logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 1,3 CDTI turbo - Sterowanie geometrią turbo bez elektroniki, mechanicznie

żałosna udręka 08 Paź 2015 20:42 3258 4
REKLAMA
  • #1 15052150
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Zastanawiam się czy można sterować geometrią turbiny bez udziału elektroniki. Zamontować zwykłą gruchę z wastegate, tylko w odwrotną stronę. Powód jest prosty, chodzi o podniesienie mocy w silniku ze zwykłą turbiną, po jej zmianie na geometrię. Dorobienie takiego sterowania, to już trochę zachodu, a ja lubię proste rozwiązania. Wystarczy jak zmienię mapy w takim silniku. Działać takie rozwiązanie z pewnością będzie, ale czy nie wystąpi jakaś histereza układu, powodująca skoki ciśnienia itp. Może ktoś zrobił taki eksperyment. Chodzi o np. silnik Fiata CDTI 70KM montowany w różnych markach. Jest do niego dostępna turbina z mocniejszej wersji, więc mechanicznie wydaje się proste. Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 15052245
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Z moich pomiarów i obserwacji wynika, że w tym silniku położenie dźwigni VNT nie zależy od różnicy między oczekiwanym a mierzonym ciśnieniem (co wydawałoby się logiczne), lecz od obrotów silnika i pozycji pedału przyspieszenia (i nawet jeśli turbina nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia, sterownik nie próbuje tego korygować). W pozycji spoczynkowej (wysunięta dźwignia) turbina ma ograniczoną wydajność, maksymalne ciśnienie jest uzyskiwane po wciągnięciu dźwigni (załączeniu podciśnienia na "gruszkę").

Sam jestem ciekaw jakby to działało bez elektroniki, ale trochę obawiam się bezwładności takiego sterowania.
  • REKLAMA
  • #3 15052351
    nicram1941
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Myślę, że da się to ogarnąć, ale koniecznie trzeba by było to wystroić na hamowni. Z ciekawością bym śledził takie poczynania, choć doświadczenie mi mówi że takie operacje są zwyczajnie nie opłacalne. Sam kiedyś postanowiłem dołożyć turbo do silnika N/A i jedyne co było warte to nauka i doświadczenie. Silnik oczywiście wysadziłem w kosmos :D . Ale to było z 15 lat temu...
  • REKLAMA
  • #4 15052362
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Bezwładność czyli jakąś odmianę histerezy układu można by pokonać grubością wężyków, jakąś zwężką, przynajmniej tak myślę. Co do mapki ciśnienia tego silnika, to przeżyje bez, tak jak dla wersji z wastegate.
  • #5 19305800
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Po kilku latach, paru eksperymentach, kilku rozerwanych turbinach sam sobie odpowiem. Taki układ jak najbardziej będzie działał ale... Kręcenie turbo bez potrzeby do max ciśnienia wymaga dużo energii. W praktyce to pochłonie od jednego litra do dwóch paliwa na 100. Żywotność turbo mocno się skróci. Pojawią się problemy z przegrzewaniem powietrza, ogólnie pomysł do kosza. Posłużę się cytatem: Nie idźcie tą drogą.
REKLAMA