logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizja cyfrowa-kosztowna ściema czy rewolucja? mój pogląd

abc123pac1 29 Paź 2015 23:09 2883 32
REKLAMA
  • #1 15107233
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Witam.

Zakładam ten temat gdyż chciałbym się wyżalić/opisać swoją sytuację/wyrazić swoją opinię na temat całej tej cyfrowej rewolucji.

Otóż szumnie zapowiadano że oto wchodzimy w nową erę telwizji-bardziej nowoczesnej,lepszej,o wyższej jakości i z większą ilością kanałów dostępnych za friko-otóż wszystkie powyższe zalety OKAZAŁY SIĘ JEDNĄ WIELKĄ BZDURĄ!

Opiszę moją sytuację-z analogowej telewizji kablowej korzystam od przeszło 20 lat,w domu mieszka nas czwórka i każdy ma własny telewizor w pokoju-myślę że Polska jest na tyle rozwiniętym krajem że własny telewizor w każdym pokoju to nie jest żaden luksus-tym bardziej że 3 odbiorniki to nadal stare poczciwe kineskopy.

Myślę również że pakiet 70 kanałów też nie jest żadnym luksusem-wszyscy mamy inne upodobania i taki pakiet jest absolutnym i niezbędnym minimum żeby cieszyć się ciekawymi filmami czy serialami.

Wszystko bylo pięknie i ładnie dopuki na rynku nie pojawiły się telewizory LCD(jedno wielko g*wno moim zdaniem) i chcieliśmy przejść na telewizję cyfrową-I SIĘ ZACZĘŁO.

1.Jakoś nikt ludziom głośno nie powiedział że zmiana telwizji cyfrowej na analogową wiąże się Z GIGNATYCZNĄ PODWYŻKĄ ABONAMENTU ZA INETERSUJĄCE NAS KANAŁY,i co gorsza-nadal płacimy DOKŁADNIE ZA TO SAMO a doi się z nas kasę tylko dlatego że telewizja od dziś jest cyfrowa:

2.Mój przykład-w domu za analogowy pakiet 70 kanałów płaciliśmy 60 złotych-NIEZALEŻNIE OD LICZBY TELEWIZORÓW abonament był jeden-mogłem mieć w domu 20 telewizorów i 50 gniazdek a płaciłem zawsze 60 złotych.

3.Niestety jeden kineskop się popsuł i trzeba było kupić "super nowoczesny lcd"-po podłączeniu tego cudeńka do analogowej kablówki JAKOŚĆ OBRAZU JEST TRAGICZNA-jedyne wyjście-zmienić sygnał na cyforwy i zamówić dekoder-ok idę do UPC-że chcemy przejść na kablówkę cyfrową:
    -ile ma pan telewizorów?
    -4
    -i na wszystkich chce pan mięc telewizję cyfrową?
    -tak.
    -w takim razie musi pan wykupić do KAŻDEGO TELEWIZORA DEKODER I PŁACIĆ ZA NIEGO OSOBNY ABONAMENT!!!

Myślałem że wyskoczę z butów jak to usłyszałem,Po podliczeniu wszystkeigo lącznie z upustami,multiroomami i innymi głupotami wyszło...200 ZŁOTYCH CO MIESIĄC! ZA DOKŁADNIE TAKI SAM PAKIET KANAŁÓW W CYFRZE!

i to ma być ta przyjazna człowiekowi cyfrowa rewolucja-to jest zwykła propaganda i nic więcej!

Powiecie że przecież nadal mogę sobie mieć kablówkę analogową za 60 zł i sobie oglądać kanały na 20 telewizorach-otóż nie,nie mogę.

Wczoraj popsuł się kolejny kineskop-nowych juz nie produkują i muszę kupić lcd,podpiąć do analogowej kablówki i oglądać KASZANIASTĄ JAKOŚĆ OBRAZU!

To ma być ta nowoczesna technologia i HD? to jest jedna wielka ściema nic więcej!

Teraz moje jedyne wyjście to jeździć jak idiota po komisach albo szukać po śmietnikach starych telewizorów kineskopowych żeby oglądać filmy jak człowiek w zadowalającej jakości.

Kolejna sprawa-miało być nowocześniej i wygodniej-podpinanie głupiego dekodera który żre prąd do każdego telewiora to ma być nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie?.Używanie dwóch pilotów-od dekodera i telewizora do obsługi tego syfu to ma być wygoda? Wybaczcie ale co za debil to wymyślił.Proponuję żeby od jutra producenci samochodów dołączali do każdego 5 osobnych kluczyków-osobny do stacyjki,osobny do drzwi ,osobny do klapy bagażnika itp.

Technologia cyfrowa spowodowała wzrost rachunków za identyczną usługę o 300-400 procent,konieczność podpinania wszędzie głupich dekoderów i zmuszanie ludzi do kupna nowych telewiozrów.

Jedyna jej zaleta to więcej darmowych kanałów na antenie naziemnej-reszty plusów nie widzę.

A jaki wy macie pogląd na tą sprawę? Ja czuję się jedną wielką ofiarą całej tej cyfrowej rewolucji i pewnie takich osób jak ja jest w Polsce mnóstwo.
  • REKLAMA
  • #2 15107302
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    abc123pac1 napisał:
    wchodzimy w nową erę telwizji-bardziej nowoczesnej,lepszej,o wyższej jakości i z większą ilością kanałów dostępnych za friko-otóż wszystkie powyższe zalety OKAZAŁY SIĘ JEDNĄ WIELKĄ BZDURĄ!

A co ci się nie zgadza ? Jakość lepsza, liczba kanałów większa, oprócz tego, że za friko to w dzisiejszych czasach kopniaka w zad nie dostaniesz.

abc123pac1 napisał:
    Myślę również że pakiet 70 kanałów też nie jest żadnym luksusem-wszyscy mamy inne upodobania i taki pakiet jest absolutnym i niezbędnym minimum żeby cieszyć się ciekawymi filmami czy serialami.

Przeskoczenie 70 kanałów na pilocie zajmuje i tak za dużo czasu. Zanim dojdziesz do 70 zapomnisz co na 1 było.
    Jak lubisz ciekawe filmy to idziesz do kina a nie patrzysz w swój stary kineskop pół roku po premierze.

abc123pac1 napisał:
    1.Jakoś nikt ludziom głośno nie powiedział że zmiana telwizji cyfrowej na analogową wiąże się Z GIGNATYCZNĄ PODWYŻKĄ ABONAMENTU ZA INETERSUJĄCE NAS KANAŁY,i co gorsza-nadal płacimy DOKŁADNIE ZA TO SAMO a doi się z nas kasę tylko dlatego że telewizja od dziś jest cyfrowa:

Jak się usługa nie podoba to wypowiadasz umowę i do widzenia. Oglądanie TV nie jest przymusowe.

abc123pac1 napisał:
    i to ma być ta przyjazna człowiekowi cyfrowa rewolucja-to jest zwykła propaganda i nic więcej!

Propaganda zawsze była i będzie. A że drożej - no cóż, wymiana urządzeń dla operatora to też koszty, więc jakoś trzeba je sobie odbić.

abc123pac1 napisał:
    Technologia cyfrowa spowodowała wzrost rachunków za identyczną usługę o 300-400 procent,konieczność podpinania wszędzie głupich dekoderów i zmuszanie ludzi do kupna nowych telewiozrów.

Nikt cię nie zmusza do oglądania tv. Nie podoba się to nie korzystaj. Posiadanie telewizora to nie obowiązek. Nie zachowuj się jak bachor, nie pasuje ci telewizja to nie oglądaj, idź do biblioteki albo na spacer do lasu. Zachowujesz się i masz pretensje jakby ktoś ci zatruwał powietrze niezbędne do oddychania, telewizja takim czymś nie jest. Zamiast się tutaj żalić na telewizje to idź lepiej ze znajomymi na piwo. Oglądanie telewizji to nie podatek który musisz zapłacić - płacisz podatek - masz prawo się nie zgadzać i żalić, telewizji nie musisz oglądać i nie musisz za nią płacić jeżeli ci nie odpowiada.
  • #3 15107320
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 96
    Wydaje mi się, że posiadanie trzech TV to jakiś obłęd. Mam jeden i nie mam kiedy go oglądać a tutaj trzy i jeszcze mu źle.

Prawda jest taka, że TV cyfrowa nadaje zupełnie w innym standardzie nie kompatybilnym wstecz, a to znaczy, że wszyscy musimy ponosić jakieś z tym związane koszty tym bardziej, że parametry przesyłu sygnału są istotnie lepsze. Z jednej strony podniesione są parametry przesyłu obrazu i dźwięku, a z drugiej strony są lepiej chronione prawa autorskie.

Niestety na sygnale analogowym oglądanie TV na LCD to porażka...

Zupełnie inna sprawa, że sygnał cyfrowy nadaje normalnie telewizja publiczna. Na pewno TVP1 i TVP2 ale pewnie i TVN czy Polsat. Także nie rozumiem tych Twoich wywodów i żali?
  • #4 15107403
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Czego nie rozumiesz? Nie rozumiesz że podwyżka abonamentu o 400% to draństwo? Nie rozumiesz że żądanie za tą samą usługę bez żadnego powodu 4 razy większych pieniędzy to coś niedorzecznego?

Odpowiedz jakbyś się czuł gdybyś za samochód musiał zapłacić 4 razy więcej tylko dlatego że jest czerwony albo tylko dlatego że wieziesz nim oprócz siebie jeszcze 4 pasażerów?

Jakbyś się czuł gdyby od jutra nakazali jeździć wszystkim kierowcom z przyczepą(analogia do głupiego dekodera) i płacić 4 razy więcej za oc?

3 telewizory to obłęd? A co w sytuacji kiedy muszę obejrzeć ważny mecz,a inni domownicy chcą oglądać co innego? Przypominam że mamy 2015 rok i osobny telewizor to niezbędne dziś udogodnienie.

Operator kablówki ponosi koszty?- raczysz żartować-jego jedyny kosz to ten głupi dekoder i chętnie go od niego kupię ale niech nie kasuje mnie osobno za każdy telewizor-jakoś przez ostatnie 20 lat miałem 4 telewizory i kasował tylko za jeden-i uwaga było tak wszędzie
  • #5 15107441
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1857
    Jakie 400% podwyżki, cyfrowa rewolucja dotyczy tylko naziemnej telewizji cyfrowej. Abonament wzrósł ale o 10zł na rok, niedługo zostanie zmniejszony a płacić będą wszyscy.

Obecnie i tak trzeba płacić niezależnie co się ogląda; płaci się za posiadanie telewizora co tez niedługo zostanie zmienione.
    Dotyczy do tez Ciebie, masz płacić dodatkowo za posiadanie telewizora, niezależnie czy korzystasz z DVB-T czy z operatora kablówki, czy telewizor masz podłączony tylko do DVD.

Nie jest tez prawdą, że możesz sobie podłączyć 100 telewizorów - przeczytaj sobie umowę

Nie masz pojęcia za co operator kablówki płaci.

Zostań operatorem kablówki
  • #6 15107459
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Na pytanie zadane w temacie odpowiadam, że zdecydowanie rewolucja, bo daje o wiele lepszą jakość obrazu i więcej kanałów bezpłatnych. Mam tu na myśli telewizję naziemną za którą nie płaci się nic oprócz zwykłego abonamentu w kwocie ok. 20 zł/mc.

Autor tematu wylewa swoje żale, podając przykład praktyk któregoś z operatorów telewizji kablowej, co nijak ma się do zasad samej telewizji cyfrowej i jej zalet. Jeśli faktycznie operator ten podnosi opłaty o 400% (w co śmiem jednak wątpić) to przecież można zmienić operatora na innego lub też wystawić za okno lub na dach "talerz" i odbierać TV satelitarną, jeśli ilość kanałów oferowanych przez TV naziemną mu nie odpowiada.

Także określanie telewizorów LCD jako "jedno wielkie g...o") świadczy, że autor tematu nie ma bladego pojęcia o technice odbioru telewizyjnego. Chcąc niechcąc trzeba się pogodzić z faktem, że kineskopy już odchodzą jako bardziej awaryjne, prądożerne i dające obraz gorszej jakości.
  • #7 15107461
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    mikstu2 napisał:
    że kineskopy już odchodzą jako bardziej awaryjne

Tutaj mam wątpliwości.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do reszty, to się zgadzam. Autor tematu nie wie co pisze.
  • #8 15107472
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    mikstu2 napisał:

Także określanie telewizorów LCD jako "jedno wielkie g...o") świadczy, że autor tematu nie ma bladego pojęcia o technice odbioru telewizyjnego. Chcąc niechcąc trzeba się pogodzić z faktem, że kineskopy już odchodzą jako bardziej awaryjne, prądożerne i dające obraz gorszej jakości.

Nie mam nic do samej technologii LCD, ale u mnie w domu jest 18 letni telewizor CRT i śmiga bez problemu, a znam przypadki że stary poczciwy kineskop działał przez ponad 25 lat. Ciekaw jestem czy współczesne TV LCD tyle wytrzymają.
    I wcale tak dużo prądu nie pobierają,zwłaszcza te z końcowych lat produkcji.

Co do pytania w temacie to nie wiem o co chodzi autorowi. Ale najpewniej chodzi o to,że nie potrafi odróżnić telewizji naziemnej od kablówki. I tego,że wymóg przejścia na nadawanie cyfrowe dotyczył tylko i wyłącznie nadawców telewizji naziemnej.

Co do braku telewizorów kineskopowych na rynku to też przesada ze strony autora tematu. Nowych nie produkują? Co z tego, na popularnym portalu aukcyjnym można dostać sprawnego CRTeka już za 100zł. A,że są one mało awaryjne to spokojnie pociągną jeszcze wiele lat.
  • REKLAMA
  • #9 15107473
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    scalok napisał:
    mikstu2 napisał:
    że kineskopy już odchodzą jako bardziej awaryjne

Tutaj mam wątpliwości.

No cóż, utkwiły mi w głowie czasy, gdy królowały u nas telewizory kolorowe prod. ZSRR, w których co drugi lub co trzeci kineskop po 2÷3 latach eksploatacji nadawał się do wymiany.
    Z kineskopami produkcji zachodniej nie było już tego problemu i były rzeczywiście długowieczne.
  • #10 15107634
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    @abc123pac1 musisz obejrzeć ważny mecz??? O litości...
    Więc jeśli Cię stać na trzy telewizory to nie powinieneś narzekać, że trzeba płacić za każdy oddzielnie. Mając trzy samochody ubezpieczenie płacisz za każdy oddzielnie...i do każdego oddzielnie paliwo też musisz wlewać. Nie da się nalać tylko do jednego i jeździć trzema na raz.

Operator ponosi ogromne koszty związane ze zmianą praktycznie całego sprzętu do nadawania, do zbudowania infrastruktury kablowej oraz umożliwia Ci wypożyczenie dekodera. Operatorowi nikt nie wypożycza dekoderów tylko musi je zakupić po cenach hurtowych.

Inna sprawa, że większość TV LCD dzisiejszej generacji wcale nie wymaga oddzielnego dekodera.

Do odbioru podstawowych kanałów TV wystarczy wystawić antenę na dach.
  • #11 15107924
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    abc123pac1 napisał:
    Czego nie rozumiesz? Nie rozumiesz że podwyżka abonamentu o 400% to draństwo? Nie rozumiesz że żądanie za tą samą usługę bez żadnego powodu 4 razy większych pieniędzy to coś niedorzecznego?

Jaka podwyżka? 8-O
    Zgodnie z tym co napisałeś, zmieniłeś usługę i nawet operatora. Inna usługa = inna umowa= inna cena. Nie przeczytałeś umowy tylko ją podpisałeś? Jak to mówią - sorry Winnetou, business is business, a głupich nie sieją.

abc123pac1 napisał:

Odpowiedz jakbyś się czuł gdybyś za samochód musiał zapłacić 4 razy więcej tylko dlatego że jest czerwony albo tylko dlatego że wieziesz nim oprócz siebie jeszcze 4 pasażerów?
    Jakbyś się czuł gdyby od jutra nakazali jeździć wszystkim kierowcom z przyczepą(analogia do głupiego dekodera) i płacić 4 razy więcej za oc?

