logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja oświetlenia - Poprawne podłączenie kinkietów

majster100 20 Sie 2015 07:32 1998 7
  • #1 14934049
    majster100
    Poziom 14  
    Witam. Za niefachowość w opisie i schemacie z góry przepraszam. Mam problem z instalacją elektryczną w przedpokoju.

Instalacja składa się z:

1. przewód jednożyłowy doprowadzający prąd z bezpieczników do włącznika (pkt.1)
    2. włącznik naścienny (pkt.1) w którym są trzy przewody
    3. kinkiet pierwszy (pkt.2) w którym są dwa przewody
    4. włącznik naścienny (pkt.3) z drugim kinkietem

Instalacja została rozłączona przez elektryka który miał pojechać po kostki ale już nie wrócił. Chciał bym to podłączyć lecz nie rozumiem kilku rzeczy.

Oba włączniki naścienne mają po jednym wejściu i po dwa wyjścia.
    Wcześniej działało to tak że gdy włączyłem światło włącznikiem nr.1 to mogłem wyłączyć włącznikiem 2 i na przemian.

Pierwszy problem jest taki że wcześniej w pkt.1 miałem 230V a teraz nic. Bezpieczniki ok. W pkt.2 (kinkiet pierwszy) jest 36V. W pkt.3 jest od 86V do 151V w zależności od ustawienia włącznika nr.2.
    Nie rozumiem dlaczego na rozłączonej instalacji jest napięcie 150V, nie rozumiem też dlaczego jest 150V a nie 235 jak w gniazdku niżej ...
    Po wyłączeniu jest około 80V.

Od bezpieczników idą dwa przewody. Jeden wychodzi w pkt.1 a drugi idzie w ścianę (do kinkietów). Jakim cudem gdy obwód jest otwarty po przez brak przełącznika nr.1 jest w nim 150V??

Miernik Unit UT51.
    Mógł bym prosić forumowych elektryków o pomoc i zapodanie schematu (prawidłowego) jak ma to wyglądać?

Wszystko to co opisałem powyżej to słowa byłego właściciela mieszkania który nie jest pewien na 100% że owymi włącznikami można było sterować oświetleniem na przemian. Mówi że chyba tak było ... lecz nie bardzo wierzyć mi się chce. Gdyby na pkt.3 nie było 150V był bym pewien lecz te 150V wskazuje na drugi obwód...

Proszę o jakieś rady...
    Instalacja jest stara, przewody z bezpieczników aluminiowe, we włącznikach już nowe (miedź)... Dziwią mnie różne napięcia ... od 30 do 80V no i te 150...
  • #3 14934075
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kolego a względem czego mierzyłeś to napięcie? Pomiędzy żyłami wyłącznika?
    "zapnij się" na szynę N lub złap sobie odniesienie z gniazdka.

Druga sprawa, to wpisz w wujku google podłączenie wyłączników schodowych.

Jeżeli nie jesteś tego w stanie określić jednoznacznie to wezwij innego fachowca.
  • #4 14934501
    majster100
    Poziom 14  
    Nie mam już pieniędzy na fachowców. Było trzech, wzięli od 50 do 80zł i wyszło 220zł za nic.

A więc...
    Złapałem N z gniazdka z kuchni.
    Przedpokój I (pkt.1) włącznik
    niebieski 235v
    brązowy 160v
    żółty 135v

przedpokój kinkiet 1
    czarny 70V
    biały 235V

kinkiet2
    235V i 35V

włącznik pkt.3
    górny (dojście) 80V
    dolny pierwszy 35V
    drugi 80V
    bez zmian po przełączeniu
  • #5 14934586
    retrofood
    Ocena: 4789
    majster100 napisał:

A więc...

To nie ma sensu. Aby wykonywać pomiary, to oprócz multimetru z marketu potrzebna jest jeszcze głowa, która wie co, gdzie, kiedy, jak i czym mierzymy, aby wyniki miały jakąkolwiek wartość. Ty pomierzyłeś potencjał wyindukowany w przewodach mający się nijak do wielkości napięć.
  • Pomocny post
    #6 14934684
    kozi966
    Ocena: 1285
    Zabierasz się do tego "od dupy strony".
    Rozłącz wszystkie połączenia w kostkach.
    Otwórz puszki łączeniowe (o ile są).
    Wyłącz sobie napięcie i szukaj która żyła jest połączona z którą w innym miejscu(tak wiem n-operacji).
    Jak już sobie pooznaczasz, to napisz która żyłą idzie gdzie.
    Znajdź dodatkowo przewód którym dochodzi zasilanie z rozdzielnicy.

Dlatego forum nie jest idealnym miejscem do rozwiązywania "zagadek".
  • #7 14934689
    majster100
    Poziom 14  
    retrofood napisał:
    Aby wykonywać pomiary, to oprócz multimetru z marketu
    sami go polecaliście.

retrofood napisał:
    potrzebna jest jeszcze głowa

Tyle to i ja sam wiem stąd zapytanie na forum ale widzę że... pomoc znajdę faktycznie w google
  • #8 14934782
    retrofood
    Ocena: 4789
    majster100 napisał:

Tyle to i ja sam wiem stąd zapytanie na forum ale widzę że... pomoc znajdę faktycznie w google

Jeśli jesteś kumaty, to oczywiście, że znajdziesz, bo jedynie Ty możesz mieć komplet niezbędnych informacji, jako że obejrzałeś i sprawdziłeś instalację. Ja jej nie sprawdzałem, a wróżyć nie umiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją elektryczną w przedpokoju, gdzie włączniki i kinkiety zostały rozłączone przez elektryka. Po rozłączeniu instalacji, użytkownik zauważył nieprawidłowe napięcia: 230V w włączniku, 36V w pierwszym kinkiecie oraz zmienne napięcia w drugim włączniku. Użytkownicy forum sugerują, że pomiary mogą być wynikiem indukcji, a także zalecają rozłączenie wszystkich połączeń w kostkach oraz sprawdzenie, które przewody są ze sobą połączone. Wskazują na potrzebę dokładnych pomiarów oraz ewentualne wezwanie innego fachowca, jeśli użytkownik nie jest w stanie samodzielnie zdiagnozować problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA