logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SCSI IBM DCAS-34330 - niewidoczny w Windows 98, problem ze zworkami?

LelokPL 02 Cze 2005 15:37 1312 8
REKLAMA
  • #1 1544655
    LelokPL
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Wiatam Mam problem z tym dyskiem co w opisie chodzi o to ze z dyskami SCSI nie mialem nigdy doczynienia dostałem ten dysk od znajomego ktury mial ten dysk razem z komputerem przywiezionym z Niemiec,mam do niego równiez kontroler AHA-2940UW kontroler raczej dziala bo jest do niego potpiety CD-rom taz na SCSI normalnie po przejsciu pierwszego loga jest pokazane ze wyszukuje urzadzen SCSI i wyszuka CD-rom i DYSK widzi go normalnie w kontrolerze ale gdy wczytam windowsa i zainstaluje kontroler do CD-rom widze w windowsie a Dysku nie,sprawdzalem pod parti magiciem i terz go nie widz ale pod 7.0 Pm

Prosze o jkas pomoc bo chcial bym na tym dysku zainstalowac Win 98

Moze jest tylko problem ze zworkami ale nie wiem jak je podpiac

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1544672
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10261
    a czy oprócz faktu ze kontroler wykrywa dysk moze cos z nim zrobic? Wejdz do jego biosu, każ sobie wypisac urzadzenia i przeskanuj dysk skanerem Adapteca. Jesli pojawi sie czerwone okienko to dysk hipotetycznie raczej nie działa, jesli sie normalnie skanuje, to działa, ale fakt ze win go nie widzi wydaje sie dziwny. Sprawdzałes czy figuruje w spisie urzadzen w Systemie?
  • #3 1544869
    LelokPL
    Poziom 15  
    przeszukałem scaner adaptekiem i nic to nie dało pokazywalo tak jakby byly bad sectory wziolem poszlem do tego kolesia i powiedzailem mu ze z tym dyskiem jest cos nie tak i on wziol go i dam mi jeszcze 4 dyski do sprawdzenia,na innych dyskach jak podepne do kompa to nie pojawiaja sie w windowsia zaden z nich niewyktywa windows niewiem moze worki sa zle poukladane albo cos tego typu jeden z tych dyskow co dostalem teraz jest taki sam jak tamten i są jeszcze 3 rodzaje

Seagate ST3471W
    IBM DDRS-34560
    Seagate 34572W

i na wszystkich tak samo

Pomocy

Pozdro all
  • REKLAMA
  • #4 1544911
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Jakich kabli połączeniowych użyłeś na całym kontrolerze i pod które gniazda je podpiąłeś (id) ? Czy masz terminatory pozakładane?
  • #5 1545833
    LelokPL
    Poziom 15  
    no niw eiem jak okreslic te tasmy bo nie znam sie na ich rodzajach bo nigdzy nie stosowalem nnic takiego ale wziolem od tego kolesia jeszcze dwie tasmy sprawdze moge na nich to bendzie wiadomo czy jet to przyczyna tasm czy nie

Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1545843
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Przede wszystkim weź instrukcję od kontrolera i od dysków, to będziesz wiedział, co jest Ci potrzebne, i jak to poustawiać.
  • #8 1546371
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Sory za głupie pytanie, czy przynajmniej partycję założyłes na tych dyskach że o formatowaniu nie wspomnę :) ? Sprawdź czy BIOS kontrolera jest włączony.
  • REKLAMA
  • #9 1546377
    LelokPL
    Poziom 15  
    No po całym dnu meczarni wkoncu to zrobilem byla to drobnastka bo jak mam kontroler to mam dwa gniazda gniazdo 50 in i gnaiazdo 68 i ja caly czas wpinalem pod 50pin+przejsciówka a wystarczylo zrobic wpiac pod 68+ przeisciówka pod CD-rom a jesli chodzi o partycie to nie bylo na tych dyskach partyci ale ja sprawdzalem te dyski pod Partisionem magicem i nie widzial tego dysku,ale co tam wazne ze chodz te dyski własnie robie na nim windowsa 98 zobaczymy jaki jest szybki

Dzieki za pomoc

Pozdro All
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył dysku SCSI IBM DCAS-34330, który był wykrywany przez kontroler AHA-2940UW oraz BIOS kontrolera, ale nie pojawiał się w systemie Windows 98 ani w narzędziach typu Partition Magic. Użytkownik posiadał również inne dyski SCSI (Seagate ST3471W, IBM DDRS-34560, Seagate 34572W), które miały podobny problem niewidoczności w systemie. Dyskusja wskazała na możliwe błędy w podłączeniu kabli SCSI oraz nieprawidłowe użycie złączy 50-pinowych zamiast 68-pinowych na kontrolerze. Po poprawnym podłączeniu taśm do gniazda 68-pinowego i zastosowaniu odpowiednich przejściówek dyski zostały wykryte i możliwe było zainstalowanie na nich systemu Windows 98. Zalecano także sprawdzenie terminatorów, konfiguracji jumperów na dyskach oraz partycjonowanie dysków przed instalacją systemu. Wskazano na konieczność korzystania z instrukcji kontrolera i dysków oraz na użycie skanera Adapteca do diagnostyki dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA