logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić?

maliwat69 15 Sty 2019 12:41 2934 19
REKLAMA
  • #1 17702500
    maliwat69
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Witam, mam problem z nie do końca grzejacym kaloryferem. Myślałem że kaloryfer jest zapowietrzony więc odpowietrzylem go ale nie wyleciało żadne powietrze tylko od razu woda wiec nie był jednak zapowietrzony. W tym momencie sytuacja wygląda w ten sposób że gdy puszczam kaloryfer na max na grzanie to bardzo pomału grzeją mi się poszczególne żeberka i gdy już wszystkie są ciepłe to nie grzeją na całej wysokości tylko tak z 5 do 7 cm od góry są ciepłe a im niżej tym są zimniejsze. Rurka doprowadzająca jest gorąca natomiast ta odprowadzająca ma taką temperaturę otoczenia bym powiedział. Co jeszcze mogę zrobić na własną rękę? Dodam że kaloryfery mam takie stare żeliwne a poprzedni właściciel praktycznie nie grzał tego kaloryfera bo mieszkanie jest w środku bloku. Nie wiem czy ma to znaczenie ale zaraz obok jest kaloryfer w kuchni który na bank jest zapowietrzony bo podczas montażu mebli w kuchni zapomniałem do włączyć. Patrząc od przodu pokój jest po lewej stronie natomiast kuchnia po prawej. Jutro postaram się odpowietrzyć ten w kuchni. Jeszcze jedno pytanie od czego jest taki grzybek z nakrętką na rurce odprowadzającej? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić?

Dodano po 4 [minuty]:

Z pośpiechu wkradł się błąd w opisie, kaloryfer w pokoju jest po prawej stronie natomiast w kuchni po lewej.
  • REKLAMA
  • #2 17702523
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    Ten grzybek to zawór, pod nakrętką jest śruba którą można również regulować szybkość przepływu wody. Generalnie służy ona do zakręcenia wody, ale... . Sprawdź czy nie jest zbytnio zakręcona i czy termostat nie jest zbyt skryzowany.
  • #3 17702526
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    Odkręć głowicę termostatyczną, pod nią jest kryza, tam też można zwiększyć przepływ.
  • REKLAMA
  • #4 17702532
    hedora
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Masz zatarty termostat ten na górze częsta przypadłość. Odkręć samą głowicę i poruszaj mechanicznie " pręcikiem " pozostałym. Jak się nie używa termostatu osadza się kamień i brudy. Wspomóż się octem to najsłabszy kwas i odkamieniacz. Zawsze działa !
  • #5 17702620
    maliwat69
    Poziom 8  
    Wow dziękuję za taką szybką odpowiedź:-) Tylko po kolei.
    1. Ten kaloryfer w kuchni nawet jak jest zapowietrzony to nie ma wpływu na ten kaloryfer to pokoju?
    2. Ten kaloryfer w pokoju na pewno nie jest zapowietrzony?
    3. Jak odkręcić tą głowice o której piszecie bo nigdy tego nie robiłem a nie chciałbym czegoś połamać albo urwać bo nie chciałbym mieć powodzi w mieszkaniu a mieszam na 8 piętrze.
    4. Ta głowica w pokoju chodzi trochę ciężko i słychać podczas kręcenia nią taki jakby zgrzyt albo odgłos takie trącego piasku.
    5. Koniecznie odpowietrzac kuchnie jak i tak kaloryfer jest za meblami i nie będę z niego korzystał?
  • #6 17702668
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Jeśli grzeją wszystkie żeberka, ale tylko u samej góry (rura powrotna jest chłodna), to nie jest zapowietrzenie, lecz słaby przepływ. Jak napisano w jednym poście, trzeba zdjąć głowicę termostatyczną i zmienić nastawę wstępną (kryzowanie). To jest zawór Danfoss, a w nich kryzowanie nie wymaga specjalnych narzędzi (po pociągnięciu tego pierścionka do siebie, można go obrócić nawet palcami, a jak nie ruszy, to próbować kombinerkami, ale tak, by go nie zdeformować). Na korpusie zaworu jest taka wybita kropka, która stanowi punkt odniesienia (cyfra na pierścieniu ma być naprzeciw kropki -im większa liczba, tym większy przepływ). Aby zdjąć głowicę, trzeba odkręcić taką dużą nakrętkę (klucz bodajże 32 mm.),ale przed zdjęciem nastawić głowicą grzanie na max. Ten zawór na dole (pod tym grzybkiem) też może być przykręcony k dławić przepływ (odkręca się go kluczem imbusowym - ale nie na siłę, elcz do pierwszego oporu, gdyż może wylecieć z korpusu i wtedy wszystko zaleje). Kaloryfer w kuchni trzeba odpowietrzyć (zapowietrzenie jednego grzejnika też nie jest obojętne dla całej instalacji). Jeśli głowica chodzi ciężko, znaczy, że jest zatarta (teoretycznie jest rozbieralna i można ją oczyścić z zastałego smaru i ponownie nasmarować, ale trzeba ją potem umieć prawidłowo złożyć; można ją też wymienić na nową).
  • REKLAMA
  • #7 17703047
    maliwat69
    Poziom 8  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, jutro najpóźniej po jutrze się za to wezmę. Dam znać co i jak jak uda się mi to zrobić.
    Gdybym zdecydował się na kupno nowej głowicy bo raczej nie będę się bawił w jej rozbieranie to jaką najlepiej kupić?

Dodano po 54 [minuty]:

Aha jeszcze jedno pytanie się mi nasunęło ale trochę z innej beczki. Czy głowica powinna być w pozycji poziomej? Bo w dwóch kaloryferach mam w pozycji poziomej a w dwóch w pionowej. Gdzieś wyczytałem że powinna być poziomo a znowu ktoś inny pisał że może być pionowo bo to zależy od tego jak skoczył się gwint podczas wkręcania. Męczyć spółdzielnie żeby jakiś fachman przekręcił te pionowe głowice czy dać sobie z tym spokój?
  • #8 17703549
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    1. głowica powinna być w pozycji poziomej, gdyż ustawienie pionowe do góry powoduje to, że ciepło z rurki (gałązki) zasilającej grzejnik idzie wprost na głowicę, przez co ina źle interpretuje temperaturę w pomieszczeniu. Głowic nie należy przysłaniać firankami, tym bardziej kotarami, meblami.

2. Głowica widoczna na zdjęciu może być już nie do nabycia (trochę stara), natomiast są dostępne (rok temu kupiłem na Allegro, gdyż jedna mi się zepsuła) głowice tzw. serwisowe, pasujące do tych zaworów, oznaczone jako RTD 2945 (zwrócić uwagę na to, że RTD, gdyż RA ma inne mocowanie). Ma ona nieco prostszą budowę (brak pierścienia memo, ale to nie jest istotne, ale dobrze pasuje.
  • REKLAMA
  • #9 17704105
    maliwat69
    Poziom 8  
    Wróciłem właśnie do domu ale okazało się że mam za mały klucz nastawny i nie dam rady odkręcić głowicy, jutro jadę do ojca po większy klucz i będę dalej walczył z głowicą.
    Zauważyłem że z boku tej nakrętki jak jakaś śruba na imbus, też mam poluzować tego imbusa czy nie ma takiej potrzeby? Załączam zdjęcie może będzie widać o co mi dokładnie chodzi. Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić?

Dodano po 41 [minuty]:

Jest sukces i chyba została odnaleziona przyczyna słabego grzania. Odkręciłem głowice bez wykręcania tego imbusa ale wydaje mi się że mimo wszystko powinien on być wykręcony.
    Kryza ustawiona była na 2. Zwiększyć? Druga sprawa że ten pręcik który wystaje nie chce się ruszyć w żadną stronę. Ktoś tutaj doradził żeby potraktować go octem. Oprócz tego octu są jeszcze jakieś sposoby? WD 40 ?
  • #10 17704758
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    Tylko nie pryskaj WD40, zawiera on rozpuszczalniki które mogą uszkodzić gumowe uszczelki. Możesz posmarować olejem wazelinowym.
  • #11 17704815
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    tam nie ma żadnego imbusa, wez nie cuduj.
    skoro po zdjeciu glowicy zaczal grzac to musial sie ruszyc "precik"
  • #12 17704881
    maliwat69
    Poziom 8  
    Do Brodowski:
    Po pierwsze jest tam imbus bo widać go wyraźnie ma zdjęciu.
    Po drugie nigdzie nie napisałem że kaloryfer zaczął grzać więc nie wiem dlaczego tak piszesz.

Ten pręcik który wystaje jest nieruchomy i stąd mogę pytanie czym go potraktować żeby się ruszył oprócz octu.
  • #13 17704976
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    maliwat69 napisał:
    Do Brodowski:
    Po pierwsze jest tam imbus bo widać go wyraźnie ma zdjęciu.
    Po drugie nigdzie nie napisałem że kaloryfer zaczął grzać więc nie wiem dlaczego tak piszesz.

Ten pręcik który wystaje jest nieruchomy i stąd mogę pytanie czym go potraktować żeby się ruszył oprócz octu.

Może zastosować nie ocet, ale preparat WD-40 (ropopochodny). Można też lekko wcisnąć "pręcik" jakimś narzędziem (ale nie wbijać młotkiem) i próbować go lekko pociągnąć kombinerkami (może wtedy się odblokuje).
  • #14 17705491
    maliwat69
    Poziom 8  
    Udało się rozruszać ten pręcik, przy okazji zwiększyłem kryzowanie z 2 na 3 i od razu mam dużo lepsze grzanie kaloryfera. Teraz jest ciepły na całej wysokości a rurka odpływowa zrobiła się lekko ciepła. Dziękuję wszystkim za cierpliwość i wszystkie rady.

W innym pokoju kaloryfer mega szybko się nagrzewa i sprawdziłem to kryzowanie było tam ustawione na 6. Zmniejszyć je czy zostawić takie? Zbyt duże kryzowanie nie uszkodzi głowicy albo kaloryfera?

Do Brodowski: wrzucę ci jutro zdjęcie pokazujące że jest tam śrubka na imbus która należało odkręcić.
  • #15 17705495
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Nakretka ma otwór, to nie imbus, sam napisałeś, że sukces. Ten cycek jak jest wciśnięty to wystaje ze 3 mm, trzeba go rozruszac, przycisnąć a jak się zablokował wciśnięty to wyciągnąć, weź jakieś kombinerki, bo ręką nie dasz rady. Rusza się kilka mm, rusz parę razy i niczym nie smaruj.
  • #16 17705513
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    maliwat69 napisał:
    Udało się rozruszać ten pręcik, przy okazji zwiększyłem kryzowanie z 2 na 3 i od razu mam dużo lepsze grzanie kaloryfera. Teraz jest ciepły na całej wysokości a rurka odpływowa zrobiła się lekko ciepła. Dziękuję wszystkim za cierpliwość i wszystkie rady.

W innym pokoju kaloryfer mega szybko się nagrzewa i sprawdziłem to kryzowanie było tam ustawione na 6. Zmniejszyć je czy zostawić takie? Zbyt duże kryzowanie nie uszkodzi głowicy albo kaloryfera?

Do Brodowski: wrzucę ci jutro zdjęcie pokazujące że jest tam śrubka na imbus która należało odkręcić.

Jeżeli ten kaloryfer z kryzowaniem na 6 grzeje naprawdę bardzo mocno (po zdjęciu głowicy), to może by zmniejszyć kryzowanie na 5. Jeśli ten, gdzie podniesiono kryzowanie z 2 na 3 grzeje lepiej, ale wciąż niezadowalająco, to podnieść kryzowanie na 4 (a jak zadowalająco, to zostawić na 3). Gdy głowica jest zdjęta (lub nastawiona na maksimum), to dolna rurka powinna być wyraźnie ciepła (gdy górna jest już gorąca), czyli cały grzejnik powinien grzać (także na dole). Zawsze na dole będzie mniej gorący niż górą, ale powinien się jednak rozgrzewać. Znaczy, że powodem wszystkiego było kryzowanie (ustawienie na 2 to jest naprawdę duże zdławienie przepływu, przy czym wiele zależy też od różnicy ciśnienia pomiędzy zasilaniem a powrotem).
  • #17 17705558
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Głowica i tak zmniejszy przepływ, więc ustaw tak żeby ciepła nie brakowało i tyle
    Jak masz imbusa to niech będzie, na fotki szkoda czasu, u mnie nigdzie nie ma a na fotce wygląda jakby na krągło było i zalane farbą.
  • #18 17707702
    Rudziik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    @BrodowskiG miałem tak samo, wystarczyło trochę rozruszać co nie było proste ale w końcu się udało
  • #19 17710174
    maliwat69
    Poziom 8  
    Zgodnie z obietnicą wysyłam zdjęcia na dowód tego że w nakrętce jest śruba na imbus.
    Dziękuję każdemu za pomoc. Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić?

Dodano po 35 [sekundy]:

Zgodnie z obietnicą wysyłam zdjęcia na dowód tego że w nakrętce jest śruba na imbus.
    Dziękuję każdemu za pomoc. Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić? Żeliwny kaloryfer grzeje tylko u góry - co robić?
  • #20 17710507
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Nie zawsze są montowane te małe wkręty do nakrętki (ale zawsze jest ten mały gwintowany otworek, umożliwiający wkręcenie tej śrubki). One - w założeniu - mają służyć jako zabezpieczenie głowicy przed zdejmowaniem (dostęp do kryzowania).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z żeliwnym kaloryferem, który grzeje tylko u góry. Po odpowietrzeniu kaloryfera, który nie był zapowietrzony, zauważył, że dolne żeberka są zimne, a rurka odprowadzająca ma temperaturę otoczenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zaworu termostatycznego, regulację przepływu wody oraz odkamienienie mechanizmu. Wskazówki obejmują odkręcenie głowicy termostatycznej, zwiększenie kryzowania oraz użycie octu lub oleju wazelinowego do odblokowania pręcika. Po zwiększeniu kryzowania z 2 na 3, kaloryfer zaczął lepiej grzać. Użytkownik pyta o prawidłową pozycję głowicy oraz o to, czy zmniejszyć kryzowanie w innym kaloryferze, który grzeje zbyt mocno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA