logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilać programator SI-Prog: zewnętrznie czy z portu COM?

rubens 22 Kwi 2002 08:57 6972 6
REKLAMA
  • #1 13376
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    jestem w trakcie robienia programatora si prog pod pony proga .w trakcie przeglądania schematu nasunęły mi się pewne pytania i wątpliwości
    1.w schemacie jest możliwość wyboru zasilana
    -czy lepiej ciągnąć zasilanie zewnętrzne (czy obciążalość com-a jest wystarczająca i nie ma takiej potrzeby )
    2.jeśli lepiej użyć zewnętrzne zasilanie to użyć +5V czy +12V z zasilacza pc?
    (5V może być za małe a z 12V lm2936 będzie musiał zrzucić 7V )
    3.ciekawi mnie brak połączenia na schemacie 2-giej nogi od com-a (2-ga i 3-cia noga to nadajnik i odbiornik!-ale może tak ma być)
    pewnie okaże się że wybór zasilania zależny jest od typów programowanych kości , zasilanie lepiej pociągnąć z +12V(prąd pobierany przez układ jest niewielki)a brak połączenia 2-giej nogi od com-a to normalka

niemniej jestem ciekaw waszych doświadczeń z tym programatorem

Przeniesiono z Audio
    j.

Przeniesione z Programowanie Ogólne. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 13450
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Używam PonyProga od kilku lat.Mam przerobiony i uproszczony interface który mieści się w dużej wtyczce od com-a. Wydajność prądowa com-a jest wystarczająca do programowania praktycznie wszystkich pamięci. Jako stabilizatora używam 78l05.Programator wymaga standartowych napięć com-a, dlatego może nie pracować na niektórych laptopach.
  • REKLAMA
  • #3 13529
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    Czeœć!
    Też miałem takie wštpliwoœci, jednak układ poprawnie zmontowany powinien działać. Programowałem 93c46 z wewnętrzym zasilaniem (przez com) i chodzi ok. Jako stabilizator mam 7805. 5V raczej będzie za małe, natomiast 12V powinno być ok (natomiast nie wiem, czy wybór napięcia zasilania nie jest uwarunkowany programowo (tj. czy ekstra zasilanie nie jest właczane dla pewnego rodzaju układów).
  • #4 13533
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    napięcie zasilania jest wybierane zworą(lub przełącznikiem)
    -jedno co mnie jeszcze ciekawi to że na schemacie jest napisane że zamiast stabilizatora lm2936z-5 nie należy stosować zwykłego 7805
    -byłem w niedziele na wolumenie i nie dostałemlm-a
    -jeśli mówicie że na 7805 też chodzi to wsadzę 7805 (dołączam schemat)

Uploaded file: Schemat.pdf
  • REKLAMA
  • #5 438487
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie chce zakładać nowego topic'u a mam jedno małe pytanko.

Czy przy programowaniu PIC'ów tym programatorem używacie baterii 9V ? Czy działa bezpośrednio tylko z zasilania RS'a ? bo z chęcią bym pominął tą baterie ;)
  • REKLAMA
  • #6 439590
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    rubens napisał:
    -jedno co mnie jeszcze ciekawi to że na schemacie jest napisane że zamiast stabilizatora lm2936z-5 nie należy stosować zwykłego 7805
    Bo nie powinno się, zwykły 7805 sam dla siebie pobiera dużo prądu, a LM.... to wersja energooszczędna, niektóre komputery (chyba szczególnie notebooki) mogą stwarzać problemy przy zbyt dużym poborem. Przynajmniej było takie podejście projektanta. Jeśli masz już stosować to zamontuj wesjie 78L05 w obudowie TO92, jest sporo mniejsza i ma ograniczenie prądu do 100mA
  • #7 443632
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dobra niby jush teraz wszystko jest OK z napięciami ale nie do końca :? przed włożeniem PIC16F84A na Vdd mam 5V a na MCLR 14 V ale po włożeniu kości napięcia są jush dużo mniejsze.

Czy ktoś może powiedzieć mi o co chodzi ??? bo jush trace głowe z tym pier@#$ programatorem :/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania programatora SI-Prog pod PonyProg, z pytaniami o wybór między zasilaniem z portu COM a zasilaniem zewnętrznym. Port COM zapewnia wystarczającą wydajność prądową do programowania większości pamięci, jednak niektóre laptopy mogą mieć problemy z napięciami. Zasilanie zewnętrzne może być realizowane z +5V lub +12V z zasilacza PC; 5V może być niewystarczające, natomiast 12V wymaga stabilizatora (np. LM2936 lub 7805). Zaleca się stosowanie stabilizatora LM2936 ze względu na niższy pobór prądu, co jest istotne zwłaszcza przy zasilaniu z portu COM, gdzie 7805 może generować zbyt duże straty i obciążenie. Napięcie zasilania wybierane jest zworą lub przełącznikiem, a brak połączenia pinu 2 portu COM na schemacie jest normalny, gdyż piny 2 i 3 służą do transmisji danych. Przy programowaniu układów PIC pojawiły się pytania o konieczność stosowania baterii 9V, jednak możliwe jest zasilanie bezpośrednio z portu RS. Problemy z napięciami na pinach PIC16F84A po włożeniu układu mogą wynikać z obciążenia i wymagać dalszej analizy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA