Witam! Mam jedno pytanie, czy otwarcie tylnej klapy w 126p podczas upałów polepsza chłodzenie silnika czy wręcz odwrotnie? Pytam tak, bo słyszałem różne skrajne opinie. Pozdrawiam!
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcjr napisał:Ja tam nie wiem, testy testami a życie swoje. Wszystko zależy od stanu silnika, i nie jest tajemnicą ,że oryginalne włoskie a późniejsze polskie to dwa różne podzespoły. Dobrze pamiętam czasy mojej wczesnej młodości, jeździło się wtedy czym się dało a części do malucha nie były takie tanie jak teraz. I w czasie letnich upałów kontrolka ciśnienia oleju znacznie później zapalała się gdy klapa była uchylona za pomocą tego przemyślnego drucika, a termostat mógł być nowy, i tak efekty jego działania odczuwało się głównie w zimie. W przypadku silników mocno wyeksploatowanych takie dochładzanie niewątpliwie ma sens. Problem z niezależnymi badaniami jest taki, że nikt tam nie bierze pod lupę starego rzęcha z wiejskiej drogi, a często różnica 20-30C temperatury silnika może mieć znaczenie.
cjr napisał:To spróbuj jeździć samochodem, w którym olej pod wpływem temperatury ma gęstość wody mineralnej