logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mesa/Boogie Dual Rectifier - zasilanie lamp preampu napięciem stałym czy zmiennym?

jaszczur król 05 Cze 2005 18:44 10642 23
REKLAMA
  • #1 1552964
    jaszczur król
    Poziom 11  
    znalazłem coś takiego:
    Aby pozbyć się przykrych niespodzianek zawsze pierwszą lampę preampu (dwa pierwsze stopnie wzmacniające) należy żarzyć napięciem stałym.Na schemacie zasilacza też tak jest:

bezlamp zamieścił pcb preampu i, chciałbym skorzystać z jego uprzejmości i wykonać według wzoru. Zauważyłem jednak że obwody żarzenia wszystkich lamp na płytce preampa są połączone. Czy mam rozumieć przez to że będą zasilane prodem stałym, czy też w tym przypadku pierwszy stopień może być zasilany prosto z trafa.

jeszcze jedno niewiecie czemu nie można rozwijać tematu w "Mesa Boogi Dr budowa"

dzięki za każdą podpowiedź[/img]
  • REKLAMA
  • #2 1553560
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Żarzenie stałym prądem stosuje sie zeby pozbyc sie przydzwięku sieciowego. Jesli dobrze wykonasz wzmacniacz to nawet przy zasilaniu przemiennym nie bedzie go slychac.
  • #3 1553757
    jaszczur król
    Poziom 11  
    z tym dobrym wykonaniem to może być różnie, to moja pierwsza konstrukcja.
    może bezpieczniej będzie zasilać ten pierwszy stopień stałym
  • #4 1553835
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

No sprawa z żarzeniem prądem przemiennym nie wygląda tak kolorowo w AX84 High Octane, gdzie pierwszy stopnień ma spore wzmocnienie. Polecam wizyte na stronie Fonaru, tam jest relacja z budowy włśnie takiego wzmakusia, autorstwa ZoltAn`a. Swoją drogą w moich wymysłach stosuje stabilizacje napięcia i prądu żarzenia :).
  • #5 1564460
    jaszczur król
    Poziom 11  
    Witam

Chciałbym się poradzić w sprawie zasilacza.
    Na schemacie jest przełącznik: diody - lampy prostownicze.
    Zastanawiam się czy taka alternatywa jest konieczna.
    Jaka będzie różnica w brzmieniu wzmaka z zasilaniem prądem wyprostowanym przez diody, a z lamp prostowniczych. Co lepiej zastosować, domyślam sie że będzie to raczej sprawa subiektywna, zależna od upodobań
    Przepraszam za lamerski język , jestem początkującym.[/img]
    Załączniki:
    • mbdr4.gif (15.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1591272
    jaszczur król
    Poziom 11  
    witam

Czy może mi ktoś napisać jakich rezystorów użyć ( jakiej mocy). Czy 0.5W wystarczą.

Dzięki za odpowiedzi
    Załączniki:
    • mbdr1mod.gif (20.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1591737
    Teg
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Co do prostowania przez półprzewodniki, a przez lampy - nie wydaje mi się, żeby to mialo wpływ na brzmienie, choć niektórzy sądzą, że tak. Możesz zbudować z lampami i się przekonać, ale myślę że do pierwszej konstrukcji wystarczą półprzewodniki.
  • #8 1604423
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Prostownik lampowy przy dużym obciążeniu "siada" powodując kompresję dżwięku. Zjawisko to jest pożądane we wzmacniaczach gitarowych rozkręcanych do dużych mocy. W normalnym sprzęcie audio może być wręcz szkodliwe. Jeżeli wzmacniacz ma grać 1/3 -1/4 maksymalnej mocy typ prostownika jest moim zdaniem bez znaczenia.

Pzdr.
  • #9 1710074
    parklinson
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam wszystkich :)

Zabieram sie do budowy glowy git takiej jak w temacie mam schemat chyba taki jak wszyscy MESA DR zip :) chcialem sie zapytac za ktos moze mi poslac panel głowny tego wzm bo tak szczeze mowiac to nie wiem ktory pot do czego ( chodzi o preamp ) nie jest to opisane

oytanie nr 2 co to jest switching matrix i jaki rodzaj tranzystorow zostal tam zastosowany

po 3 . czy ktos moze mi wytlumaczyc o co chodzi z tabela truth
    po 4 ile jest potencjometrow bo na schemacie doliczylem sie 15 a na zdjeciu na panelu przednim z tego wzmaka doliczylem sie 20 i nie wiem co jest grane

Narazie to chyba tyle czekam na odpowiedz :)
  • #12 1711293
    parklinson
    Poziom 15  
    Dobrze glowny panel juz mam
    :) Ale chcialem sie jeszcze zapytac jak dziala wsitching matrix czy ktos to robil ?? Czekam niecierpliwie :)
  • #13 1713456
    radoslav
    Poziom 13  
    swiching matrix jest ukladem odpowiedzialnym za zalaczanie odpowiednich LDR ów ew. przekazników (sa 2 wersje) co powoduje przelaczanie kanalow a wlasciwie klonowanie kanalow , radze zajrzec na strone Toma tam jest wszystko odnosnie tego wzmaka , powodzenia
  • #14 1743536
    jorge
    Poziom 11  
    Witam.

Czy posiada ktoś z Was PCB do zasilacza, i czy mógłby udostępnić?

Będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 1802958
    parklinson
    Poziom 15  
    Ja mam ale nie sadze ze ci sie przyda bo mialem inne trafo ( musialem zastosowac powielacz napięcia ) Jeżeli nie znajdziesz to mozna zawsze zrobic daj znać jak by co :) Pozdrawiam
  • #16 1814765
    Teg
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    jaszczur król napisał:
    z tym dobrym wykonaniem to może być różnie, to moja pierwsza konstrukcja.
    może bezpieczniej będzie zasilać ten pierwszy stopień stałym

W konstrukcji high-gain, jak MesaDR, żarzenie pierwszego stopnia stałym to niezbędne minimum. Jeśli nie chce Ci się bawić w stabilizatory, to na stronie Toma: www.tubeamps.prv.pl, masz coś takiego jak "super ciche zasilanie..." czy jakoś tak ;) W moim preampie DR wystarcza.
  • #17 1815001
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    jest gdzies PCB do tego??
  • #18 1826774
    parklinson
    Poziom 15  
    Nie jestem pewien jakich skali potencjometry mam załładować do tej mesy
    W załączniku jest schemat i na czerwono napisałem co jest do czego (przynajmniej tak mi sie wydaje :P )

Wiec tak jeżeli sie myle to proszę mnie poprawić

Do Treble potencjometr Logarytmiczny
    Do Middle pot Logarybniczny
    Do Bass pot logarytmiczyn
    Do Gain pot Liniowy
    Do Master Vol pot liniowy
    Do Presence liniowy

Pozdrawiam Michał
    Załączniki:
    • mbdr1mod.JPG (109.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1968148
    parklinson
    Poziom 15  
    Czy moze mi ktoś odpowiedzieć ?? :)
  • REKLAMA
  • #20 1973155
    iwtd
    Poziom 11  
    Witam
    Potencjometry powinny być zupełnie na odwrót tzn.
    Treble, Middle i Bass liniowe, natomiast Gain i Master logarytmiczne. Co do Presence nie jestem pewien, ale chyba liniowy.
  • #21 1980302
    parklinson
    Poziom 15  
    Dzieki za wyprowadzenie z bledu sugerowalem sie preampem piecyka janka moze cos zle zobaczylem :P w moim wieku (21) to czesto sie zdarza :)

PS. Tak w sumie to z Masterem to logiczne jest :P ze przy logarytmicznym nie gra od razu tyko ledanie sie da regulowac :P Pozdrawiam Michał

PS. 2 Juz w innym poscie chwalilem sie ze red mi dziala :) ale jestem teraz na etapie przerabiania wszystkiego :P bo moj pajak wyjatkowo mi sie nie podobal i teraz robie na łączówkach :) jak skoncze to posle zdjecia i jakies sample dzwiekowe :)
  • #22 4947663
    AREK0882
    Poziom 16  
    Ocena: 137
    Do parkinson W tym układzie jest 16 potencjometrów jakby co z tyłu są 3.
    Z tyłu znajduje się ruwnież Loop Select Nie wiem jakie te tynie są A czy B. Dodatkowo z tyłu są przełączniki red channel select (do czego to ?) oraz Rectifier Select ? Transformator zasilający musi mieć dość dużą moc ze wzglęgu nie tylko na prądy żarzenia lamp ale i także na prądy pozostałe panujące na lampach (prądy anodowe,prądy katodowe oraz prady siatek owych lamp)
    Jak masz jakieś zdjęcia pola bitwy do wrzuć na forum. Pozdrawiam.
  • #24 4950822
    Turgon
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Szkoda, że tylko kolega się ulotnił i nie można zadawać pytań o szczegóły :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania żarzenia lamp preampu w wzmacniaczu Mesa/Boogie Dual Rectifier, ze szczególnym uwzględnieniem pierwszego stopnia wzmacniającego. Zaleca się stosowanie zasilania żarzenia napięciem stałym dla pierwszej lampy preampu, aby wyeliminować przydźwięk sieciowy, co jest szczególnie istotne w konstrukcjach high-gain, takich jak Mesa Dual Rectifier. Wzmacniacz zasilany prądem przemiennym może generować szumy, zwłaszcza przy dużym wzmocnieniu pierwszego stopnia. Stabilizacja napięcia i prądu żarzenia jest dodatkowo polecana. W kwestii prostowania napięcia zasilającego, różnice między prostownikiem lampowym a półprzewodnikowym są subiektywne; prostownik lampowy może powodować kompresję dźwięku przy dużym obciążeniu, co jest pożądane w gitarowych wzmacniaczach, ale niekoniecznie w sprzęcie audio. W dyskusji pojawiły się także pytania o dobór rezystorów do zasilania, rodzaje potencjometrów (logarytmiczne i liniowe) stosowanych w preampie Mesa Dual Rectifier oraz funkcjonowanie układu switching matrix odpowiedzialnego za przełączanie kanałów. Użytkownicy wskazali na dostępność schematów i paneli przednich dla wersji 2- i 3-kanałowej Mesa Dual Rectifier oraz na przydatność stabilizowanego zasilania żarzenia dostępnego na stronach tematycznych. Wzmiankowano również o konieczności stosowania transformatora o odpowiedniej mocy ze względu na prądy żarzenia i anodowe lamp.
REKLAMA