logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timer 555 - różnice w układach z diodami do sterowania MOSFET w zasilaczu impulsowym

Iszkra 13 Wrz 2015 20:12 1086 5
REKLAMA
  • #1 14993181
    Iszkra
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka jest praktyczna różnica między tymi dwoma układami? W obu celem jest regulacja impulsów bramkowych do sterowania tranzystorem MOS w zasilaczu impulsowym. Według autora rozwiązanie z diodami pozwala zwiększyć wydolność prądową docelowego zasilacza.

Timer 555 - różnice w układach z diodami do sterowania MOSFET w zasilaczu impulsowym

Jedyne co zauważyłem to to, że w układzie z diodami, przy rozładowywaniu kondensatora, ze źródła zasilania jest pobierany większy prąd (bo płynie do nóżki dis przez rezystor 1k a nie przez potencjometr 1M)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14993261
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    W układzie z diodami gdy rośnie czas ładowania czas rozładowania spada, przez co czestotliwość pozostaje mniej-więcej stała, gdy zmienia sie wypełnienie.

W układzie 2 zmienia sie tylko czas rozładowania, przez co częstotliwość bedzie sie zmieniać, w skrajnym górnym połozeniu suwaka potencjometr może zostać uszkodzony.
    Ponieważ za ładowanie odpowiada cała rezystancja potencjometru a za rozładowanie jej część nie da sie uzyskać czasu ładowania krótszego niż czas rozładowania, czyli nie bedzie wypełnienia mniejszego niż 50%

Cytat:

W obu celem jest regulacja impulsów bramkowych do sterowania tranzystorem MOS w zasilaczu impulsowym.
    Co to za zasilacz że nie ma stabilizacji?

Cytat:

Według autora rozwiązanie z diodami pozwala zwiększyć wydolność prądową docelowego zasilacza.
    Nie znam schematu zasilacza ale trudno mi sobie wyobrazić układ w którym to twierdzenie było by prawdzie, No chyba że pośrednio jako skutek szerszego zakresu regulacji napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 14993313
    Iszkra
    Poziom 9  
    Co do pierwszego pytania to tu jest cały schemat:

Co do drugiego... Cóż, może trochę przesadziłem z tą wydolnością prądową i nie do końca o to chodziło ;)

Dodam jeszcze, że szeregowo z dolną diodą powinien być jeszcze wpięty rezystor 1k.
  • REKLAMA
  • #4 14993425
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jeśli na wyjściu masz MOSFETa P-kanałowego małej mocy to układ ma prawo działać, jeśli to MOSFET dużej mocy to zmniejsz rezystor bramkowy.
    Tego układu nie nazywa sie zasilaczem impulsowym, a regulatorem PWM.

P.S. Wpisałeś specjalność "Energoelektronika" powinieneś mieć to w małym palcu.
  • REKLAMA
  • #5 14993484
    Iszkra
    Poziom 9  
    Dzięki!
    Jeszcze zapytam w takim razie... W tym układzie przy większym obciążeniu jest dość znaczny spadek napięcia na złączu D-S (kilkadziesiąt % napięcia zasilania). Czy można go jakoś zmniejszyć? Dużo prościej jakoś mi zastosować tranzystor NPN który przy nasyceniu ma spadek na C-E 0.2V
  • #6 14993518
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Jeszcze zapytam w takim razie... W tym układzie przy większym obciążeniu jest dość znaczny spadek napięcia na złączu D-S (kilkadziesiąt % napięcia zasilania).
    Pewnie zastosowałeś MOSFETa N- kanałowego

Cytat:

Czy można go jakoś zmniejszyć? Dużo prościej jakoś mi zastosować tranzystor NPN który przy nasyceniu ma spadek na C-E 0.2V
    Jako klucz high-side będzie miał ten sam problem tylko napeięcie Ube jest mniejsze od Ugs.
REKLAMA