logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra internet - Zasięg w mieszkaniu

Ryjekk 07 Paź 2015 19:13 2622 5
REKLAMA
  • #1 15049617
    Ryjekk
    Poziom 2  
    Witam zdecydowałam się na internet z vectry 100mb/s, wszystko działa dobrze jedynie w pokoju z modemem który dostałam od vectry w pokoju syna niestety sygnał jest słaby albo bardzo słaby i zrywa połączenie. Na forum wyczytałam o możliwości dokupienia własnego routera i podłączenie go do modemu vetry. I tu moje pytanie jaki router będzie najlepszy do kwoty 300zł nie musi mieć jakiś bajerów chodzi mi jedynie o moc sygnału. Następne pytanie to czy wystarczy jedynie podłączyć kablem do modemu i będzie działać czy wymagana jest jakaś ingerencja informatyka?
  • REKLAMA
  • #2 15049638
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Albo masz wille 500m² albo jednak problem jest gdzie indziej. (w konfiguracji routera, w karcie syna która jest do *narząd na którym siedzisz, w zaszumieniu eteru ). Dodawanie kolejnego "zaszumiacza" nie poprawi sytuacji która jest do *.

Na początek skan eteru programem inSSider. (oczywiście komputerem z kartą WiFi) Przy okazji podaj jej model i model routera jaki posiadasz.
  • REKLAMA
  • #3 15049692
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    Skoro ma to działać w obrębie jednego mieszkania/domku to ja skłaniałbym się do kupna 2 urządzeń PLC, można pokusić się o zakup jednego z nic z wbudowaną obsługą WIFI.
    Każdy router wymaga konfiguracji przez użytkownika, choćby kanału wifi i jego hasła.
  • REKLAMA
  • #4 15049705
    Ryjekk
    Poziom 2  
    Mieszkam w wieżowcu z wielkiej płyty. Modem to CISCO EPC3925. Vectra nie daje hasła do jakiejkolwiek ingerencji w konfiguracje modemu. Do modemu kablem podłączony jest telewizor, z tej sieci korzystam tylko na moim laptopie lenovo g580 model 20150 i netgear do multirooom z nc+. Podczas instalacji programu inssider wyskakuje błąd braku net framework v4.5. Pobrałam tego net framework i podczas instalacji powiadamia mnie ze już mam to zainstalowane.
  • REKLAMA
  • #5 15049725
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Oj tam oj tam.
    Sprawdź jakie IP ma router (brama)
    Wpisz je w przeglądarkę i sprawdź domyślne hasło (admin).

Net Framework uninstaller, później instalacja.
    Co to za netgear i co on robi, łączy się z WiFi jako klient ? (zamiast kabla) ??
  • #6 15049870
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Ryjekk napisał:
    Mieszkam w wieżowcu z wielkiej płyty. Modem to CISCO EPC3925. Vectra nie daje hasła do jakiejkolwiek ingerencji w konfiguracje modemu. [...]
    To nie do końca prawda. Zaloguj się do swojego konta na stronie Vectry i znajdziesz zakładkę z możliwościami ustawienia nazwy sieci, hasła i zmiany numeru kanału.

P.S zamiast atakować łyndołsa netframework'ami zassij na androida darmowy wifianalyzer i juz możesz zrobić skan eteru :)
REKLAMA