logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modemu: DWM-157 D-Link czy MA260 TP-Link? Cena, prędkość, technologia

lightinside 10 Wrz 2015 20:08 756 3
REKLAMA
  • #1 14986569
    lightinside
    Poziom 9  
    Zastanawiam się który model lepiej kupić? DWM-157 dlinka czy MA260 tp ?
    Dlinka mogę zakupić taniej niż MA260, pracują w HSPA+ mają przynajmniej na papierze te same maksymalne prędkości.

Jak jeszcze możemy oceniać modemy? zastosowana technologia prędkość i co? Jedyne co jeszcze widzę to lepiej aby MA260 bo jest bardziej czarniejszy niż dlink, ale dlink jest w cenie 79 zł a MA za 129 czy coś takiego.

Dlatego zwracam się ku dlink DWM157. Czy dobrze?
  • REKLAMA
  • #2 14986631
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5778
    Oczywiście, że źle i to w przypadku obydwu modemów. Dzisiaj już nie kupuje się takich modemów, szczególnie z tych firm i za taką kasę. Zakup modemu bez obsługi LTE i HSPA+DC jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu. Modem LTE można kupić za 100-130 zł i za takim proponuje się rozejrzeć. Na Allegro nie brak z polskiej dystrybucji lub od wschodnich sąsiadów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14986753
    lightinside
    Poziom 9  
    Bardziej siedzę w kodzie niż sieciach, ale wydawało mi się że te firmy są w porządku. Dlaczego uważasz że nie są? Muszę dobrać modem do routera TL-MR3420 ogranicza mnie liczba kompatybilnych modemów. Czyli jakieś 26 modeli, przy czym duża część z nich zakrawa o muzeum.
    Właściwie to 21 bo 5 należy do ZTE a nie jestem zainteresowana produktami tej firmy, ponieważ nie wzbudza mojego zaufania. Jeden jakiś OPTION (w życiu nie słyszałam), jedna Nokia, po dwa tp linka i dlinka w tym te dwa które pokazałam są z HSPA+ a reszta nawet tego niema. Pozostaje jeszcze Huawei, poszukać coś z tego?
  • #4 14986903
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5778
    Nic nie szukać tylko zapytać. No i zacząć od tego z jakiego operatora i w jakiej lokalizacji chcesz korzystać? Kolejna sprawa to MR-3420v2 i modemy LTE to słaba kombinacja, szczególnie na OFW. Ten router nie wyrabia się prądowo z zasilaniem modemów po USB. Ma też problemy z działaniem po WiFi przy pobieraniu z dużą prędkością w LTE. Niestety mimo prób TP-Linka ten router jest za słaby sprzętowo do LTE. Pomaga zmiana FW na alternatywne np. Gargoyle ale szału nie ma. Ogólnie budżetowe routery + modemy LTE to porażka. Jak już TP-Link to coś droższego np. WDR-3600, WR-1043v2 czy Archer z serii C. Oczywiście wymagają zmiany softu na alternatywny aby obsłużyły modemy LTE/3G. Wymienione przez ciebie modemy to już właśnie muzeum. warte max. 50 zł i przydatne jeżeli ktoś chce korzystać tylko z UMTS900 wszystkich operatorów. A modemów z LTE i HSPA+DC jest wiele, u nas głównie Huawei i ZTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA