logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty regulator wyskoich i niskich tonów - problem.

Krokus22 03 Cze 2005 00:13 1923 3
REKLAMA
  • #1 1546139
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Witam! Mam pewien problem, postanowiłem zbudować ten prosciutki regulator (dołączam obrazek), ale mam prosty problem - nie działa. Czy on w ogóle może działać? Na środkowym położeniu potencjometrów sprawdzałem omomierzem, rezystancja wejścia do wyjścia (sam pin sygnałowy, nie masy) wynosi około 400kOhm, czyli dobrze. Układ zrobiony na pająka. Jedyna zmiana to kondensatory zamiast 2,5nF - 2,2nF. Pozdrawiam i proszę o pomoc!

-------
    Teraz druga sprawa: Potrzebuję właśnie taki układ by wyciszyć nieco basy. Zrobiłem kolumienki na Arz 6608 i przy ostrzejszym graniu nieco pierdzą. Bardziej zależy mi na głośności, a mam nieciekawego discmana, dlatego proszę o jakieś proste schematy regulatorów. Naprawdę nic więcej nie potrzebuję, tylko regulacja basu i ew. sopranu. Najlepiej gdyby było to bez zasilania. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Prosty regulator wyskoich i niskich tonów - problem. prostyregulator.jpg (11.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1546429
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Taki układ jak na schemacie potrzebuje jeszcze odpowiedniego dopasowania. Inaczej będzie się zachowywał ze wzmacniaczem tranzystorowym a inaczej z lampowym. Inaczej jeśli przyłączysz go do (bezpośrednio) do żródła sygnału a inaczej jeśli wepniesz go pomiędzu stopnie aktywnego miksera. Tak na "oko" to ten układ może działałby z wzmacniaczem lampowym (i to wątpię) bo wysokie sprzęgnięte przez 150 pF. To chyba dla jakichś częstotliwości radiowych! Cały problem z regulacją barwy tonu to odpowiednie dobranie wartości elementów do wyjścia/wejścia i wzmocnienia poszczególnych stopni. Nic nie napisałeś w jwki sposób go podłączasz i do jakich urządzeń. Nie napisałeś także co u Ciebie oznacza słowo "nie działa"? Może być cisza a może być żaden skutek podczas regulacji!
  • #4 1547620
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    No i w końcu odpalił, wina- kabel, okazuje się że 2, które posiadałem są połamane. A teraz pytanie, jak w takim układzie wzmocnić nieco poziom sygnału, bo jest on prosty i nawet satysfakjonujący,ale jak wspomniał poprzednik tłumi sygnał, około 12dB! Dlatego proszę o propozycje do wzmocnienia sygnału. Może jakiś wzmacniacz operacyjny?
REKLAMA