logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UMA1014T – szukam programu sterującego PLL dla nadajnika 70cm, Atmel/mikrokontroler

kriss51 21 Maj 2006 11:10 4764 17
  • #1 2647735
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    kupilem na gieldzie modul nadajnika 70cm na syntezie uma1014t.moze ktos ma program sterujacy ta PLL,albo program na atmelka lub inny mikrokontroler.pozdro
  • #2 2649230
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 284
    Do testów wystarczy ci program na PC do sterowania I2C. Gdzieś go wrzuciłem na forum - trzeba poszukać. Wystarczy jak prawidłowo ustawisz w buforze: adres kości,subadres (z autoinkrementacją AVI=1) ,rejestry scalaka A,B,C,D czyli do kupy 6 bajtów i UMA powinien ruszyć.
  • #3 2651633
    kriss51
    jak mozesz to podeslij ten program,bo nie wiem czego szukac.pozdro
  • #5 2651862
    kriss51
    juz mam.ale co teraz musze zrobic zeby wysterowac ta synteze.zapewne musze miec adres tej syntezy.i gdzie go wpisac w tym programie.pozdro
  • #6 2653533
    sq6ade
    Poziom 40  
    Po odpaleniu programu w menu Opcje/Parametry transmisji:
    -Wybierz adres kości (wg.pdf UMA)
    -Wpisz subadres i zaznacz "ptaszka" aby został wysłany (wg.pdf UMA)
    - Ilość bajtów wpisz 4
    -Opcji pozostałych nie zaznaczaj

Wejdź w Bufor/Edytuj
    Wpisz do bufora od adresu 0000h 4 bajty A,B,C,D wg. danych z pdf do UMA

Kliknij w MENU obrazkowym "zapis" (symbol strzałki w kier. scalaka)

Niezbędne będzie zapoznanie się z działaniem bitów w bajtach które się wysyła do UMA1014 wg pdf.
    Zwróć uwagę czy porty scalaka nie sterują dodatkowo jakimiś funkcjami oraz jaką charakterystykę ma strojenie PLL (negatyw czy pozytyw) czyli jak jest wpięty warikap w obwód DC.

Tym programem bez problemu sterowałem audioprocesory CAR audio.
    W przypadku innych kości też musi działać.
  • Pomocny post
    #7 3068101
    trabik78
    Poziom 11  
    W załączeniu masz program do sterowania tą syntezą (na atmela AT89C2051).
    Jak byś miał jeszcze jedną taką, to chętnie kupię :-)
    pozdrawiam,
    tomek
    Załączniki:
    • !syn_m.bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3068160
    kriss51
    kolego trabik78 mozesz powiedzieć jaki zakres przestrajania uzyskam na tym wsadzie do procka?
  • #9 3068222
    trabik78
    Poziom 11  
    nie wiem dokładnie. wsad ten pochodzi z syntezy łódzkiej dualband (2 m i 70 cm) montowanej m.in. w radmorze 3001. dodatkowo steruje wyświetlaczem 2x16 lub 1x20. mam takie radio właśnie z uwalonym UMA 1014 i ciągle jeszcze szukam informacji na temat tej syntezy (i samego UMA 1014 właśnie). wsad dostałem nie dawno od syna jednego z twórców (niestety nie miał kodu źródłowego)
  • #10 3068500
    kriss51
    a jakiś schemacik posiadasz.chodzi mi o podłączenie które porty do czego.
  • #12 3078538
    trabik78
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Przepraszam, że się podpinam pod temat ,a le po co zkładać nowy, skoro chodzi o tę samą syntezę?

Może ktoś wie, gdzie można dostać UMA1014 lub w jakim sprzęcie występuje (podobno w jakichś starych telefonach komórkowych)? strasznie zależy mi na tym, aby tę syntezę dostać ale indywidualny import z wiadomych względów nie wchodzi w grę ...
    Jeśli ktoś ma jakieś informacje, to poproszę na priv-a.

pozdrawiam,
    tomek
  • #13 3078785
    sq6ade
    Poziom 40  
    Znajomy przywiózł chyba z giełdy w Holicach takie moduły transmisji danych z 300MHz z syntezą na UMA1014T (smd)
    Sorki ale fota z komóry.
    UMA1014T – szukam programu sterującego PLL dla nadajnika 70cm, Atmel/mikrokontroler
  • #14 3083236
    kriss51
    dokładnie mam te same moduły.jeśli gość ma jeszcze kilka to wezme i dam znać.ja za sztuke dałem 35zł i kupiłem 3szt.powiem że to w rybniku na ul.prostej na giełdzie krótkofalarskiej.gość stoi tam zawsze.tylko pytanie czy jeszcze to ma.giełda jest zawsze trzecią niedziele miesiąca.powiedział mi jeszcze że ma programy sterujące tymi pudłami,ale stwierdził że nie udostępnia nawet za pieniądze.może to tylko przechwałki z jego str.dodam że to w zasadzie cały nadajnik jest tylko brak modułu sterownika tą syntezą,ale w tym temacie kolega podał mi wsad do atmelka który niebawem sprawdze praktycznie.pozdro

Dodano po 8 [minuty]:

zapomniałem napisać jeszcze że sądze że zdobęde same takie układy,a nie uniknione że mam gdzieś w rupieciach czyli w starych centertelach 450MHz,bo już mi sie coś takiego obiło o oczy.ja z tego zupy nie będe gotował to dam kto potrzebuje ale jeśli znajde to wersje SMD.zwykłych raczej nie.
  • #15 3083745
    sq6ade
    Poziom 40  
    Będę próbować odpalić ten moduł tym programem do I2C a potem zrobie też jakiś program do ustawiania syntezy na procesorku ale pewnie będzie to tylko kilka kanałów.
  • #16 7671552
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Witam. W mojej syntezie łódzkiej zamiast UMA1014 jest OM5155T. Czy jest to odpowiednik. Jakie są różnice. Czy ten sam program sterujący będzie obsługiwał oba układy. Gdzie można znaleźć opis OM5155T.
  • #18 15653550
    darpajdp
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam. Odgrzewam temat bo ostatnio trafiła w moje ręce synteza 2m/70cm firmy TEXA przeznaczona do rodziny radiotelefonów Radmor 3001 i pochodnych. Wsad do procesora:
    Link
    jest właśnie do tej syntezy a wygląda ona jak na zdjęciach:
    Link
    a schemat jest tu:
    Link
    W mojej z jakiegoś powodu uszkodzony był procesor i wgranie wsadu w nowy ożywiło syntezę. Teraz próbuje dojść jak się programuje częstotliwości w tej wersji, bo obsługę starej wersji syntezy łódzkiej mam opanowaną, ale w tej jest inaczej.
    Dodaje skany opisu tej syntezy "Świat Radio 4/97"
    Załączniki:
    • syn_lodzka_2m_70cm.pdf (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modułu nadajnika 70 cm z syntezą PLL UMA1014T oraz poszukiwania programu sterującego tą syntezą, najlepiej na mikrokontroler Atmel (np. AT89C2051). Użytkownicy udostępnili programy do sterowania syntezą przez interfejs I2C, wskazując na konieczność prawidłowego ustawienia adresu kości, subadresu z autoinkrementacją oraz rejestrów A, B, C, D zgodnie z dokumentacją UMA1014. Podano linki do programów i schematów, w tym do syntezy stosowanej w radiotelefonach Radmor 3001 oraz nadajnikach Nokton na 160 MHz. Wspomniano o wsadzie do Atmela pochodzącym z syntezy dualband 2 m/70 cm, który steruje także wyświetlaczem LCD. Dyskutowano o trudnościach w zdobyciu układu UMA1014T, który występował m.in. w starych telefonach komórkowych i modułach transmisji danych 300 MHz. Poruszono także temat syntezy OM5155T jako potencjalnego odpowiednika UMA1014. Wskazano na różnice w programowaniu i konieczność analizy bitów sterujących PLL oraz charakterystyki strojenia warikapu. Podsumowując, dostępne są programy testowe na PC do I2C oraz wsady do Atmela, jednak pełna dokumentacja i schematy są rozproszone i wymagają samodzielnej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA