logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

astra 1 - Problemy z elektroniką po podłączeniu akumulatora

radziolek94 26 Sie 2015 17:44 1197 5
REKLAMA
  • #1 14949088
    radziolek94
    Poziom 8  
    Witajcie. Piszę z gorącą prośbą o pomoc. Będąc u narzeczonej załadowałem jej akumulator w aucie, gdyż był całkowicie padnięty ( co dziwne bo jest nowy i nie był prawie wcale załadowany ) do tego czasu ciągle paliła się kontrolka akumulatora mechanicy coś niby próbowali zrobić aku był wymieniony i nic. Po ładowaniu podłączyłem klemy + z + - z - no i błysły iskry a później auto mi się zamknęło. sukcesywnie przy kazdej próbie podłączenia wyskakiwało coś takiego : raz awaryjne, później wszystkie zamki w dół, kontrolki silnika oleju i chyba aku. nie da rady odpalić itp . gdy się palą awaryjne nie da rady ich wyłączyć inaczej niż odpinając klemy. Proszę o pomoc bo kurcze chciałem dobrze a nie wiem czy coś zepsułem czy to nie z mojej winy.

Ps. oczywiście zapłon był wyłączony, kluczyki w mojej kieszeni a wszystko samo się zapala.
  • REKLAMA
  • #2 14949177
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Podaj wszystkie dane, marka,rok,silnik, czy ma dodatkowy alarm ?
  • REKLAMA
  • #3 14949236
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Niewielkie iskry będą zawsze. Bo jakiś pobór prądu przez auto jest. To normalne. Chyba, że fajerwerki iskier. Akumulator był rozładowany, bo świeciła się CZERWONA kontrolka ładowania, oznaczająca jego brak. A w samochodach jest tak samo, jak w sygnalizacji świetlnej czerwone - stój (wyłącz silnik i wołaj mechanika). Jeśli załączają się awaryjne i centralny, to znaczy że w aucie jest jakiś alarm lub inne zabezpieczenie. One zawsze aktywują się po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora. Co do kontrolek na desce, to dziwne to trochę, ale może oznaczać kilka rzeczy. Trzeba to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 14949794
    radziolek94
    Poziom 8  
    Opel astra A 95 rocznik 4 drzwiowa, 1.4 benzyna. Iskry są duże wręcz tak jakbyś dotknął + z - . auto bez alarmu z centralnym zamkiem. No nie wiem co jeszcze może być ważne pytajcie odpowiem
  • REKLAMA
  • #5 14995424
    radziolek94
    Poziom 8  
    Siemka ciągnę dalej temat. Okazało się że jest jakieś zwarcie w kierunkowskazach czy coś z tym związane gdyż po odłączeniu bezpiecznika oznaczonego obrazkiem awaryjnych ( trojkącik ) nic się nie iskrzy auto odpala, fakt alternator chyba też jest lipny wiec przymierzam sie do wymiany. Pytanko tylko co może powodować zwarcie w kierunkach ??
  • #6 15529605
    radziolek94
    Poziom 8  
    Wyjaśniło się. miałem zwarcie gdzieś na bezpieczniku od awaryjnych. Pozdrawiam i zamykam temat
REKLAMA