logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 1.9 DTI 100PS 2003 - spadek mocy, kontrolka spirala, biały dym

Piotr 0111 24 Wrz 2015 15:05 13170 2
REKLAMA
  • #1 15017644
    Piotr 0111
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Mam pytanie i zarazem prośbę do forumowiczów. Ostatnio moje vivaro 1.9 dci,100ps,2003, zaczęło tracić moc. Podczas jazdy słabnie, zapala się pomarańczowa kontrolka "spirala", trzeba zredukować bieg na 2, bo nie daje rady jechać, jest taki słaby. Gdy stanę, wyłączę auto, wyjmę kluczyk i po 3 min. odpalam, kontrolka już się nie świeci, jednak przy wciskaniu na pedał gazu, auto nie może wejść na obroty, trochę kicha a z rury leci biały dym. Po przegazowaniu do 3,4 tyś obrotów, vivaro przestaje kopcić i równo wchodzi na obroty. Potrafi przejechać 500km. i później znów ten sam problem. Wie ktoś może, co to może być? Egr zapchany? Może listwa? Proszę o podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 15017666
    heretapawel
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Bez rzetelnej diagnostyki nic nie zdziałasz.
  • #3 15973327
    parolo
    Poziom 1  
    Ocena: 18
    Witaj Kolego, widzę że podobne obajwy jak u mnie... Czy już zlokalizowałeś problem? Mam to samo auto od ok. 2 lat się męczę... Miałem wymienione:
    - pompę wtryskową
    - czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej
    - przepływomierz
    - był jeden zawór podparty i to zostało zrobione
    Zawsze jak wyjeżdżałem z warszatu auto pojeździło troche(od 1 dnia do 2 tygodni) i dalej to samo.
    Zacząłem się już zastanawiać czy to nie zapowietrza się coś ...
    daj odpowiedź jak coś ustalisz
REKLAMA