logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować pamięć Flash INTEL T29F160C3TD70 w Ferguson 5018?

gnida 04 Cze 2005 11:49 1770 6
REKLAMA
  • #1 1549392
    gnida
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    witam
    mam problem z odblokowaniem pamieci fash INTEL T29F160C3TD70 w Fergusonie 5018 proboje wgrac nowy caly dump ale nie da rady bo pamiec jest zabezpieczona i pozwala w necie jest duzo opisow ze zdjeciami ale modeli nizszych juz probowalem ale nic nie pomaga pytalem tez juz w kilku miejscach zwiazanych z tematyka sat i nikt nie moze mi doradzic konkretenie a opisy aby zewrzec nozki pamieci przez podanie na nie napiecia 3.3V tez nic nie daja bo nie wiem czy robie to w nalezyty sposob, czy znajdzie sie ktos kto mi pomoze w odblokowani tej pamieci
  • REKLAMA
  • #2 1550177
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 315
    Pamięć jest zabezpieczona przed zapisem i kasowaniem poprzez podanie niskiego poziomu na nóżki 13 i 14 pamięci TE28F160, w tunerze są one zwarte razem i sterowane kluczem na dwóch tranzystorach baza pierwszego jest sterowana bezpośrednio z procesora STi5518. Podczas normalnej pracy na wejściu WP# i Vpp (13 i 14) utrzymywany jest niski poziom logiczny co zabezpiecza pamięć przed skasowaniem i zapisem. Ja robię to tak: podaję przez opór 2,2k napięcie 3,3V z wtyku zasilacza na bazę pierwszego tranzystora co wymusza wysoki poziom na wejściach 13 i 14 oraz umożliwia zapis do flasha. Podanie napięcia bezpośrednio na nóżki 13 i 14 nic nie daje ponieważ tranzystory nie pozwalają na to.
    Oczywiście programujemy jtag-iem
  • REKLAMA
  • #3 1551111
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Jest prostszy sposób. Ja zawsze zwieram kolektor na masę i nie trzeba się bawić z szukaniem i podpinaniem napięcia. W trakcie programowania cały czas trzymamy zworkę (lub lutujemy) aż pokaże "sucsessful".
  • REKLAMA
  • #4 1552590
    gnida
    Poziom 16  
    Manix napisał:
    Jest prostszy sposób. Ja zawsze zwieram kolektor na masę i nie trzeba się bawić z szukaniem i podpinaniem napięcia. W trakcie programowania cały czas trzymamy zworkę (lub lutujemy) aż pokaże "sucsessful".

chodzi ci o ten najblizszy pamieci z oznaczeniem Q6 czy tez Q7 chodzi mi o 5018 bo w nizszych jest inaczej
  • REKLAMA
  • #5 1552875
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nie pamiętam numeracji, zwłaszcza, że ostatnio robiłem zablokowany 2018. Jest to tranzystor bezpośrednio podpięty do procka STi.
  • #6 1553748
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    To jest ten tranzystor co ma noge ( emiter ) połączoną do masy, jest tranzystor NPN , ten drugi jest PNP.
    Więc zewrzyj kolektor do masy tego NPNa .
    pozdrawiam
  • #7 1555734
    gnida
    Poziom 16  
    a czy jest jakis inny program zastepujacy jkeys bo teraz po tym calym mlynie juz nie chce rozmawiac z tunerem za cholere byc moze musze system zrobic od nowa bo po ostanim resecie jakos gniewa sie na niego

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania pamięci Flash INTEL T29F160C3TD70 w tunerze Ferguson 5018, która jest zabezpieczona przed zapisem i kasowaniem poprzez utrzymywanie niskiego poziomu logicznego na nóżkach 13 i 14 (WP# i Vpp). W tunerze te nóżki są zwarte i sterowane przez tranzystory, z których baza pierwszego jest podłączona bezpośrednio do procesora STi5518. Bezpośrednie podanie napięcia 3,3V na nóżki nie działa ze względu na obecność tranzystorów. Rozwiązaniem jest podanie napięcia 3,3V przez rezystor 2,2kΩ na bazę pierwszego tranzystora, co wymusza wysoki poziom na wejściach pamięci i umożliwia programowanie przez JTAG. Alternatywnie, można zewrzeć kolektor tranzystora NPN do masy, co również odblokowuje pamięć podczas programowania. Tranzystor NPN ma emiter połączony do masy, a drugi tranzystor jest typu PNP. Wskazano, że w modelu Ferguson 5018 układ zabezpieczeń różni się od niższych modeli. Pojawiła się także kwestia problemów z oprogramowaniem J-Keys do komunikacji z tunerem po resetach, sugerując potrzebę reinstalacji systemu lub poszukiwania alternatywnego programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA