. Proponowane są głośniki niskotonowe GDN 22-120-4 SC (4 omy, połączone równolegle na 8 omów), średniotonowe TVM ARP lub ARX 150 oraz wysokotonowe tubowe GDWT 8-150-8 lub GDWT 9-150-8 ze względu na ich głośność i wytrzymałość. Zwrotnice sugerowane to trójdrożne od Janbo lub STX (np. 3D-12-6). Objętość kolumn powinna wynosić około 40-50 litrów, z bas-refleksem strojonym na 50-55 Hz, wykorzystując dwa tunele o średnicy około 7 cm i długości 10-20 cm. Alternatywnie proponowano konstrukcję dwudrożną na głośnikach Tesla (np. ARN188/05/4) z wysokotonowym 104 Tesla lub Tonsil, co pozwala na prostą zwrotnicę i koszt około 200 zł. W dyskusji podkreślano, że tubowe głośniki STX mają wysoką skuteczność (ok. 98-100 dB SPL), ale ich brzmienie bywa krytykowane jako ostre i nieodpowiednie do domowego odsłuchu, gdzie preferowane są kopułki lub tuby Tonsila, które oferują łagodniejsze brzmienie. Wskazano również na możliwość modyfikacji zwrotnicy i łączenia cewek z różnych modeli dla poprawy charakterystyki dźwięku. Autor ostatecznie zdecydował się na zestaw: 2 niskotonowe STX GDN 22-120-4, średniotonowy ARX 150 oraz wysokotonowy STX GDWT 8-150-8, zwrotnicę 3D-12-6 i obudowę o wymiarach 100x30x30 cm z 45 l objętości i dwoma bass-refleksami. Koszt budowy wyniósł około 350 zł. Wątek zawiera także relację z budowy i wykończenia kolumn oraz uwagi dotyczące wykończenia i maskownic.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA