logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy otwarcie tylnej klapy w 126p poprawia chłodzenie silnika latem?

Szokolo 02 Cze 2005 23:01 10897 22
REKLAMA
  • #1 1545897
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Mam jedno pytanie, czy otwarcie tylnej klapy w 126p podczas upałów polepsza chłodzenie silnika czy wręcz odwrotnie? Pytam tak, bo słyszałem różne skrajne opinie. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1546066
    obrus
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Uważam,że podczas jazdy w korkach otwarcie klapy polepsza chłodzenie, ale przy jeździe szosowej to raczej pogarsza.
    Maluch był zaprojektowany na cieplejsze klimay niż Polska, więc jak termostat sprawny to powinno być ok.
    Dawno temu trochę eksperymentowałem z maluszkiem, łącznie ze wskaźnikiem temp. silnika, ale szczerze mówiąc, nie widziałem różnicy uzasadniającej otwieranie klapy
  • Pomocny post
    #3 1546115
    jaconen
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    W letnie upały zawsze pomoże:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1546222
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Ale macie problem ....
    Kiedyś kolega przyniósł jako ciekawostke informację że projekt silnika do malucha to projekt z czasów wojny i był zaprojektowany do pracy w warunkach pustynnych Afryki dla armii włoskiej . Potem wojna się skończyła a projekt odłożono bo wtedy było potrzeba czegoś większego . Projekt został odgrzebany , lekko poprawiony i powsatał silnik do F126p . I Wy chcecie to chłodzić ? Dalej - kiedyś ten temat był obszernie poruszany w programach motoryzacyjnych i jak wykazały testy otwarcie klapy w czasie jazdy nie tylko nie poprawia ale wręcz pogarsza warunki pracy silnika i zwiększa zużycie paliwa . Zanim zaczniecie opowiadać o tym że otwarcie klapy coś poprawia znajdźcie gdzieś materiał ze zdjęciami lub filmem z tunelu aerodynamicznego i zobaczcie jak zachowuje się struga powietrza z zamknietą i otwartą klapą ... może gdy zobaczycie że otwarta klapa wywołuje w komorze silnika efekt próżni Was przekona . A próżnia to coś podobnego jak brak wody w układzie chłodzenia . Kumpel przejeździł maluchem kupę tysięcy kilometrów : Turcja , Grecja ...lato upały i nigdy nie widziałem żeby otwierał klapę i silnik przetrzymał mu karoserie ....
  • Pomocny post
    #5 1546339
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Ja tam nie wiem, testy testami a życie swoje. Wszystko zależy od stanu silnika, i nie jest tajemnicą ,że oryginalne włoskie a późniejsze polskie to dwa różne podzespoły. Dobrze pamiętam czasy mojej wczesnej młodości, jeździło się wtedy czym się dało a części do malucha nie były takie tanie jak teraz. I w czasie letnich upałów kontrolka ciśnienia oleju znacznie później zapalała się gdy klapa była uchylona za pomocą tego przemyślnego drucika :lol:, a termostat mógł być nowy, i tak efekty jego działania odczuwało się głównie w zimie. W przypadku silników mocno wyeksploatowanych takie dochładzanie niewątpliwie ma sens. Problem z niezależnymi badaniami jest taki, że nikt tam nie bierze pod lupę starego rzęcha z wiejskiej drogi, a często różnica 20-30C temperatury silnika może mieć znaczenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1546528
    michailo
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    cjr napisał:
    Ja tam nie wiem, testy testami a życie swoje. Wszystko zależy od stanu silnika, i nie jest tajemnicą ,że oryginalne włoskie a późniejsze polskie to dwa różne podzespoły. Dobrze pamiętam czasy mojej wczesnej młodości, jeździło się wtedy czym się dało a części do malucha nie były takie tanie jak teraz. I w czasie letnich upałów kontrolka ciśnienia oleju znacznie później zapalała się gdy klapa była uchylona za pomocą tego przemyślnego drucika :lol:, a termostat mógł być nowy, i tak efekty jego działania odczuwało się głównie w zimie. W przypadku silników mocno wyeksploatowanych takie dochładzanie niewątpliwie ma sens. Problem z niezależnymi badaniami jest taki, że nikt tam nie bierze pod lupę starego rzęcha z wiejskiej drogi, a często różnica 20-30C temperatury silnika może mieć znaczenie.

Nie zgodze sie z tym ze bardziej wyeksploatowane silniki wymagaja lepszego chlodzenia bo jest wrecz odwrotnie. W zuzytym silniku wystepuja mniejsze sily tarcia zwiazane z wyrobieniem niektorych podzespolow, nizsze cisnienie sprezania itp.. Sprawa wyglada zupelnie inaczej w nowym silniku gdzie wszystkie elementy sa idealnie spasowane i wszystkie powierzchnie dopasowuja sie do siebie.
  • Pomocny post
    #7 1548057
    cjr
    Poziom 21  
    To spróbuj jeździć samochodem, w którym olej pod wpływem temperatury ma gęstość wody mineralnej :D
  • Pomocny post
    #8 1548110
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Klapy nie należy otwierać. A aby poprawić chłodzenie malucha należy przekonstruować układ chłodzenia. Oryginalny stanowi duży opór dla powietrza. Wszystkie ostre krawędzie należy przemienić w łukowe, poprawić wloty powietrza z kratek z boków nadwozia. Widziałem kiedyś taką przeróbkę: całkowicie zrezygnowano z tunelu na podszybiu, a rurę zasysającą powietrze założono bezpośrednio na lewy wlot powietrza. Działało to bardzo dobrze. Właściciel palnował też wycięcie blach po tym tunelu i wzmocnienie w tym miejscu nadwozia rurką. Czy zrealizował plany - nie wiem. Sposoby poprawy chłodzenia malucha znajdziecie w książkach o usprawnieniach fiatów i polonezów (jest kilka tytułów).
  • Pomocny post
    #9 1549165
    michailo
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    cjr napisał:
    To spróbuj jeździć samochodem, w którym olej pod wpływem temperatury ma gęstość wody mineralnej :D

To sie chyba tyczy jazdy na oleju elf :D
  • Pomocny post
    #10 1549216
    Błażej
    J jeżdżę na elfie i sobie chwalę (nie maluchem na szczęście). A ostatnio lałem do służbówki Orlen Platinum 0W30 - to dopiero rzadzizna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1549220
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    silnik w maluchu zasysa powietrze od dolu (blacha z wycieciami pod silnikiem ) i wlotamui po bokach powietrze plynie od dolu w gore ogrzewajac sie i wylatujac przez dziory w kalpie co jest zgodne z kierunkiem ruchu cieplego powietrza. Bodatkowo powietrze przeplywajace na zewnatrz klapy powoduje powstawanie podcisnienia w okolicach otworow w klapie co dodatkowo poprawia chlodzenia.
    otwarcie klapy zabuza cala akcje bo powietrze dolatuje ze wszystkich strom a nie ma ktoredy uchodzic efekt tego jest taki ze powstaje w komomorze nadcisnienie i powierze przestaje krazyc po komoze tak jak powinno.
    Silniki sie grzeja jak nie ma tej blachy pod spodem wiec panowie rozumie ze prosciej klape otworzyc, ale jak ktos nie ma tej oslony na dole to niech zalozy
  • Pomocny post
    #12 1549258
    Błażej
    Do kupienia są też lane z aluminium miski olejowe wyosażone w radiator, co wydatnie wspomaga chłodzenie oleju. Na stronach poświęconych maluchowi można znaleźć nawet opis montażu chłodnicy w obwodzie olejowym. Zreszta znajdziecei tam całą skarbnicę wiedzy na temat karalucha. Wystarczy w goglach wpisać: fiat 126 i lektura zapewniona...
  • #13 1550273
    Szokolo
    Poziom 19  
    Na pewno jest zasysane powietrze od dołu? Ja wyciągłem tą "wytłoczkę" z dołu i jest tak zrobiona jakby zasysało powietrze z tyłu nie wiem juz o co chodzi?
  • Pomocny post
    #14 1550529
    Błażej
    Chodzi ot, że przy założonej tej blasze od dołu jest zagwarantowany przepływ powietrza od dołu ku otworom w pokrywie. Po zdjęciu blach i otworzeniu klapy zakłóca się przebieg powietrza, które dodatkowo chłodziło silnik.
  • Pomocny post
    #15 1550598
    przecinak13
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeżdze różnymi samochodami od fiata 126p przes autosana h-9 do volvo fh12 i niema w nich potrzeby robienia dodoatkowego chłodzenia nawet w największe upały a w szczegulności w naluchu, zakładająć narmalną jazde. A jeśli jest to maluch 20 latek z cieknącym silnikiem to wystarszy mu wyczyścić radiatory na cylindrach bo moga być zaklejone mieszanina brudu i oleju co blokuje przepływ powietrza.
  • Pomocny post
    #16 1550793
    energy7
    Poziom 23  
    Jeżeli klapa jest zamknięta to powietrze spływające z dachu wysysa te z komory silnika, gdyz jest cieplejsze. Ten system działa najlepiej podczas szybszej jazdy. W mieście nie ma wsokich prędkości i powietrze samo musi uchodzić.
    W niektórych maluchach montuje się jakieś spojlery na zimę aby przysłonić te wyloty w klapie i żeby silnik się szybciej nagrzał.
  • #17 1550971
    Szokolo
    Poziom 19  
    Już chyba wiem jak to jest zrobione. Wytłoczka metalowa jest tak zrobiona, żeby nie oziębić też zbytnio silnika. Łapy ma skierowane do tyłu, to znaczy, że powietrze z dołu nie wpada pod ciśnieniem lecz jest zasysane swobodnie. Dalej idzie ku górze, przelatuje przez wycięcia w klapie i w końcu zabiera je strumień areodynamiczny. Ja w swoim 126p nigdy nie otwierałem klapy, tylko mamy z oklegą inne zdania na ten temat i chciałem się w koncu dowiedzieć jak to jest. A jeszcze jedno dzięki za odpowiedzi!
  • Pomocny post
    #18 1551180
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    W maluchu ważnym elementem układu chłodzenia jest podwójne dno miski olejowej, część powietrza z wentylatora kierowana jest łącznikem w kanały tego podwójnego dna i przepływając chłodzi olej. Zagnieciona miska lub zapchane kanały zmniejszają wyraźnie chłodzenie.
    Co do otwierania klapy to czy próbowałeś kiedyś otworzyć okno w pociągu wychlić głowę i oddychać "pod wiatr" - efekt jest podobny, przy otwartej klapie im wyższa prędkość tym gorsze chłodzenie. Osobiście byłem maluchem w Turcji latem (cztery osoby + przyczepka) i nie otwierałem klapy.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 1552488
    darek127
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    po co ulepszac ta fure przeciez to ideal motoryzacji gdzie zostawisz tam tam bedzie stal nikt go nie ruszy
  • Pomocny post
    #21 1553101
    Fazi500
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, kiedyś był w TV program o tym właśnie zagadnieniu -> jazda z otwatą klapą czy z zamknietą nie ma żadnego wpływu na temperature silnika, a osoby jeżdźące z otwartą klapą okrzyknięto "czcicielami wiatru"
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #22 1553803
    MesserW
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Zgodnie z rysunkiem schematycznym w Autoryzowanej Instrukcji Napraw powietrze przez wloty boczne wpada od tylu. Sam bylem zaskoczony gdy sie o tym dowiedzialem ale najwidoczniej tak jest, dlatego ponoc plastiki na wlotach wyprofilowane na chwytanie powietrza od przodu pogarszają sprawę. Ogólnie rzecz biorąc otwarcie klapy powoduje zawirowania w przepływie aerodynamicznym i na pewno w żadnym wypadku nie jest korzystne.
  • Pomocny post
    #23 1554221
    cjr
    Poziom 21  
    Maluchami nie zajmuję się już prawie od dziesięciu lat. W przypadku tego sprzętu większość "teorii" mam w "głębokim poważaniu" :wink: . Jeżeli właściciel dba o silnik to żadnych dodatkowych wynalazków nie trzeba stosować. Ale jeżeli silnik był zużyty, brudny, zalany jakimś przepracowanym selektolem ( a w moich stronach takich jest większość) to otwarcie klapy w czasie upałów zawsze pomagało. Nie wiem w jakim stanie są kaszlaki z którymi macie do czynienia, ja widocznie miałem pecha i trafiały mi się straszne padaki i dlatego teraz takich klientów od razu przeganiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu otwarcia tylnej klapy w Fiacie 126p na chłodzenie silnika podczas upałów. Większość uczestników zgadza się, że otwarcie klapy może poprawiać chłodzenie w warunkach miejskich, zwłaszcza podczas jazdy w korkach lub gdy silnik jest mocno wyeksploatowany, natomiast przy jeździe szosowej i wyższych prędkościach otwarta klapa pogarsza przepływ powietrza i chłodzenie. Konstrukcja układu chłodzenia w 126p opiera się na zasysaniu powietrza od dołu przez blachę z wycięciami, które kieruje je ku otworom w klapie, co umożliwia naturalny przepływ ciepłego powietrza na zewnątrz. Otwarcie klapy zaburza ten przepływ, powodując zawirowania i podciśnienie, co może prowadzić do gorszego chłodzenia i zwiększonego zużycia paliwa. Wskazano, że poprawa chłodzenia wymaga raczej modyfikacji układu powietrznego, np. zaokrąglenia krawędzi, poprawy wlotów powietrza czy zastosowania chłodzonych misek olejowych z radiatorem. Jakość oleju i czystość silnika, zwłaszcza radiatorów na cylindrach i kanałów w misce olejowej, mają istotny wpływ na efektywność chłodzenia. Testy i programy motoryzacyjne potwierdzają, że otwarcie klapy podczas jazdy nie jest korzystne dla chłodzenia silnika. W praktyce jednak w starszych, zużytych egzemplarzach otwarcie klapy może przynosić subiektywne korzyści.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA