logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaloryfer żeliwny nie grzeje po odpowietrzeniu, słychać przelewanie wody - co robić?

baqene 13 Paź 2015 09:11 2910 4
REKLAMA
  • #1 15063290
    baqene
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam pewien problem przeprowadziłem się ostatnio do bloku właściwie wieżowca i mam problem z kaloryferem, stary żeliwny żeberkowy a mianowicie odpowietrzyłem go zaworem który znajduje się na końcu kaloryfera za pomocą kluczyka i niby wszystko pięknie powietrze schodziło długo i nagle zaczęła lać się woda. Następnie zauważyłem że grzeją tylko dwa pierwsze żeberka a w kaloryferze cały czas słychać odgłos przelewania wody. Ktoś poradzi Mi jakieś rozwiązanie ? dodam że to ostatnie piętro i pytanie do jakiejś mądrej głowy co to za zawór i czy ma być cały czas otwarty?dodaję go w załączniku.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Załączniki:
    • Kaloryfer żeliwny nie grzeje po odpowietrzeniu, słychać przelewanie wody - co robić? IMG_0746.JPG (2.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15063331
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 724
    baqene napisał:
    Następnie zauważyłem że grzeją tylko dwa pierwsze żeberka a w kaloryferze cały czas słychać odgłos przelewania wody

tzn że dalej jest powietrze w grzejniku ;)
    A na zdjęciu to prawdopodobnie automatyczny odpowietrznik (z zaworem kulowym aby jego wymiana mogła się odbyć bez opróżniania instalacji z wody) ;)
  • REKLAMA
  • #3 15063344
    baqene
    Poziom 2  
    Czyli cały czas odpowietrzać pomimo tego że woda z odpowietrznika leci bez żadnych "syków" czy odczekać dłuższy czas i spróbować ponownie odpowietrzyć?
    Dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 15063351
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 724
    baqene napisał:
    czy odczekać dłuższy czas i spróbować ponownie odpowietrzyć?

To lepsza opcja ;)
    A grzejnik jak jest ustawiony ? ma odpowiednie nachylenie od odpowietrznika ?

Dodano po 1 [minuty]:

Spróbuj zakręcić górny zawór przy grzejniku i wtedy odpowietrzać ;)
  • #5 15063364
    baqene
    Poziom 2  
    Tak nachylenie jest odpowiednie .

Spróbuję tak jak mówisz i zobaczę może pomoże.

Dzięki wielkie.

Dodano po 52 [minuty]:

Niestety nic to nie dało ;/ tzn woda z odpowietrznika leci letnia ale już bez żadnego powietrza. Chyba jednak będę musiał zadzwonić do administracji.
REKLAMA