logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mera Tronik P322 - napięcie nie pokrywa się ze wskazaniem

seta1 31 Lip 2015 02:36 2520 7
  • #1 14888307
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Wyliycytowałem za 100zł, dobry zasilacz laboratoryjny Mera Tronik Typ P-322.
    Ma wspaniałe parametry i będę go używał do zasilania bardziej wymagających urządzeń,
    Przy napięciu 12 i obciążeniu 400mA, na oscyloskopie delikatny szumek 0,180 mV,
    Przy małych prądach jak bateria.

Jest jeden kłopot, napięcie wyjściowe nie pokrywa się z wskazaniem woltomierza na panelu przednim, wskazanie na panelu jest w całym zakresie (0,4V - 20V) zaniżane o około 20%,
    Proszę o pomoc osoby korzystające z zasilacza a może tylko pamiętające czym trzeba pokręcić aby to skorygować.
    Może istniej u kogoś instrukcja serwisowa? A może namiar na schemat

Mera Tronik P322 - napięcie nie pokrywa się ze wskazaniem Mera Tronik P322 - napięcie nie pokrywa się ze wskazaniem Mera Tronik P322 - napięcie nie pokrywa się ze wskazaniem Mera Tronik P322 - napięcie nie pokrywa się ze wskazaniem

__UWAGA zdjęcie odwrócone_________Widok strony druku_______wskazówka na 10 a miernik 12V_________oscylogram
  • #2 14889077
    seta1
    Poziom 27  
    Dzięki, skorzystałem z linku, Pan Edward odpowiedział że niema tego schematu,
    Czytałem tu na elektrodzie tematy związane z P-322 i z kontekstu wynikało by, że schemat istnieje.
    Teraz jest coraz trudniej coś wyszukać w sieci, wszystko zasłaniają komercyjne informacje, ale nie poddaje się na pewno jest to gdzieś.
  • #3 14890744
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Prześledź, w które miejsce na PCB idą kable od miernika po przestawieniu na "V". Wskaż to miejsce na zdjęciu.
    Czy to takie trudne samemu dojść do tego ?
  • #4 14894586
    seta1
    Poziom 27  
    Właśnie tego próbowałem uniknąć, ale stało się, za bardzo dobrą radą kolegi Freddy „ weź się do roboty” rozebrałam głębiej a muszę powiedzieć że bardzo starannie są prowadzone wiązki i samo wykonanie wiązek a zwłaszcza zasznurowanie żyłką i dodatkowo grupowane w rurkach

Z miernika przez przełącznik wchodzi na płytkę do punktu 1. R21 ?

W tym poście: „zamieszczonego tu załącznika” tu - na elektrodzie? Jak go odszukać?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001600.html#5123003

dorysowałem rezystor który wlutowałem
  • #5 14905104
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    No to teraz sprawdź dzielnik napięcia.
    Wartości rezystorów masz na płytce napisane.
    Prześledź teraz do której podkówki to idzie.

Pytanie zasadnicze, gdzie jest rezystor 7,5k - kto go wylutował ?
  • #6 14981803
    seta1
    Poziom 27  
    Rezystor 7,5k był podejrzany o wadliwe działanie, wylutowałem, sprawdziłem, okazał się dobry ale i tak wlutowałem nowy.

z prześledzenia sieci połączeń wychodzi coś jak na szkicu

• #7 15364173
    seta1
    Poziom 27  
    Regulacji dokonuję się rezystorem nastawnym R21
    Teraz działa poprawnie, przy napięciach małych (5v) jest odchylenie od wskazania około 0,1V na minus, a przy (20V) odchylenie jest rządu 0,3V na plus, w środku skali jest w punkcie.
    To jest bardzo dobry wynik, jestem zadowolony, ustawienie optymalne.

Nadal poszukuję schematu, jak ktoś zdobędzie proszę dać znać na PW

• #8 17302395
    seta1
    Poziom 27  
    Załączam kawałek schematu, płytka stabilizatora

Schemat jest nieprecyzyjny, sieć połączeń jest dobra ale polaryzacja diody D7 zenera i tranzystora T5 wątpliwa.
    pozostawiam ten schemat bo w sieci nie ma p322, w najbliższym czasie porównam z urządzeniem

08-07-18 po porównaniu
    Odtworzyłem schemat z natury, ale nie do końca całego zasilacza, wielu połączań brakuje: między kondensatorami, zaciskami wyjściowymi, środkiem u. wtórnego

Transformator ma wyjście na układ zasilacza, środek gnd, (-33), (+33),
    Na zaciskach wyjściowych mamy dostępne napięcie od 0,4V do 20V
    -33V wchodzi na J5
    +33V wchodzi na J10

Jeśli ktoś by poświęcił chwilę i sprawdził jak u niego w tym zasilaczu jest wlutowana dioda zenera D7 c8v2 W moim jest wlutowana odwrotnie niż oznaczenia na płytce,
    z tak wlutowaną zasilacz niby działa.

Dostanie się jest bardzo proste, odkręcamy prawy boczek na dwie śrubki i mamy dostęp do pcb

Załączniki:
    • MeraTronik-Zasilacz-P322.png (144.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zasilacz laboratoryjny Mera Tronik P-322, jednak zauważył, że napięcie wyjściowe nie zgadza się z wskazaniem woltomierza na panelu, które jest zaniżane o około 20%. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń na PCB oraz dzielnika napięcia. Użytkownik zidentyfikował rezystor R21 jako element do regulacji, co poprawiło dokładność pomiarów. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące schematu urządzenia oraz polaryzacji diody Zenera D7. Użytkownik poszukuje schematu serwisowego, aby lepiej zrozumieć układ zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA