logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1300 - drukowanie czarnych kartek z białymi prześwitami, co sprawdzić?

buddha 04 Cze 2005 00:07 6928 22
REKLAMA
  • #1 1548785
    buddha
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam!
    Posiadam drukarke jak w tytule. Jak puszczam strone testową albo chce wydrukować tekst to zadrukowuje mi całą kartkę na czarno. Nie jest to jednolita czerń na całej powierzchni. Z boku nie jest pokryta całkowicie czernią. Są białe prześwity. Proszę o informacje co padło w drukarce?
  • REKLAMA
  • #2 1549104
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    sprawdź najpier na innym tonerze
  • #3 1549107
    buddha
    Poziom 15  
    Wziąłem nówke toner od nowej drukarki na której drukował jak żyleta..
  • #4 1549123
    fuser
    Poziom 24  
    może być zatarty skaner. Słychać jak pracuje?
  • #5 1549161
    buddha
    Poziom 15  
    Słychać jak pracuje, ale odczuwam jakby ciężko (chociaż to może być złudne bo pozdejmowałem boczne plastiki i góre)
  • REKLAMA
  • #6 1549217
    fuser
    Poziom 24  
    wyciągnij zwierciadło i delikatnie naoliw ośkę. Jeśli się zaciera, na krótko pomoże.
  • #7 1549240
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    A nie będzie to cóś z ładowaniem bębna ? Z tego co pamiętam gdy nie ma ładowania to kartki czarne wychodziły ?!!?

C.
  • #8 1549254
    buddha
    Poziom 15  
    Sorki ale nie bardzo jestem w temacie serwisu drukarek, jak do tego sie dobrac?[/img]

Dodano po 2 [minuty]:

W załączeniu zdjęcie komponentów drukarki, moze na jego przykładzie mi wytłumaczysz.
    Załączniki:
    • HP LaserJet 1300 - drukowanie czarnych kartek z białymi prześwitami, co sprawdzić? zdjecie drukarki.JPG (145.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1549285
    fuser
    Poziom 24  
    laser-skaner to część nr 2. Ściągasz wieczko - tam silniczek z lustrami (skaner - musi się swobodnie obracać).
    Jak powiedział copyman, może być też brak ładowania bębna (sprawdź kontakty w drukarce) - najprościej zakleić szparę lasera (blacha nad tonerem - nie trzeba niczego rozbierać. Powinny wychodzić białe kartki (znaczy, że uszkodzony wtedy skaner - za wolno się obraca i naświetla cały wałek, a nie tylko tam gdzie potrzeba). Jak dalej czarne - brak prawidłowego ładowania bębna. (bęben ładuje się ujemnie, a w miejscach gdzie laser rozładuje - przykleja się toner)
  • REKLAMA
  • #10 1549750
    buddha
    Poziom 15  
    Podłożyłem kartke papieru pod laser i drukuje nadal na czarno. Nie wiem co robić i gdzie szukac przyczyny. Pozatym na wydrulu 2 cm od prawej strony kartki jest biały nierekularny pasek wielkości 1 m a za nim czarno białe zamazy.

Dodano po 40 [minuty]:

Rozkręciłem trochu i zobaczyłem straszną rzecz. Bęben światłoczuły (Photosensitive drum) ma rozerwaną folie na dł 2 cm. I teraz mam pytanie, czy po jego wymianie wszystko powinno być ok czy ten czarny wydruk to moze byc inna przyczyna? Jaki proponujecie kupić bęben?. Prosze o link.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

I tu mam problem, bo wyczytałem że bęben światłoczuły jest w kasecie tonera, natomiast w drukarce są dwie rolki pokryte folią i nie wiem do czego dokładnie one służą. Proszę o informacje.
  • #11 1550426
    wigwam

Poziom 15  
    Rozerwana folia jest częścią grzałki. Koszt folii od 100 do 150 zł, np. na Allegro. Musisz ją wymienić przed drukowaniem, ale nie ma związku z czarnym wydrukiem, tylko jeżeli już to z nieutrwalaniem tonera na kartce tam, gdzie jest rozerwana.
    Zatarty skaner spowodowałby wystąpienie kodu błędu - drukarka nie drukowałaby wcale.
    Sprawdź trzy kontakty do kartridża z tonerem:
    1. na tonerze zą wyprowadzone dwa pola w postaci blaszek - sprawdź, czy w drukarce w odpowiednich miejscach są czyste styki, które stykają się z tymi polami.
    2. Na osi bębna jest styk uziemienia bębna

Osobiście obstawiałbym styk bębna
    Powodzenia
    Konto firmowe:
    LH Serwis Komputerowy
    Wyszyńskiego 2/1 lok. 109, Białystok, 15-888 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lasthope.com.pl
  • #12 1550863
    buddha
    Poziom 15  
    Dzieki! A ten drugi wałek do czego służy? Bo też na nim jest jakaś folia i jest trochę zjechana..
  • #13 1551196
    wigwam

Poziom 15  
    Pod grzałką z folią jest rolka dociskająca z czegoś w rodzaju gąbki pokrytej gładką folią ceglastego koloru. Jeżeli nie ma w niej dużych dziur np. po wyciąganiu zaciętego papieru śrubokrętem :-), to może zostać. Pomarszczona powierzchnia nie ma większego wpływu na jej pracę
    Konto firmowe:
    LH Serwis Komputerowy
    Wyszyńskiego 2/1 lok. 109, Białystok, 15-888 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lasthope.com.pl
  • Pomocny post
    #14 1551273
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Po pierwsze laser to nie skaner. Po drugie jeżeli moduł lasera byłby uszkodzony to kartki wychodziły by białę, tak samo jeżeli ładowania bębna by nie było. Transferowa rolka też musi działać. Zostaje ci tylko sprawdzi. Folia w fuser unit, czyli zespole utrwalania "piecu" nie ma nic do czarnych kartek. Po wałku z folią idzie kartka z tonerem do utrwalenia, drugi wałek koloru czerwoneg lub podobnego (silikon na wysokie temperatury, służy tylko do dociskania kartki. Bęben jest w zespole kasety drukującej. To że masz rozerwaną folię daje odźwierciedlenie na wydruku, ten 1 cm białego na kartce. Proponuje wymienić kasetę drukującą (potocznie toner, kardridż) na inną. Powinno być dobrze. Jeżeli nie to winna będzie prawdopodobnie płyta. Porponuję przeczyścić wszystkie styki (3) doprowadzające napięcia do bębna.
  • #15 1551559
    buddha
    Poziom 15  
    No i doszedłem do ładu. Jakis cieć ją rozkręcał i żle wpiął kabelki zasilające toner ( biały z czarnym zamienił). I wszystko smiga
    wiec zostanie tylko do wymiany folia utrwalająca bo mi gniecie papier i jest pasek 2 cm. W takim razie mam putanko, czy dam rade sam to zrobic (nadmieniam ze nigdy tego nie robiłem) i na co trzeba zwrócić uwagę?

Jak sprawdzic ilość wydruków ile ta drukarka wydrukowała, bo jak przy włączonej drukarce trzymam 5 s przycisk to mi drukuje strone ale nie mam tam parametrów drukarki??
  • Pomocny post
    #16 1552717
    fuser
    Poziom 24  
    wciśnij przycisk i poczekaj aż się zaświeci pomarańczowa, potem puść.
    Wymiana samej folii nie zawsze pomaga, ponieważ w tych piecach często wycierają się łożyska. Walek dociskowy też ulega uszkodzeniu. Żeby potem się nie okazało, że za poszczególne części zapłacisz więcej niż za cały piec. Generalnie HP przewiduje żywotność na 25 tys. stron (patrz manual)
  • #17 1552757
    buddha
    Poziom 15  
    Drukarma ma wydrukowane 17056 stron wiec nie jest jeszcze tak zjechana, tak myśle, a może się myle??
  • #18 1552771
    fuser
    Poziom 24  
    może cos wpadło i rozerwało folię. Myślę, że można zaryzykować i wymienić tylko ten element.

Dodano po 2 [minuty]:

sorki, mialem jeszcze napisac, że to nie jest duży przebieg
  • REKLAMA
  • #19 1552813
    buddha
    Poziom 15  
    Dokładnie tak mogło być, poneiważ jak rozkręciłem drukarke to właśnie brak jest foli utrwalającej na odcinku ok. 2 cm, na reszta jest OK.

A ta druga rolka do czego służy co jest pod wałkiem z folią utrwalającą?
  • #20 1552822
    fuser
    Poziom 24  
    coś musi dociskać papier do grzałki...
  • #21 1552844
    buddha
    Poziom 15  
    OK, pytam sie bo po tym jak wpadł spinacz to troche mógł zjechać ten wałek (pokryty jest też jakąś folią, lub czymś podobnym) i nie wiem czy nie będe musiał go wymieniać?
  • #22 1552869
    fuser
    Poziom 24  
    jak wymienisz folię (grzałkę trzeba dokladnie oczyścić i nasmarować smarem do grzalek) i łożyska są OK (nie ma kremowego nalotu wkoło - nie sa wytarte) na pewno bedzie dzialać. Jezeli docisk jest uszkodzony przyczyni się do skrócenia żywotności pieca (znowu folia może się uszkodzic). Generalnie te piece czesto padają (wada fabryczna tych drukarek). Wybór należy do Ciebie.
    Jest trochę zabawy przy naprawie - na pewno lepiej założyć cały nowy oryginalny utrwalacz, tylko że to troche więcej kosztuje...
  • #23 1987149
    buddha
    Poziom 15  
    TEMAT ZAKOŃCZONY

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 1300 drukuje całe kartki na czarno z białymi prześwitami, co wskazuje na problem z bębnem światłoczułym lub zespołem utrwalania (fuser unit). Uszkodzona została folia na bębnie światłoczułym, co powoduje nieregularne białe pasy na wydrukach. Zalecane jest sprawdzenie styków elektrycznych bębna i tonera oraz poprawne podłączenie kabli zasilających toner, gdyż błędne podłączenie może powodować całkowite zadrukowanie kartki. Wymiana uszkodzonej folii utrwalającej jest konieczna, jednak należy zwrócić uwagę na stan łożysk i wałka dociskowego, które mogą wymagać wymiany ze względu na zużycie. W przypadku uszkodzenia tych elementów koszty naprawy mogą być wysokie, dlatego rozważana jest wymiana całego zespołu utrwalania lub kasety drukującej. Liczba wydrukowanych stron (około 17 tys.) wskazuje na umiarkowane zużycie urządzenia. Dodatkowo podkreślono, że laser i skaner to różne komponenty, a brak ładowania bębna skutkowałby białymi kartkami, nie czarnymi. Wskazano także, że rolka dociskowa służy do dociskania papieru do grzałki w zespole utrwalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA