logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzator własnej roboty - Zapytanie o gaz. Jaki użyć z tych dostępnych??

elektryk_siedlce 12 Sie 2015 20:49 726 2
REKLAMA
  • #1 14917237
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 57
    Witam serdecznie.
    Otóż zbudowałem sobie klimatyzator domowy składający się z skraplacza(na dworze), parownika (wewnątrz) oraz sprężarki z zamrażarki lodówkowej ruskiej. Jako zawór zwrotny dałem takie małe zwężające "ustrojstwo" znajdujące się z tyłu każdej lodówki. W tym momęcie zapomniałem nazwy tego ale nazywa się to chyba filtr bądź oszuszacz czy jakoś tak. Zbudowałem to rok 2014 więc pierwszy rok przepracowało to na zwykłym gazie kuchenkowym potocznie znanym PROPAN-BUTAN. Jak to działało?? Z temperatury 30'C w ciągu godziny potrafił schłodzić pomieszczenie 6x6m do temperatury 17'C także nie jest źle.
    Ale do rzeczy ;)
    Jak za pewne każdy wie propan-butan jest gazem bardzo łatwo palnym więc nie nadaje się do napędzania takich urządzeń na dłuższą metę. Chciałbym zastosować jakiś inny gaz który jest łatwo dostępny w internecie bądź sklepie z gazami technicznymi. Zastanawiałem się nad R134a lecz niestety cena ponad 200zł za butel przerasta moje oczekiwania. za napełnienie tym gazem w serwisie chcieli 150zł a więc odpada.
    Zastanawiam się nad Freonem czyli czynnikiem chłodniczym R-600a którego bańka kosztuje jakieś 28zł za 750ml.
    Czy to jest faktycznie gaz w butelce?? A może jest to gaz w stanie płynnym??
    A może dodać "zbiorniczek osuszający" jak w samochodzie i zastosować czynnik chłodniczy taki jak w samochodach??
    Jaki gaz osobiście polecacie??
    Cała konstrukcja jest na elementach od standardowego klimatyzatora oprócz sprężarki. Rurki połączeniowe są miedziane i oczywiście są lutowane.
    Czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14917895
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Sprężarka jest przystosowana do pracy z konkretnym czynnikiem i w przypadku "lodówki ruskiej" był to zapewne R22 - ustal na podstawie tabliczki znamionowej.

elektryk_siedlce napisał:
    Jako zawór zwrotny dałem takie małe zwężające "ustrojstwo" znajdujące się z tyłu każdej lodówki. W tym momęcie zapomniałem nazwy tego ale nazywa się to chyba filtr bądź oszuszacz czy jakoś tak.

To nie jest zawór zwrotny.

Jak za pewne każdy wie propan-butan jest gazem bardzo łatwo palnym więc nie nadaje się do napędzania takich urządzeń na dłuższą metę. Chciałbym zastosować jakiś inny gaz który jest łatwo dostępny w internecie bądź sklepie z gazami technicznymi. Zastanawiałem się nad R134a lecz niestety cena ponad 200zł za butel przerasta moje oczekiwania. za napełnienie tym gazem w serwisie chcieli 150zł a więc odpada.

R600a to nie freon a izobutan, tak samo palny jak twój gaz "kuchenkowy".

A może dodać "zbiorniczek osuszający" jak w samochodzie

Wg twojego opisu to już go dałeś ("zapomniałem nazwy tego ale nazywa się to chyba filtr bądź oszuszacz").

Jaki gaz osobiście polecacie??

Taki do jakiego przeznaczona jest sprężarka. Odczytaj dane z tabliczki znamionowej.
  • #3 15667469
    kojots
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Możesz opisać jak to zrobiłeś, jakieś małe DIY? Też jestem zainteresowany. Mam umiejętności manualne ale w tym zakresie totalnie brakuje mi wiedzy. Dało by się to zrobić w wersji monoblock?

Pozdrawiam!
REKLAMA