logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fazer 777 - Detektor pokazuje napięcie na całej ścianie, co może być przyczyną?

Radoslaw88 13 Sie 2015 13:27 4917 7
REKLAMA
  • #1 14918629
    Radoslaw88
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam, mam problem z fazerem 777 a w zasadzie z jedną ścianą na której planuję powiesić półeczkę. Naścianie znajdują się dwa włączniki świateł oraz jedno gniazdko.

Fazera kalibruję w następujący sposób przykładam do tynku gdzie jestem pewien że na 100% jest kabel i reguluję od min. aż zaświeci się dioda i zapiszczy.

Ale na ścianie w ktorej planuję wiercić to fazer pokazuje praktycznie cały czas napięcie Na ścianie przeciwnej wszystko wg przewidywań.

Miał ktoś już takie problemy z fazerem? cow tej ścianie może siedzieć? bo nie wieżę że kabel na kablu i to pod napięciem.
  • REKLAMA
  • #2 14918671
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Fazer nie jest dobrym detektorem, oszukuje.
    Do montażu jednej półki nie warto kupować profesjonalnego.
    Wystarczy taki :D
  • REKLAMA
  • #3 14918672
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Radoslaw88 napisał:
    Miał ktoś już takie problemy z fazerem? cow tej ścianie może siedzieć? bo nie wieżę że kabel na kablu i to pod napięciem.
    Miał. Z droższymi czujnikami renomowanych firm również. Tak z tymi urządzeniami bywa.
  • #4 14918760
    Radoslaw88
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    To będę wiercił tak będzie bezpiecznie (dziury oddalone 45st. od wyłączników) żeby nie pokrywało się w pionie i poziomie z gniazdkiem, puszką i wyłącznikami. :) Myślę że nic nie natrafie. Ale dziwne bo tylko na tej ściance tak głupieje dziad jeden.
  • REKLAMA
  • #5 14918898
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Czasem pomaga przyłożenie dłoni do ściany obok detektora i przestaje wariować i jest prawdomówny przez to. Przesuwasz detektor i dłoń jednocześnie i tyle. Mi to czasem pomaga inaczej dostaję furii bo wykrywacz kosztował swoje.
  • #6 15996151
    kszu
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Fazer to prosty i bardzo przydatny próbnik, ale ma swoje ograniczenia.
    Mi też szaleje na jednej ścianie za którą ... jeździ winda.
  • REKLAMA
  • #7 15996210
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    zbich70 napisał:
    Fazer nie jest dobrym detektorem, oszukuje.
    Nie jest idealny. Ale jak ktoś potrafi z niego korzystać to się przydaje.

zbich70 napisał:
    Do montażu jednej półki nie warto kupować profesjonalnego.
    Zgadzam się.

Przy wymianie instalacji w jednym z mieszkań pożyczyłem od znajomego "kombajn" (chyba Sonela) za ok. 2000zł. Fazer za 30zł okazał się lepszy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z detektorem Fazer 777, który wskazuje napięcie na całej ścianie, co budzi wątpliwości przed wierceniem otworów na półkę. Inni uczestnicy dyskusji zauważają, że Fazer może być zawodny, a podobne problemy występują również z droższymi detektorami. Sugerują różne metody, takie jak przyłożenie dłoni do ściany obok detektora, aby poprawić jego dokładność. Użytkownik planuje wiercić w bezpiecznej odległości od włączników i gniazdek, aby uniknąć uszkodzenia instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA