logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przedwzmacniacza o dobrych parametrach - poszukiwania

luk1980 01 Cze 2005 22:03 2629 10
REKLAMA
  • #1 1542900
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    witam

Jak w temacie szukam schematu przedwzmacniacza
  • REKLAMA
  • #2 1543147
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
  • #4 1544248
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    O żesz... Tak rozbudowanej instrukcji montażu jeszcze nie widziałem, ekipa z Vellemana się popisała :-) .

Ale sam układ, a dokładnie część lampowa... Trochę dziwny. Po co rezystor anodowy we wtórniku katodowym? I kondensator międzystopniowy, między wzmacniaczem napięciowym a wtórnikiem - prościej i niewątpliwie korzystniej jest zbudować typowego Williamsona, wzbogacając układ nawet o obciążenia aktywne.
    Projekt trochę przekombinowany...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1544790
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Trochę dziwna koncepcja - autor najwyraźniej chciał zmniejszyć impedancję wyjściową łącząc równolegle dwie połówki triody pracujące jako wzmacniacz napięciowy... A znacznie lepszym wyjściem byłoby poprostu zastosowanie wtórnika katodowego.

A może coś takiego..?
    Załączniki:
    • Schemat przedwzmacniacza o dobrych parametrach - poszukiwania gotdm001.gif (7.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 1547996
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja osobiśćie mam pentodo-wstręt, ale mój gust sie tu nieliczy. Schemat prawie standardowy. niepodbają mi sie tylko:
    - zasilanie trafa z ominęciem dlawika (dławik powineien być na całość)
    - za małe pojemnośći elektrolitów w zasilaczu
    -poza tym caly zaslacz powinien być kilku stopniowy CLC conajmniej. Pozdwrawiam.
  • #11 1550001
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    witam
    a jak to jest z tym parowaniem lamp jak to sie robi czy ktos to już stosowal ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano schematu przedwzmacniacza o dobrych parametrach, zwracając uwagę na konstrukcje lampowe. Zaproponowano schemat z instrukcją montażu od Velleman (model K8020), jednak dyskutowano o wadach części lampowej, takich jak niepotrzebny rezystor anodowy we wtórniku katodowym oraz kondensator międzystopniowy, sugerując zamiast tego klasyczny układ Williamsona z obciążeniami aktywnymi. Polecono również stronę audioton.pl jako źródło schematów lampowych. Przedstawiono inny projekt przedwzmacniacza z audioton.pl, który wymagał dodania sterowania wejściami. Krytykowano koncepcję łączenia równoległego połów triody w celu zmniejszenia impedancji wyjściowej, rekomendując wtórnik katodowy jako lepsze rozwiązanie. Jeden z użytkowników buduje przedwzmacniacz do wzmacniacza Pass Zen z wzmocnieniem 6 dB. Omówiono także schemat wzmacniacza lampowego ze strony elektroda.net, zwracając uwagę na niedoskonałości zasilania, takie jak brak dławika i niewystarczające pojemności elektrolitów, sugerując zastosowanie wielostopniowego filtra CLC. Na koniec poruszono temat parowania lamp i pytano o doświadczenia z tym procesem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA