logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana wyświetlaczy segmentowych na wspólną anodę w Arduino Leonardo

przemek41920 05 Paź 2015 19:52 1359 11
REKLAMA
  • #1 15044832
    przemek41920
    Poziom 9  
    Witam. Chciałbym uzyskać pomoc dotyczącą zmiany wyświetlaczy.
    Mianowicie zbudowałem układ pełniący funkcję "zliczania sygnałów" w oparciu o Arduino Leonardo i 3 wyświetlacze segmentowe ze wspólną katodą. Jednak chciałbym zastosować w nim większe wyświetlacze 1'' ,które zakupiłem i są ze wspólną anodą.
    W układzie zastosowałem 3 rejestry przesuwne 74HC595 i wykorzystano interface ICSP. Do każdego wyjścia rejestru podłączyłem rezystory 510 Ω a kolejnie diody wyświetlaczy. Układ działa.
    1. Nie wiem jak przebudować ten układ na wyświetlacze ze wspólną anodą ,widziałem w innych tematach że stosują tranzystory,ale nie jest to najlepsze rozwiązanie w układzie gdzie mam łączenie 24 diody.
    2.Mając większy wyświetlacz zwiększy się pobór prądu, pytanie czy konieczne są jeszcze jakieś zmiany w układzie ,wyczytałem że pobór prądu na jedną diodę wynosi 10mA ( razy 24 diody) a max wartość dla arduino to 200mA.
    3.Konieczna jest zmiana programu ,aby sterować stanem niskim wyjść w rejestrze, pytanie jak to zrealizować.
    W załączniku dodaje program.
    PS.Pomysł oraz program zaczerpnięty z artykułu z http://majsterkowo.pl/arduino-steruje-segmentowym-wyswietlaczem-led/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15044894
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Jeśli Twój wyświetlacz to jeszcze koncepcja to zamiast 74595 zastosuj SCT2110 lub SCT2210 w zależności od tego czy za pomocą jednego układu chcesz sterować jednym czy dwoma segmentami.
  • REKLAMA
  • #4 15047239
    przemek41920
    Poziom 9  
    dzięki za odpowiedź , mam rozumieć ,że rejestry(kostki SCT2110) sterują stanem niskim jak i wysokim ,o ile dobrze zrozumiałem z dokumentacji. Osobne zasilanie mogę również podpiąć pod rejestry i wtedy wyswietlacze nie są zasilane z arduino tak ? Pytanie mam również co do stosowania Arduino w warunkach przemysłowych. Widziałem w internecie dużo urządzeń spełniających się w przemyśle. Co na ten temat sądzicie ?
  • REKLAMA
  • #6 15061529
    przemek41920
    Poziom 9  
    Istnieją jakieś zamienniki tych kostek ? nie ukrywam że wolałbym połączyć to w pierwszej kolejności na płytce uniwersalnej.
  • #7 15062018
    excray
    Poziom 41  
    Nie, ale są płytki drukowane - adaptery SOxx-DINxx
  • REKLAMA
  • #8 15064103
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15067289
    excray
    Poziom 41  
    emarcus napisał:
    lecz potrzebujesz zastosowac tranzystory kluczujące multiplexing dla załączania anod.

A wyjście OE w tym scalaku to niby po co jest? Zresztą przy cenie tych scalaków lepiej nie stosować multipleksowania tylko dać po 1 układzie na 1-2 wyświetlacze i dzięki temu zyskać na jasności. Wtedy pod OE można podpiąć PWM do sterowania cyfrowo jasnością. A ICM7228 zdecydowanie odradzam właśnie ze względu na horrendalną cenę.
  • #10 15070171
    przemek41920
    Poziom 9  
    "Którykolwiek wykorzystasz rejestry przesuwne nie są potrzebne.
    Jezeli masz oddzielne wyświetlacze (nie jeden zespolony-potrójny) to łączysz równolegle katody segmentów. ''

Mam oddzielne, jak to zrealizować bez rejestrów ?
  • #11 15073247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 15078133
    przemek41920
    Poziom 9  
    Czytam, źle zrozumiałem twoją wypowiedź. Spróbuje wykorzystać SCT2110. Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w przekształceniu układu z wyświetlaczami segmentowymi ze wspólną katodą na wyświetlacze ze wspólną anodą w projekcie opartym na Arduino Leonardo. W układzie zastosowano rejestry przesuwne 74HC595 oraz rezystory 510 Ω. W odpowiedziach zasugerowano użycie układów SCT2110 lub SCT2210, które mogą sterować stanem niskim i wysokim, oraz zastosowanie driverów Intersil z serii ICM7228. Wskazano również na konieczność zmiany programu oraz na możliwość zasilania wyświetlaczy z osobnego źródła. Użytkownik rozważa również zastosowanie tranzystorów do multiplexingu oraz pytania dotyczące warunków przemysłowych dla Arduino.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA