logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Streaming na TV bez WIFI i LAN przez Apple TV i NAS - jak to zrobić?

hoof 02 Wrz 2015 15:17 1263 7
REKLAMA
  • #1 14965875
    hoof
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem. W jaki sposób wyświetlić film, zdjęcia na TV, który nie ma ani WIFI, ani LAN ale za to ma ... HDMI :). Na rynku dostępne są różne urządzenia Apple TV, "Malinka" itp. Nie interesuje mnie nic co ma związek z Androidem. Już to kiedyś przerabiałem i przyznam się, że była to masakra. Filmy będą umieszczone na NAS. Najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłby Apple TV ze względu na Iphona, Ipada w domu. Pytanie czy jeżeli uruchomiłbym np DS Video (Program Synogoly) na Iphonie to od razu mógłbym uruchomić przesył filmu poprzez Apple TV do TV czy muszę film odtworzyć na Iphonie i dopiero później poprzez AirPlay przesłać do Apple TV i przez HDMI do TV. Ma ktoś coś podobnego rozwiązane?

Do rozbudowy jest obecna sieć wyposażona w router Netgeara R7000 a w przyszłości DS215j spięty z Samsung Smart TV. Niestety w domu będzie jeszcze LG 42" którego właśnie trzeba wpiąć jakoś w sieć multimedialną.
  • REKLAMA
  • #2 14966033
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    Najtańsza opcja to zakup odtwarzacza Blu-Ray z LAN lub WiFi i dalej po HDMI do LG.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14966298
    hoof
    Poziom 9  
    Nie chodzi o kasę. NAS nie mam a jego koszt to około 1,5 tys Apple TV kosztuje 350 wiec to tez nie jest jakoś dużo. Najważniejsze to musi to spełniać swoje zadanie. Apple TV umożliwia rownież streaming z Iphona czy z IPada dlatego skłaniałbym sie ku temu rozwiązaniu. Pytanie czy to da radę jak napisałem wczesniej
  • REKLAMA
  • #4 14966515
    matek451
    Poziom 43  
    Muszą się wypowiedzieć posiadacze TV Apple. Nie korzystam. Sam używam BD od LG z DLNA. Mam NAS Zyxela i działa wszystko OK. Używałem kiedyś dongla z Android ale transfery nie powalały.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14966736
    hoof
    Poziom 9  
    A możesz napisać jaki masz model tego BD? Wybór NASa w moim przypadku padł akurat na Synology DS215j ze względu na aplikacje pod Samsunga Smart TV oraz możliwość podłączenia kamer. Tez miałem dongla z Androidem. To jest porażka. Nie wiem jak zachowałaby sie "malinka" choć wolałbym właśnie Apple TV. Czekamy może ktoś napisze kto używa.
  • #6 14966865
    matek451
    Poziom 43  
    Ja dostałem tego BD od LG przy okazji zakupu TV LG47LM670, to jakiś model z 3D bez WiFi ale z LAN. Możesz kupić coś z Samsunga, wybór Synology OK. Ja mam Zyxela od 5 lat, używam żadko, brak czasu. Ten BD550 od LG odtwarza avi i MKV. To tania opcja. Te nowsze dongle z Androidem na szybkich procesorach działają już OK( mają KODI). Ogólnie popatrz na Aliexpresie, są tam różne modele, również z Intelami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 14967316
    hoof
    Poziom 9  
    Na forum Qnap doczytałem ze sa NASy z HDMI co rozwiązuje moje problemy tylko musze doczytać o tej opcji. Pomysł z takim rozwiązaniem wydaje sie idealny. Pytanie tylko czy da radę Airplayer z Iphona lub iPada na TV. Może ma ktoś takie rozwiazanie?
  • #8 14975518
    zaslav
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    NAS z HDMI to dość spory wydatek. Zwłaszcza, jeśli oczekujesz, żeby sygnał na wyjściu HDMI był w HD. Jeśłi zdecydujesz się na NAS-a to upewnij się że tak jest. Moim zdaniem lepiej kupić jakis odtwarzacz sieciowy np. MED800x3D - do środka możesz włożyć dysk 3TB, dodatkowo możesz odtwarzać pliki z lokalizacji sieciowych, karty pamieci, pendrive/dysku sieciowego. Nie ma problemów z napisami. Sterowanie przyciskami na panelu i pilotem. Mam i bardzo sobie chwalę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wyświetlanie filmów i zdjęć na telewizorze bez WiFi i LAN, ale z portem HDMI, przy użyciu Apple TV i NAS. Wskazano, że Apple TV umożliwia streaming z iPhone'a i iPada, co jest preferowanym rozwiązaniem. Pojawiły się sugestie dotyczące zakupu odtwarzacza Blu-Ray z LAN lub WiFi, a także NAS-ów z HDMI, które mogą rozwiązać problem. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi urządzeniami, w tym z odtwarzaczami BD LG oraz NAS-ami Synology i Zyxela. Zwrócono uwagę na koszty związane z zakupem NAS-a z HDMI oraz na alternatywne odtwarzacze sieciowe, takie jak MED800x3D.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA