logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk IBM 18GB SCSI - brak boot sektorów po zaniku napięcia, jak odzyskać dane?

quell 04 Paź 2005 16:54 1188 7
REKLAMA
  • #1 1872319
    quell
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,
    Po zaniku napięcia w sieci przestał mi odpowiadać dysk IBM 18Gb podłączony jako systemowy na SCSI. Żadne inne urządzenie nie było podpięte do płyty.
    Zainstalowany XP Pro. System plików NTFS. Kontroler znajduje dysk, ale podaje komunikat, że nie widzi boot sektorów. Czyli system się nie uruchamia. W innym kompie, na liście urządzeń (Everest albo menager urządzeń) dysk jest, ale to wszystko. W systemie jest niewidoczny. Żaden program do odzyskiwania danych go nie widzi. Program diagnostyczny IBM-a gada, że jest jakiś błąd i to wszystko. Jak można go podnieść?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1872369
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10261
    Jaki masz kontroler?

Spróbuj w menu kontrolera zrobic mu skan powierzchni (albo cos takiego) i powiedz czy dysk chce współproacowac
  • REKLAMA
  • #3 1873058
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    quell napisał:
    Program diagnostyczny IBM-a gada, że jest jakiś błąd i to wszystko.

Taki komunikat program koledze pokazał? Ze słowem jakiś?
  • REKLAMA
  • #4 1874555
    quell
    Poziom 17  
    Witam,
    Nie podawałem dokładnego komunikatu, gdyż chodziło mi o pomysł jakim softem dobrać się do dysku.
    Ale podaje to co mam: Program z dosa od producenta Drive Fitness Test, ten go zobaczył, ale podał komunukat, że jakiś problem z dyskiem oraz, że dysk nie gotowy. Potem numer błędu: H850902Z (te 0, to są zera).
    Zadzwoniłem do serwisu IBM, ale nie chcieli ze mną gadać, bo nie jestem klientem IBM. Dysk odczytał się jako: IBM-DDYS-T18350N, kontroler to: Tekram DC-390U2
    Testowałem kilka programów do odzyskiwania danych: m.in. PCI-FileRecovery, FinalRecowery, GetDataBack, no i EasyRevovery, żaden nie widział dysku. Ale jak już pisałem na liście urządzeń w XP dysk był, ale w okienku już nie było, Everest też go odczytał. Nie ma śladów "na oko" uszkodzeń, "na słuch" też pracuje tak jak pracował.
  • #5 1876057
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Pożycz się kontrolera Adaptec-a i zrób z biosu weryfikację nośnika.
    Jeżeli to nie pomoże to dysk tylko do śmietnika.
    Chyba że kogoś stać na odzyskiwanie danych w laboratorium np. Ontrack-a
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #6 1876249
    quell
    Poziom 17  
    Dobra, ale proszę o więcej informacji, bo nie wiem o co chodzi. Jakiego softu mam użyć do tego i dlaczego kontroler Adapteca?
  • Pomocny post
    #7 1876316
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Żaden soft. Tylko hardware.
    Kontrolery adaptec-a mają w biosie weryfikację nośnika. Jeżeli napotkają uszkodzony sektor to go remapują bez utraty danych :)
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • #8 1876399
    quell
    Poziom 17  
    Dzięki za informacje. Sprawdzę na jakimś Adaptecu.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk IBM 18GB SCSI, używany jako systemowy na kontrolerze Tekram DC-390U2 z systemem Windows XP Pro i systemem plików NTFS, przestał być rozpoznawany po zaniku napięcia. Kontroler wykrywa dysk, lecz system zgłasza brak boot sektorów, co uniemożliwia uruchomienie systemu. Program diagnostyczny IBM Drive Fitness Test wskazuje błąd i status "dysk nie gotowy" z kodem H850902Z. Próby odzyskania danych za pomocą programów PCI-FileRecovery, FinalRecovery, GetDataBack i EasyRecovery nie przyniosły efektu, dysk jest widoczny w menedżerze urządzeń i narzędziu Everest, ale nie jest dostępny w systemie plików. Zalecane jest użycie kontrolera Adaptec, który posiada w BIOS-ie funkcję weryfikacji nośnika i remapowania uszkodzonych sektorów bez utraty danych. W przypadku braku efektów pozostaje profesjonalne odzyskiwanie danych w laboratorium, np. Ontrack.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA