logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Farba do zardzewiałej siatki ogrodzeniowej 100m, zielona, trwała, nie Hammerite

Piasek80 25 Sie 2015 09:28 20493 7
REKLAMA
  • #1 14945531
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    Poszukuje dobrej farby:
    Do pomalowania ok 100mb siatki ogrodzeniowej 1,50m wysokiej i zardzewiałej że ho ho. Oczywiście 15 lat temu zakładana ocynkowana żeby na wieki starczyła... starczyła na 10 lat.
    Za kolejne 5 lat tak zgnije że dziury będą się robić od kopnięcia nogą.
    Poszukuję farby zabezpieczającej na coś takiego. Możecie coś polecić ?
    Nie Hamerite bo koszmarnie drogi (i kiepski) i żadne lepiszcza smołopodobne bo to będzie paprać przy każdej wyższej temperaturze przez kolejne 10 lat sukcesywnie odpadając.
    Coś co będzie można nakładać bez problemu pędzlem, jednorazowo, najlepiej w kolorze zielonym :)
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14945978
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2031
    Piasek80 napisał:
    Coś co będzie można nakładać bez problemu pędzlem, jednorazowo, najlepiej w kolorze zielonym
    Nowa siatka.
    Serio. Wyjdzie najtaniej. Starą siatkę musiał byś wyczyścić z rdzy. Samo malowanie siatki - tak by nie marnować farby i pomalować dokładnie - jest bardzo czasochłonne. I jedno malowanie to za mało.
    Właśnie kończę podobną "naprę", a z kolei znajomy zamiast wymienić około 15 metrów siatki o wysokości 100 cm, co kosztowało by go około 100 zł (siatka ocynkowana powlekana i drut) malował to przez weekend hammerite (co kosztowało 80 zł). Na ile zabezpieczy mu to malowanie...?
    Dokładnie sprawdź stan słupków i pomaluj słupki, byś nie musiał ich wymieniać w przyszłości. Do tego nowy drut naciągowy i zamkniesz temat wymiany siatki w jeden dzień.
  • REKLAMA
  • #3 14946021
    Piasek80
    Poziom 31  
    Wymiana nie wchodzi w grę - to już nie jest ogrodzenie wolnostojące tylko rozgrodzenie między sąsiednimi działkami i za dużo tam plątania, roślinności, żywopłotów itp żeby się paprać z wymianą siatki. Tylko malowanie wchodzi w grę.
    Znalazłem coś takiego jak Śnieżka na Rdzę
    http://www.sniezka.pl/produkty/ochrona-i-deko...u/specjalne-zastosowanie/opis/sniezka-na-rdze
    i można malować bezpośrednio na rdzę jak wyczytałem z karty informacyjnej produktu
    Pytanie czy jest jakaś alternatywa dla tego ?
    Bo trochę to kosztuje - ok 100zł za 2,5L opakowanie
  • #4 14946463
    freebsd
    Poziom 42  
    Piasek80 napisał:
    to już nie jest ogrodzenie wolnostojące tylko rozgrodzenie między sąsiednimi działkami i za dużo tam plątania, roślinności, żywopłotów itp żeby się paprać z wymianą siatki.
    To jak chcesz to malować, skoro nie ma dojścia? Szczególnie, że siatkę trzeba malować z dwóch stron.

Piasek80 napisał:

W podanym linku jest "karta techniczna". Czytałeś punkt "sposób stosowania"?
    Nie ma też słowa o tym, że mozna stosować na ocynk, a zapewne cały nie zszedł - jeżeli już nie ma grama ocynku, to powierzchnia jest zapewne głęboko skorodowana, a wtedy zalecane jest użycie farby podkładowej.

Nie ma alternatywy dla konieczności oczyszczenia miejsca przed malowaniem. Powierzchnię trzeba starannie oczyścić, pozostała rdza nie może być za gruba, nie mówiąc o tym, że nie może odpadać. Malowana powierzchnie trzeba też odtłuścić. Można tego nie robić, ale źle nałożona farba zacznie szybko odpadać, a metal pod nią rdzewieć.
  • REKLAMA
  • #5 14946474
    Piasek80
    Poziom 31  
    To już nasz problem jak my to pomalujemy. Pytałem o farbę czy się nada czy jest coś lepszego...
  • REKLAMA
  • #6 14946486
    freebsd
    Poziom 42  
    Piasek80 napisał:
    To już nasz problem jak my to pomalujemy. Pytałem o farbę czy się nada czy jest coś lepszego...

Nada się.
  • #7 14946503
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    A ja dodam tylko, że siatkę z sąsiadem zakładaliśmy w 1977roku, oczywiście ocynkowaną, do dziś nie malowana choć już zardzewiała a mimo to super trzyma się, bez malowania wytrzyma kolejne trzydzieści lat bo nic na niej nie rośnie. Nawiasem mówiąc ciekaw jestem jak sobie poradzisz z malowaniem siatki porośniętej różnościami, to jest wyzwanie, powodzenia.
  • #8 14946537
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Piasek80 napisał:
    To już nasz problem jak my to pomalujemy

Maluj jak chcesz i czym chcesz ale najlepiej pozostawić ją aż do rozpadniecia i wtedy wymienić na nową. Kolega freebsd dobrze Ci radzi ani Hammeritte ani Śnieżka długo nie wytrzyma na grubej rdzy, natomiast siatka dobrze posmołowana wytrzymuje u mnie na działce już dwudziesty rok bez poprawiania. Brudzące ale skuteczne pokrycie według "patentu" mojego dziadka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje farby do malowania zardzewiałej siatki ogrodzeniowej o długości 100 m i wysokości 1,5 m. Zwraca uwagę na konieczność zabezpieczenia przed rdzą, unikając farb takich jak Hammerite oraz lepiszczy smołopodobnych. W odpowiedziach podano, że malowanie siatki jest czasochłonne i wymaga oczyszczenia z rdzy. Proponowano farbę Śnieżka na Rdzę, która może być stosowana bezpośrednio na rdzę, ale podkreślono, że skuteczność malowania zależy od stanu powierzchni. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że siatka może przetrwać dłużej bez malowania, a niektóre metody, takie jak pokrycie smołą, mogą być skuteczne, ale brudzące.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA