logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakodować pilota Nice Smilo do napędu Came BX Plus?

pawel74787 06 Paź 2015 20:12 8211 7
  • #1 15047295
    pawel74787
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam,
    Nie znalazłem na Elektrodzie tego czego szukam więc zwracam się z prośbą o pomoc, poradę.
    Otóż dokupiłem pilot dwu-kanałowy nice smilo i nie mogę go wczytać do napędu bramy came bx plus. Różne metody próbowałem i nic. Mam tzw. oryginał ale żadne opisywane metody programowania nie dają rezultatu. Jedno zauważyłem że gdy trzymam wciśnięty "stary" pilot przez kilka, kilkanaście sekund i nacisnę "nowy" to brama reaguje, np. w czasie otwierania zatrzymuje się. Woli wyjaśnienia wciskając stary pilot będąc przy napędzie brama reaguje stąd reakcja bramy. Ale nie wiem co potem, wiele kombinacji próbowałem i nic. Próbowałem też przez odbiornik wkodować pilota ale ale po wciśnięciu i trzymaniu przycisku CH1 ( dioda mryga ) a następnie naciśnięciu odpowiedniego przycisku na pilocie dioda nie zmienia stanu, i wiadomo że nowy pilot nie wkodował się.
    Proszę o jakąś pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #3 15047378
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    O JENY
    Pilota Nice Smilo NIE DOPISZESZ do odbiornika CAME. To są dwie różne firmy i ich piloty nie będą banglać. Jeśli masz do Came piloty Space to dokup takie piloty jak twój oryginał a nie konkurencyjnej firmy. Może oczekujesz że twój pilot od telewizora z przypadku też da się dopisać do bramy????

PS. kolego Szybki Elektron ogarnij się - skoro klient pisze że ma bramę Came BX to raczej nie przyda mu się instrukcja dopisywania pilotów do Nice Smilo....
  • #4 15047710
    pawel74787
    Poziom 10  
    Panowie. Mam zaprogramowany pilot smilo do napędu came, i DZIAŁA! Po prostu kupiłem drugiego pilota, bo potrzebuje, i... to pisałem w pierwszym poście. Do kolegi "kotbury", pilot smilo działa z napędem came, używam na codzień, więc twierdzę to z praktyki. Pilot nice smilo duo channel.
  • #5 15048150
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    pawel74787 napisał:
    Panowie. Mam zaprogramowany pilot smilo do napędu came, i DZIAŁA!

1. To czemu kolega tego nie napisał od razu.
    2. Do napędu to nie oznacza że do odbiornika. Jak to w życiu, operacja się udała, tylko pacjent nie przeżył, lub jak kto woli, obserwacja prawidłowa tylko wnioski do.....
    Kolego, sprawdź jakie radio masz zainstalowane w napędzie came, a jeżeli oryginalne, to poszukaj drugiego radia pracującego z nim równolegle (może być zainstalowane nawet poza napędem bramy).
    Jeżeli specjalista z danej dziedziny pisze nam że tak nie będzie to działało, to może warto nad tym się czasami pochylić i zastanowić.....
    Pozdrawiam
  • #6 15048271
    pawel74787
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Nie jest to pilne, więc będę dalej szukał rozwiązania. Nie jestem specem od bram, ale wydaje mi się że radio jest zainstalowane nieoryginalne, podłączone trzema czy czterema kabelkami w plastikowej obudowie i luźno sobie zwisa pod pokrywą napędu ), bo gniazdo z oznaczeniem AF jest puste, jeśli o to chodzi. Lub się mylę.
  • #8 15049721
    pawel74787
    Poziom 10  
    Powiem tak. To nie lenistwo tylko raczej zaćmienie umysłu. Za dużo pracy. Otworzyłem dzisiaj napęd i zrobiłem foto radia, po czym zamknąłem i... w drodze do mieszkania uświadomiłem sobie że na tym radiu widziałem przycisk z oznaczeniem prog. Więc wróciłem, otworzyłem napęd, wcisnąłem guziczek i oczywiście zaprogramowałem pilota. Temat uważam za rozwiązany, nie mniej wasze odpowiedzi były pomocne, bo upierałem się początkowo przy programowaniu pilota z pilota. Owszem dało to rezultat bo w garażu mam napęd nice, i za pierwszym razem wczytał się jeden kanał z pilota "matki". Znalazłem w internecie sporo instrukcji programowania pilota nice z drugiego oryginalnego i... No właśnie. Jednak przy innym napędzie niż nice prawdopodobnie nie da rady skopiować pilota z pilota.
    Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z zakodowaniem pilota Nice Smilo do napędu Came BX Plus. Po próbach programowania, które nie przyniosły efektów, zauważył, że stary pilot wpływa na działanie bramy. Odpowiedzi na forum wskazywały, że piloty Nice Smilo nie są kompatybilne z odbiornikami Came. Jednak inny użytkownik potwierdził, że udało mu się zaprogramować pilota Smilo do napędu Came, co sugeruje, że możliwe jest to w przypadku odpowiednich warunków. Ostatecznie, autor odkrył przycisk programowania na radiu w napędzie, co pozwoliło mu na pomyślne zakodowanie pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA