Witam mam takie pytanie czy mogę użyć agregatu z lodówki jako pompy próżniowej do wyciągnięcia np propan-butanu z układu klimatyzacji ? Chodzi mi czy jest to w miarę bezpieczne ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampawel2803 napisał:propan-butanu z układu klimatyzacji ?
pawel2803 napisał:pasowało by to ściągnąć jakoś.
jack63 napisał:pawel2803 napisał:pasowało by to ściągnąć jakoś .
Podstawowym jest skraplacz.
ADB-6 napisał:Na chwilę obecną dopuszczone są dwie metody odzysku gazu (LPG) z instalacji:
ADB-6 napisał:Pierwsza z nich wykorzystuje specjalne urządzenie – tzw. rekuperator (w dużym uproszczeniu kompresor przetaczający gaz z układu do specjalnej jednorazowej butli oddawanej do utylizacji wraz z gazem).
Krzysztof Kamienski napisał:jest jak najbardziej na miejscu przy zachowaniu wymogów bezpieczeństwa, oczywiście.Zasilić tym gazowego grilla
pawel2803 napisał:No tak to było by najprostsze jechać i żeby to serwis zrobił . Ale mam zegary końcówki serwisowe i butle z r134a i chciał bym zrobić to sam tylko nie zabardzo wiem jak to jest z tym odzyskiem czynnika i dlatego chciał bym to wypróbować na LPG i dlatego pytam czy to jest bezpieczne ?
abuhamza napisał:Np w przypadku isobutanu r600a ewaporacje wykonuje się w atmosferę
jack63 napisał:pawel2803 napisał:No tak to było by najprostsze jechać i żeby to serwis zrobił . Ale mam zegary końcówki serwisowe i butle z r134a i chciał bym zrobić to sam tylko nie zabardzo wiem jak to jest z tym odzyskiem czynnika i dlatego chciał bym to wypróbować na LPG i dlatego pytam czy to jest bezpieczne ?
Cwaniakujesz. Zmieniasz zeznania. Jedno co się nie zmienia, to kompletny brak wiedzy chłodniczej.
A może chcesz na cudzej wiedzy robić kasę?
Bardzo nieładne zachowaniie na forum.
Dodano po 1 [minuty]:
abuhamza napisał:Np w przypadku isobutanu r600a ewaporacje wykonuje się w atmosferę
Czy ty w ogóle wiesz co to jest ewaporacja?
Po co używać takich nadętych słów ?
paszczakq napisał:Użycie stacji do klimatyzacji do odciągnięcia LPG to najgorsza opcja akurat . LPG poleci do ogólnej butli i zmiesza się z roboczym czynnikiem . Zatem skażona będzie stacja i cała butla r134a . Kto za to zapłaci ?
paszczakq napisał:Wypuścić w atmosferę ile tam samo zejdzie zarówno przez HP
paszczakq napisał:Użycie stacji do klimatyzacji do odciągnięcia LPG to najgorsza opcja akurat . LPG poleci do ogólnej butli i zmiesza się z roboczym czynnikiem . Zatem skażona będzie stacja i cała butla r134a . Kto za to zapłaci ?
pawel2803 napisał:chciał bym uzyskać jakąś odpowiedz 😀
jack63 napisał:dobrze że ty masz wiedzę i jesteś kumaty . Cały czas o coś ci chodzi każdego się czepiasz, jak nie chcesz pomagać i coś podpowiedzieć to po co wogule udzielasz się w takich forach . Zapytałem o ściąganie czynnika a ty jak cham że można ściągnąć spodnie do sra.. później mi zaliczasz że chcemy robić kasę na twojej wiedzy czepiasz się wszystkiego . I ja nie widzę tu odpowiedzi na moje pytanie pytam konkretnie czy taka sprężarka mogę to odzyskać nie chce tego wypuszczać do atmosfery nie chce jechać do serwisu chcemy odzyskać to sampawel2803 napisał:chciał bym uzyskać jakąś odpowiedz 😀
Odpowiedź już padła wielokrotnie, więc o co ci chodzi?
Jak nie rozumiesz i niepotrafisz tego zrobić to poproś kogoś kumatego ze sprzętem i wiedzą.
paszczakq napisał:chcesz odzyskiwać 500 czy 1000g LPG za 2 zł na stacji paliw ?