logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Upgrade z Windows 7 Home Premium do Professional czy możliwy bez reinstalacji?

TomaszEsz 11 Wrz 2015 00:31 6324 4
REKLAMA
  • #1 14987049
    TomaszEsz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam po raz kolejny :)

Tym razem sprawa dotyczy dość nietypowego problemu a mianowicie - stałem się szczęśliwym posiadaczem laptopa z dedykowanym Windowsem 7 Professional (naklejka licencyjna, dysk z partycją recovery).

Do laptopa przełożyłem jednak dysk ze starego laptopa na którym był Windows 7 Home Premium aby zaoszczędzić sobie reinstalacji, kopiowania danych, konfiguracji i innych czasochłonnych rzeczy. Windows Home Premium startuje bez problemu. Zainstalowałem brakujące sterowniki - ba! system poprosił nawet o ponowną aktywację, która powiodła się bez problemu (dlaczego poprosił - nie wiem).

Jednak aby mieć legalny os i to w wyższej wersji z zachowaniem danych - pomyślałem o upgradzie z Home Premium do Professional i postanowiłem skorzystać z funkcji Anytime Upgrade dostępnej w systemie. Jako klucz upgrde-u wpisałem ten który jest na naklejce dedykowanej dla laptopa i wszystko wyglądało pięknie do pewnego momentu - Anytime Upgade weryfikuje klucz, każe zaakceptować regulamin i zaczyna aktualizować do wersji wyższej. System się restartuje, trwa instalacja, komp restartuje się po raz wtóry pojawia się wyczekiwany napis Windows 7 Professional (i mój pochopny uśmiech), po czym zaczyna się automatyczne wycofywanie zmian i powrót do starego systemu HP :(

Próbowałem przeprowadzić również upgrade z płyty (posiadam oryginalną z Win 7 pro), ale tu wywala - nie można zaktualizować wersji systemu Windows...

Czy ktoś zna może sposób na rozwiązanie problemu - system który posiadam ma już dobre 5-6 lat bez reinstalacji, został tylko raz sklonowany na nowy dysk SSHD i na samą myśl o konieczności instalacji wszystkich programów i przenoszeniu danych krew mnie zalewa...

Chcę mieć oryginalny system, bo skoro zapłaciłem za laptopa z takim systemem to dlaczego mam z niego nie korzystać?

Czy znacie jakieś sposoby na migrację - może jest opcja nadpisania tylko pewnych plików systemu i dogrania jakichś brakujących, żeby HP stał się Pro, po czym wpisanie właściwego klucza i ponowna aktywacja?

Bardzo proszę o pomoc i sugestie... przecież to tylko oprogramowanie i musi być jakiś "myk"... myślałem, że może migracja do 10-tki a potem downgrade do 7 Pro zamiast HP - jednak nie za bardo wierzę w takie rozwiązanie tj. w możliwość powrotu do innej wersji tym bardziej, że miałem okazję już wycofywać aktualizację do 10 i wracać do 7-ki choć nie na swoim komputerze :(

Szukałem oczywiście w google-ach, na wszelakich forach i na stronach Microsoftu (może coś przeoczyłem?).
    Znalazłem jedynie jeden wpis na pewnym forum gdzie koleś twierdzi, że zmigrował 7 HP do Pro po przez zwykłe Anytime Upgrade, jednak nie do końca mu wierzę a dodatkowo Microsoft milczy w tym temacie na swoich stronach, a jak już coś sugeruje to to, że taka migracja jest niemożliwa... oby racji nie mieli...

Pomocy!!! :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15011304
    TomaszEsz
    Poziom 13  
    Dzięki za próbę pomocy ale niestety podane linki w niczym nie pomagają - już je czytałem, niestety jak pisałem upgrade dochodzi do końca, po czym zaczyna wycofywać zmiany - to znaczy tak było do pewnego momentu, po instalacji ostatnich aktualizacji windy - anytime upgrade nawet nie próbuje uaktualniać a od razu zwraca błąd - nie można przeprowadzić upgrade skontaktuj się z działem pomocy Microsoft (czy jakoś tak), więc zaczynam się zastanawiać czy nie odinstalować aktualizacji i service packa... pytanie tylko czy to w czymś pomoże - czy to nie będzie jedynie strata czasu...

Dokładny komunikat brzmi -

Działanie usługi Windows Anytime Upgrade nie powiodło się.

Uaktualnienie nie powiodło się. Spróbuj ponownie.

____
    Stan nieco się zmienił po odinstalowaniu aktualizacji znów dochodzi do momentu
    instalacji, weryfikuje klucz, aktualizuje i... wycofuje zmiany wracając do Home Premium.

Próbowałem użyć sfc /scannow z poziomu konsoli, zwraca że wykryto nieoryginalne pliki Windowsa, ale nie może ich naprawić czy przywrócić (już zapominałem co dokładnie pisało), skontaktuj się z administratorem (jak ja uwielbiam to hasło!)...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15011357
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    Uaktualnienie nie powiodło się, bo posiadasz wersję OEM, a nie Upgrade... można zrobić upgrade z wersji OEM, ale nie przy pomocy klucza wersji OEM, te klucze pozwalają tylko na "czystą" instalację.
  • #5 18044913
    TomaszEsz
    Poziom 13  
    Informacje podane przez "tzok" rozwiewają wszelkie pytania, więc temat do zamknięcia.
REKLAMA