logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Sharan 99 rok, 1,9TDI Clima - Przednia dmuchawa - słaby nadmuch

robitak 11 Paź 2015 22:54 2583 3
REKLAMA
  • #1 15060189
    robitak
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam,
    posiadam climatronic 2 strefowy (tak, wiem że w tyle tylko nagrzewnica, a nie klima).

Siła nadmuchu na zakresach początkowych wzrasta proporcjonalnie, ale nawet na przedostatniej "kresce" wieje minimalnie. Dam na ostatnią kreskę i wieje mocno. Tak się dzieje w normalnych zakresach temperatur.

Natomiast jak ustawię temperatury skrajnie na Hi lub Low to wieje mocno ze stopniowaniem, tak jak powinno być.

Tylko że maksymalne grzanie jest mało komfortowe.

Czytałem na forach i jeśliby na początkowych biegach dmuchawa wogóle nie działała to termik w "jeżu", ale ona "trochę" działa ;)

Jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #2 15665436
    robitak
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam,
    dzisiaj wyjąłem "czerwonego jeża" z tylnej dmuchawy i włożyłem do przedniej.
    Z tyłu "jeż"pracował idealnie, natomiast z przodu jest trochę dziwnie, nie ma powtarzalności. Można zwiększać i zmniejszać obroty wentylatora, ale przykładowo na 2 kresce jest 30 procent prędkości i jak dam na wszystkie kreski i po chwili wrócę na 2 kreski to będzie jakieś 15 procent.

Ktoś wie czy te regulatory są identyczne? Pytam bo wyglądały tak samo a nie spisałem oznaczeń ;). Ten "popsuty" z przodu to 657 364 M, 5ds 006 467-01.

Drugie pytanie - jak rozłożyć, żeby nie zniszczyć tego popsutego "jeża"? Jest tam wewnątrz ten sławny bezpiecznik termiczny?

Wszystkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #3 15665634
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Jak masz filtr na podszybiu czysty to może silnik od angola jest.
    Klimę ustawiasz vagiem w nastawach podstawowych kanal 0. i czekasz aż silniczki się ustawią.
    Albo https://www.youtube.com/watch?v=4-tAigHOM-A
  • #4 15691459
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    robitak napisał:
    Witam,
    dzisiaj wyjąłem "czerwonego jeża" z tylnej dmuchawy i włożyłem do przedniej.
    Z tyłu "jeż"pracował idealnie, natomiast z przodu jest trochę dziwnie, nie ma powtarzalności. Można zwiększać i zmniejszać obroty wentylatora, ale przykładowo na 2 kresce jest 30 procent prędkości i jak dam na wszystkie kreski i po chwili wrócę na 2 kreski to będzie jakieś 15 procent.

Ktoś wie czy te regulatory są identyczne? Pytam bo wyglądały tak samo a nie spisałem oznaczeń ;). Ten "popsuty" z przodu to 657 364 M, 5ds 006 467-01.

Drugie pytanie - jak rozłożyć, żeby nie zniszczyć tego popsutego "jeża"? Jest tam wewnątrz ten sławny bezpiecznik termiczny?

Wszystkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam
    Robert

To że ci się zmieniają samoczynnie po chwili obroty wentylatora to tak jest z klimatronikiem w SGA. Możesz wymóc większe obroty dmuchawy poprzez powtórne nastawy.
    Jeżyki, regulatory obrotów są zamienne.
REKLAMA