logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapobiec uruchamianiu wszystkich rolet przy sterowaniu z jednego przełącznika?

majkipl 14 Paź 2015 21:11 2967 10
REKLAMA
  • #1 15067696
    majkipl
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam
    mam taki problem :
    w domku jednorodzinnym mam zamontowane 17 rolet elektrycznych (9 na parterze i 8 na pietrze). Sterowanie odbywać się będzie bezpośrednio przy każdym oknie, jednym włącznikiem na cały salon oraz przez Integrę 128 WRL +ethm-1 plus i jako moduł rozszerzenia INT-IORS z którego wykorzystuję tylko cztery wyjścia ponieważ centralnie chcę tylko sterować roletami z podziałem parter (wyj. 1-opuszczanie ; wyj.2 podnoszenie) i piętro (wyj.3- opuszczanie wyj.4 podnoszenie)
    Problem polega na tym że prawdopodobnie po podniesieniu rolety-1 z włącznika przy oknie jednocześnie uruchomią się pozostałem rolety 2 i 3.
    Pytanie moje jest co wstawić w miejsce kwadratów co zatrzymało by powrót napięcia i uruchomienie pozostałych rolet jednak umożliwiło przepływ napięcia z włącznika do silnika rolety.
    trochę to zakręcone ale Dziękuje za pomoc !! Jak zapobiec uruchamianiu wszystkich rolet przy sterowaniu z jednego przełącznika?
  • REKLAMA
  • #2 15067853
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Jakie rolety - tzn jak wygląda sterowanie - tylko sygnały wyzwalające (o jakim poziomie) czy bezpośrednio zasilanie siecią z przełącznika - z rysunku wynika że to drugie....
    jeśli tak to można to zrobić na przekaźnikach z cewkami i stykami na 230 V
  • #3 15067887
    majkipl
    Poziom 10  
    Rolety są firmy Portos. Z silnika mamy cztery przewody:
    1-uziemienie
    2-masa
    3-napęd rolety w górę (poprzez podanie napięcia 230v)
    4-napęd rolety w dół (poprzez podanie napięcia 230v)

myślałem o wstawieniu specjalnych włączników rolet które w normalnym położeniu są jako NC (i powodują przepływ napięcia z "góry" - które podawane jest tylko chwilowo z nadrzędnego włącznika lub integry) natomiast po przyciśnięciu przełączają się na stycznik podając napięcie do silnika - jednak niemogę takowych włączników znaleźć.
    druga opcja to może coś w rodzaju diody? ale nie wiem jak znaleźć coś takiego
  • REKLAMA
  • #4 15068108
    kotbury
    Budowanie sterowania własnego od podstaw jest nieco zbyt zawiłe.
    Do każdej rolety możesz (i raczej musisz - np. sterowanie samymi przyciskami, jeśli każdą roletę pozostawiłeś wcześniej w innej pozycji będzie graniem w ruletkę - ta w salonie się zamknęła a ciekawe czy ta w przedsionku też...) użyć np. czegoś takiego: http://www.zamel.pl/pl,68,3839,sterownik_rolet_srp01.html
    co załatwia ci podział na sterowanie lokalne (od włącznika przy rolecie) i centralne oraz realizuje sterowanie impulsowe tzn naciskasz i puszczasz a roleta jedzie do krańcówki (lub do położenia tzw komfortowego, pamiętanego przez w/w sterownik) , a dalej można (aby jakoś pogrupować w więcej grup niż jedna) trochę pobawić się przekaźnikami. To podstawowe rozwiązanie (cena sztuki - ok 70 zł, może można coś podobnego taniej znaleźć - rozwiązania innych firm kosztują podobnie, może jest coś taniej - koledzy pewnie podpowiedzą)

Albo pójść w pełną radiówkę - Zamel ma coś takiego (zestaw SRP-01, 02 i 03 tylko grupować ciężko - to co chcesz i tak trzeba częściowo przekaźnikami) , ale i jest np. Nice z systemem pilotów Way i sterownikami Mindy (i podobne innych firm) zapewniają grupowanie i dowolne sterowanie z poziomu pilota ale ceny sterowników idą do 300 zł za sztukę a i piloty tanie nie są.
  • #5 15068156
    majkipl
    Poziom 10  
    dzięki za odpowiedź
    jeżeli chodzi o to czy roleta się zdąży zamknąć do końca czy też nie to nie ma problemu ponieważ najdłuższy czas zamknięcia rolety wynosi 22 sekundy więc ustawiam w Integrze wysterowanie wyjścia 1 i 3 w INT IORS na 25 sekund i po problemie. Największy problem jest że przy załączeniu włącznikiem przy oknie prąd "wróci" połączonym przewodem do innej rolety i ją również będzie sterował.

Dodano po 6 [minuty]:

z zaznaczeniem że sterowanie całością na parter oraz na salon odbywa się z włącznika ale poprzez podanie impulsu na wejście Integry
  • Pomocny post
    #6 15068376
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Trzeba zastosować przekażniki z cewką na prąd stały i blokowanie sygnałów diodami.
  • REKLAMA
  • #7 15068576
    majkipl
    Poziom 10  
    Zbigniew 400 czy możesz podać jakieś konkretny model przekaźnika?
    szukam jeszcze włącznika o zasadzie działania jak na rysunku.
    Myślę że jest to najprostsze rozwiązanie. Na WE1 podawane byłoby 220V z włącznika (przycisk) natomiast WE2 powodowałoby ciągłe załączenie NC i tym samym umożliwiło sterowanie z urządzeń nadrzędnych tj. Integry Jak zapobiec uruchamianiu wszystkich rolet przy sterowaniu z jednego przełącznika?

Dodano po 25 [minuty]:

co sądzisz o takim rozwiązaniu a może nawet znasz jakiś model włącznika o takim działaniu (może być innego rodzaju a nie koniecznie roletowy np. dzwonkowy)
  • Pomocny post
    #8 15073265
    kotbury
    Cytat:
    Trzeba zastosować przekażniki z cewką na prąd stały i blokowanie sygnałów diodami.

Dodaj Zbigniew 400 że w takim rozwiązaniu sterowanie byłoby prądem stałym (i logicznie i bezpiecznie byłoby sterować przekaźnikami zasilając cewki z jednej strony z wyjść Integry a z drugiej strony z wyjścia 12V Integry - warunek - używasz przkekaźników z cewką niskoprądową, np: http://www.przekazniki.micros.com.pl/?str=14 i całe sterowanie (i cewki przekaźników) puścić na 12V DC)
    A obok przy każdej żaluzji równolegle do styków przekaźników dać zwykłe przełączniki NO (no nie takie zwykłe - samopowrotne dwukontaktowe na 220V - góra i dół w jednym) , np:
    http://zakupy-budowa.tuznajdziesz.pl/sterowan...amow-przez-telefon-54-425-20-10,2426730,4283/

I jak Zbigniew pisze - matrycami diodowymi możesz sobie dowolnie zestawiać grupy rolet.

Jeszcze jedno - do każdej rolety trzeba 4 przewody czyli np trzyfazowy kabel sieciowy (trzy fazy + zero) - 1 zasilający 220V ciągiem dla włączników miejscowych, faza sterowania grupowego - 2 przewody - góra i dół na dwa kierunki i zero (i bez kombinowania z włącznikami zwierno - rozwiernymi) a całe sterowanie przekaźnikowe zrobić w skrzynce z centralką
  • #9 15073306
    majkipl
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc
    i dokładnie tak zamierzam zrobić tj. sterowanie nisko-prądowe z przekaźnikami umieszczonymi w skrzyni rozdzielczej - zastanawiam się jeszcze tylko jak te przekaźniki zamocować (ponieważ trochę ich będzie) a podstawka na DIN to koszt ok 11 zł za sztukę.
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 15073362
    kotbury
    Aj waj - kup takie przekaźniki jak napisałem, laminat miedziowy, wymyśl płytkę a przy tak prostej konstrukcji ścieżki wyfrezujesz dremelkiem, dziury wiertarką, lutowanie i ładne śrubowe zaciski po 5 zł na wyjścia.
    PS - przeważnie przekaźniki na szynę DIN (albo takie które pasują do podstawek DIN) niskoprądowe nie są - a na zużycie prądu przez cewki akurat tutaj musisz zwracać szczególną uwagę.
  • #11 15073368
    majkipl
    Poziom 10  
    ok i tak zrobię będzie tanio i zgrabnie
    teraz wyjeżdżam na tydzień ale po powrocie biorę się za robotę.
    Napiszę o sukcesach i działaniu układu jak wrócę
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem sterowania 17 roletami elektrycznymi w domu jednorodzinnym, gdzie użytkownik chciał uniknąć jednoczesnego uruchamiania wszystkich rolet przy użyciu jednego przełącznika. Użytkownik zainstalował system Integry 128 WRL z modułem INT-IORS, ale napotkał trudności z powracającym napięciem, które uruchamiało inne rolety. Proponowane rozwiązania obejmowały zastosowanie przekaźników z cewkami na prąd stały oraz diod do blokowania sygnałów. Sugerowano również użycie specjalnych włączników rolet oraz sterowników, które umożliwiają lokalne i centralne sterowanie roletami. Użytkownik planuje zastosować niskoprądowe przekaźniki w skrzyni rozdzielczej, co ma być tańszym i bardziej efektywnym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA