logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana biegunowości w obwodzie siłowników bramy 48V za przekaźnikiem 12V

pete.c 30 Sie 2015 00:56 2184 2
  • #1 14957176
    pete.c
    Poziom 12  
    Ocena: 104
    Temat dotyczy siłowników bramy. Płyta sterująca jest na 12V, siłowniki na 48V. Tyle, że przekaźnikowi 'wszystko jedno' jaka jest biegunowość w obwodzie sterującym. Czyli obwód sterowany zawsze jedzie w jedną stronę, niezależnie od biegunów na płycie sterującej. Jak zrealizować ten wydaje mi się prosty (ale nie dla mnie) problem elektroniczny?
    Czyli podsumowując - chcę żeby biegunowość w obwodzie za przekaźnikiem zmieniała się równolegle do obwodu przed przekaźnikiem.
  • #2 14957213
    HUDY147
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Zacznij od początku. Brama wcześniej działała? Co to za układ sterujący? Ile przekaźników jest w sterowniku?
  • #3 14957226
    stantop
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Możesz osiągnąć zmianę polaryzacji zasilania np za pomocą dwóch przekaźników.
    Zmianę polaryzacji możesz wykonać jednym przekaźnikiem jeśli ma przynajmniej 2 komplety przełączalnych zestyków, jednak wówczas jedna z polaryzacji za przekaźnikiem jest zawsze załączona.
    Jeśli układ zawiera krańcowkę rozłączającą zasilanie silnika, przekaźnik załączony może np zamykać bramę, wyłączony ją otwierać (lub odwrotnie)
    Na zasilaniu cewki przekaźnika nie zmieniasz biegunowosci, lecz ją zasilasz lub nie zasilasz.

Podaj więcej informacji, dostaniesz konkretną odpowiedź , lub schemat.
    Podaj też typ przekaźników którym dysponujesz

(majsterkujesz i tworzysz coś nowego, czy starasz się naprawić napęd?)
REKLAMA