Zła analogia. Zmieniasz samochód, płacisz nowe OC i płaczesz, że w starym wszyscy siedzieli na jednej kanapie, a w nowym ci dają cztery osobne fotele, a samochód drogi.

abc123pac1 napisał:

3 telewizory to obłęd? A co w sytuacji kiedy muszę obejrzeć ważny mecz,a inni domownicy chcą oglądać co innego? Przypominam że mamy 2015 rok i osobny telewizor to niezbędne dziś udogodnienie.

Absolutnie nie. TV nie była, nie jest i nie będzie niezbędnym środkiem do życia. To nadal zwykła rozrywka. Tak samo mógłbyś utyskiwać, że nie możecie mieć osobnych samochodów, osobnych komputerów, osobnych kwiatków doniczkowych. Jak z każdym luksusem - chcesz mieć więcej, to zapłać. Z domownikami można się zawsze dogadać jeżeli mamy super ważny mecz. Który zresztą można też obejrzeć np. Internecie. Podobnie jak wiele innych programów.
    Ja kiedyś też namiętnie oglądałem TV. Pewnego dnia stwierdziłem, że po raz n-ty oglądam ten sam program, w dodatku wybitnie debilny, tracę czas, nic z tego nie mam. TV wywaliłem z pokoju. To co mnie interesuje mogę znaleźć w innych źródłach, a TV ani nie jest źródłem dobrej rozrywki, ani rzetelnych informacji. To rozrywka dla osób mało wymagających i mało ambitnych. I w życiu tylko przeszkadza. Ciekawych filmów nie ma - większość to sieczka klasy C/D lub dawno przebrzmiałe "hity", a seriale są dziś wyjątkowo debilne, bo te naprawdę ambitne mają małą oglądalność. Lepiej pokazywać serial jak się dziwki w haremie leją, niż np. serial wymagający myślenia od widza.

abc123pac1 napisał:

Operator kablówki ponosi koszty?- raczysz żartować-jego jedyny kosz to ten głupi dekoder i chętnie go od niego kupię ale niech nie kasuje mnie osobno za każdy telewizor-jakoś przez ostatnie 20 lat miałem 4 telewizory i kasował tylko za jeden-i uwaga było tak wszędzie
    8-O

Niestety nie tylko twój dekoder. Ale anteny satelitarne, infrastrukturę kablową, serwery, bajery, studio nadawcze, serwis i całą masę rzeczy, bez których twój telewizor z dekoderem to tylko martwe pudełko odbierające szum kosmiczny.

abc123pac1 napisał:

3.Niestety jeden kineskop się popsuł i trzeba było kupić "super nowoczesny lcd"-po podłączeniu tego cudeńka do analogowej kablówki JAKOŚĆ OBRAZU JEST TRAGICZNA

Nie tragiczny - Taki sam. Po prostu na większym i lepszym monitorze, zauważyłeś jak naprawdę wyglądał stary, analogowy, standard przesyłania obrazu. Nagle dostałeś ekran, zdolny wyświetlić 3 razy większą rozdzielczość poziomą i pionową, to i pokazał ci jak wygląda analogowy świat pikseli. w porównaniu choćby do jakości menu OSD. ;)

abc123pac1 napisał:

2.Mój przykład-w domu za analogowy pakiet 70 kanałów płaciliśmy 60 złotych-NIEZALEŻNIE OD LICZBY TELEWIZORÓW abonament był jeden-mogłem mieć w domu 20 telewizorów i 50 gniazdek a płaciłem zawsze 60 złotych.

Nie płaciłeś za abonament, tylko za usługę. Za abonament państwowy nadal byłeś zobowiązany płacić 160 zł rocznie za KAŻDY posiadany odbiornik radiowy lub telewizyjny, niezależnie od opłacania dostarczanych usług. I nadal jesteś do tego zobowiązany. Tak więc dopisz sobie do rachunku co najmniej 640 zł rocznie, czyli 53,33 zł miesięcznie.

Z tego co widzę, to poszliście na tzw "żywioł", nie sprawdziliście jaką usługę kupujecie, nie rozważyliście innych rozwiązań, tylko na przysłowiową "pałę" polecieliście tam, gdzie były ciekawsze reklamy.

Co tu można powiedzieć - Sami sobie jesteście winni.
    Mogliście zostawić starego dostawcę, do obrazu się byście przyzwyczaili. A właściwie jedna z osób go używających by się przyzwyczaiła. Bo jak piszesz - jeden TV wymieniliście z czterech i każdy ma swój.
    Mogliście kupić mniejszy telewizor (swoją drogą, może źle ustawiliście standard wyświetlania obrazu)?
    Mogliście oddać stary TV do naprawy.
    Mogliście przejść na TV naziemną.
    Mogliście przejść na TV satelitarną.
    Mogliście wybrać innego operatora.
    Mogliście zmniejszyć ilość TV w domu i lepiej się dogadać w kwestii oglądania.

Ale poszliście do operatora cyfrówki kablowej, wzięliście umowę na 4 TV i nawet nie pomyśleliście o kosztach przy podpisywaniu umowy - tak się śpieszyło do oglądania nowego telewizorka. A teraz płaczecie jak małe dzieci. Nie podoba się? To zmień operatora na tańszego.
    A nie płacz, że wszystko co chcesz jest takie drogie, a ty chcesz płacić mało.
  • #12 15108464
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Z góry dziękuję za porady typu "nie stać cię to wyrzuć telewizor przez okno,wyjdź na dwór świat jest piękny".To tak samo jakbym powiedział właścicielowi firmy transportowej któremu podnieśli ceny benzyny z 4 do 16 złotych za litr "zlikwiduj firmę pozwalniaj 20 ludzi i idź na spacer"-świetna argumentacja.

Madrik-przeczytaj uważnie mój post i nie zmieniaj/nie zbaczaj z tematu.

Fakt-może pomyliłem naziemną cyfrową z kablową cyfrową,tylko dlaczego niemal wszyscy operatorzy kablowi likwidują w swoich ofertach analogową kablówkę?,dlaczego nowe LCD po podłączeniu do analoga prezentują obraz gorszej jakości niż na moim 25 letnim grundigu?,KOmu szkodziło zastosować takie rozwiązania żeby analoga oglądać na nowych telewizorach w dobrej jakości?,Dlaczego operatorzy likwudujac analoga,zaniedbując w ogóle pasmo analogowe(w upc z 70 na analogowym zostało już tylko 42,kilka smuży,zamiast zone europa przez 2 miesiace miałem jakiś wenezuelski kanał bo im się pasma nachodziły-ogólnie totalnie zaniedbują analoga-zero konserwacji czy poprway siły syganału).Mamy XXI,drony.roboty i inne cuda a nie potrafiono skonstroować głupiego telewizora LCD który dobrze by odbierał sygnał analogowy-wszystko to traktuje jako dyskryminację odbiorców kablówek analogowych i ZMUSZANIE ICH do przejścia na droższą cyfrę.

CO do twoje wypowiedzi:

Madrik napisał:
    Jaka podwyżka? 8-O
    Zgodnie z tym co napisałeś, zmieniłeś usługę i nawet operatora. Inna usługa = inna umowa= inna cena. Nie przeczytałeś umowy tylko ją podpisałeś? Jak to mówią - sorry Winnetou, business is business, a głupich nie sieją.
    .

Nie zmieniłem operatora-od 20 lat jestem w upc.

Madrik napisał:
    Zła analogia. Zmieniasz samochód, płacisz nowe OC i płaczesz, że w starym wszyscy siedzieli na jednej kanapie, a w nowym ci dają cztery osobne fotele, a samochód drogi.

Zły przykład,Kupujesz nowy samochód-w dowodzie masz wbite homologację do przewozu czterech osób i płacisz za nie 30 tysięcy.Nagle nadchodzi " samochodowa rewolucja"-kupujesz ten sam samochód:
    -ile pasażerów chce pan wozić?
    -4
    -to zamiast 30 tysięcy musi pan zapłacić 120 tysięcy za homologację na 4 osoby.

Identycznie sytuacja wygląda u mnie-4 telewizory ,cztery gniazdka-jeden abonament,nagle cyk"cyforwa rewolucja"-wizja czterech,gniazdek,czterech telewizorów,czterech dekoderów-CZTERech ABONAMENTÓW!

Madrik napisał:
    Absolutnie nie. TV nie była, nie jest i nie będzie niezbędnym środkiem do życia. To nadal zwykła rozrywka. Tak samo mógłbyś utyskiwać, że nie możecie mieć osobnych samochodów, osobnych komputerów, osobnych kwiatków doniczkowych. Jak z każdym luksusem - chcesz mieć więcej, to zapłać. Z domownikami można się zawsze dogadać jeżeli mamy super ważny mecz. Który zresztą można też obejrzeć np. Internecie. Podobnie jak wiele innych programów.
    Ja kiedyś też namiętnie oglądałem TV. Pewnego dnia stwierdziłem, że po raz n-ty oglądam ten sam program, w dodatku wybitnie debilny, tracę czas, nic z tego nie mam. TV wywaliłem z pokoju. To co mnie interesuje mogę znaleźć w innych źródłach, a TV ani nie jest źródłem dobrej rozrywki, ani rzetelnych informacji. To rozrywka dla osób mało wymagających i mało ambitnych. I w życiu tylko przeszkadza. Ciekawych filmów nie ma - większość to sieczka klasy C/D lub dawno przebrzmiałe "hity", a seriale są dziś wyjątkowo debilne, bo te naprawdę ambitne mają małą oglądalność. Lepiej pokazywać serial jak się dziwki w haremie leją, niż np. serial wymagający myślenia od widza.
    .

Bez komentarza,jak uważasz że w telewizji lecą same głupie seriale albo pornosy to zacznij oglądać bardziej wartościowe kanały jak tvp kultura,ale kino itp.Nie wiesz o czym piszesz.

Madrik napisał:
    Nie tragiczny - Taki sam. Po prostu na większym i lepszym monitorze, zauważyłeś jak naprawdę wyglądał stary, analogowy, standard przesyłania obrazu. Nagle dostałeś ekran, zdolny wyświetlić 3 razy większą rozdzielczość poziomą i pionową, to i pokazał ci jak wygląda analogowy świat pikseli. w porównaniu choćby do jakości menu OSD. ;)
    .

Ponownie-bez komentarza,Analogowy obraz za 30 letnim rubinie to żyleta przy tym syfie z LCD.

Madrik napisał:
    Nie płaciłeś za abonament, tylko za usługę. Za abonament państwowy nadal byłeś zobowiązany płacić 160 zł rocznie za KAŻDY posiadany odbiornik radiowy lub telewizyjny, niezależnie od opłacania dostarczanych usług. I nadal jesteś do tego zobowiązany. Tak więc dopisz sobie do rachunku co najmniej 640 zł rocznie, czyli 53,33 zł miesięcznie.
    .

Nie zmieniaj tematu

Madrik napisał:
    Z tego co widzę, to poszliście na tzw "żywioł", nie sprawdziliście jaką usługę kupujecie, nie rozważyliście innych rozwiązań, tylko na przysłowiową "pałę" polecieliście tam, gdzie były ciekawsze reklamy.
    .

Nie poszliśmy,Musieliśmy się zdecydować na dekoder cyfrowy bo zepsuł się kineskop a nie uśmiech mi się kupować używanego z komisu który też się może zaraz popsuć,wczoraj popsuł się kolejny i trzeba będzie zamówić kolejny dekoder i płacić już 120 złotych,za tydzień-nie daj boże-mogą się pospuć kolejne dwa kineskopy-i znowu kolejne dekodery i rachunek wzrośnie do 240 zł za miesiąc( o przepraszam-do 200 po super,hiper zniżce dla stałych wiernych klientów).

Madrik napisał:
    Mogliście zostawić starego dostawcę, do obrazu się byście przyzwyczaili. A właściwie jedna z osób go używających by się przyzwyczaiła. Bo jak piszesz - jeden TV wymieniliście z czterech i każdy ma swój
    .

Zostawiliśmy,i nie nie przyzwyczailibyśmy się do cholernej pikselozy-po pół godziny oglądania czegoś takiego bolą mnie oczy,proponuję ci graj od jutra w gry w rozdziałce 640 x 480-przecież się przyzwyczaisz.

Madrik napisał:
    Mogliście kupić mniejszy telewizor (swoją drogą, może źle ustawiliście standard wyświetlania obrazu)?
    .

Nie nie mogliśmy,a na LCD ustawiałem obraz na pierdyliard sposobów-pikseloza i syfiasty obraz.

Madrik napisał:
    Mogliście oddać stary TV do naprawy.
    .

A może tak nowy? aż taki biedny nie jestem żeby naprawić 25 letni kinsekop,a może tak nowy LCD który zagwarantuje mi taką samą jakość obrazu jak mój stary kineskop?-chętnie zapłacę za nowy nawet 2 kafle.

Madrik napisał:
    Mogliście przejść na TV naziemną.
    .

Z kilkunastoma kanałami? bez interesującyhc mnie programów? ,Proponuję ci od jutra zamiast samochodu przesiądź się na rower albo dymaj do pracy z buta 10 kilometrów.

Madrik napisał:
    Mogliście przejść na TV satelitarną.
    .

To samo-wizja 4dekoderów i 240 zł co miesiąc-i jeszcze ten kretyński talerz za oknem.

Madrik napisał:
    Mogliście wybrać innego operatora.

To samo-vectry i inni operatorzy to 240 co miesiąc i osobne dekodery.Znajdź mi operatora który da mi jeden abonament na cyfrę na cztery dekodery a stawiam duże piwo.

Madrik napisał:
    Mogliście zmniejszyć ilość TV w domu i lepiej się dogadać w kwestii oglądania.
    .

Jasne,mogliśmy zmienić mieszkanie na jednopokojowe a samochód kombi na hulajnogi.Darujcie sobie takie komentarze.

Madrik napisał:
    Ale poszliście do operatora cyfrówki kablowej, wzięliście umowę na 4 TV i nawet nie pomyśleliście o kosztach przy podpisywaniu umowy - tak się śpieszyło do oglądania nowego telewizorka. A teraz płaczecie jak małe dzieci. Nie podoba się? To zmień operatora na tańszego.
    A nie płacz, że wszystko co chcesz jest takie drogie, a ty chcesz płacić mało.
    .

NIe wzięliśmy umowy na 4 ale stoję przed taką przykrą wizją co jest dla mnie czystym zdzierstwem.Reszta twojej wypowiedzi-bez komentarza
  • #13 15108599
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Depresja po uszkodzeniu ulubionych TV nie upoważnia Cie do pisania bzdur.
    1) Przeczytaj umowę którą dawniej podpisywałeś, nie miałeś prawa do podpięcia 4 czy też 20 odbiorników, nic Ci się nie zmieniło.
    2) Kup 22" LCD będziesz miał obraz na analogu jak żyleta, niestety sygnał analogowy ( sprawdź rozdzielczość TV analogowej na Wiki ) nie jest w stanie wypełnić sensownie obrazu dużego LCD, coś za coś
    3) Skoro piszesz o TV cyfrowej to skok jakościowy jest bardzo duży, miałem kilku operatorów i u wszystkich różnica w jakości jest zauważalna
    4) Nie jest prawdą, że musisz mieć kilka pilotów, jeśli masz sensowny TV a nie badziewie, to podłączone po HDMI urządzenia mogą być obsługiwane jednym pilotem, zobacz na magiczny skrót CEC
    5) Nie jest prawdą że musisz mieć 4 dekodery, teraz nawet proste TV mają wejście na czytnik kart, UPC oferuje takie rozwiązanie i wtedy wcale nie musisz mieć dekodera
    6) Nie jestem w temacie, bo nie mam UPC, ale chyba czytniki do TV są Conax, skoro na Conaxie w tunerach satelitarnych da się zrobić sharing, to i tu powinno się dać ( aczkolwiek umowę masz na 1 odbiornik )
    7) Nie znam UPC, ale wielu dostawców kablówki oferuje multiroom i nie kosztuje to tyle co kilka abonamentów solo.
    Poczytaj umowy, poczytaj instrukcje a potem wylewaj żale, bo piszesz w temacie o cyfrowej ściemie, a narzekasz na sygnał analogowy
  • REKLAMA
  • #14 15108662
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Nie wiem dlaczego tak ciężko ci uwierzyć że przy 4 telewizorach za analogową kablówkę płaciłem 60 zł-Monter z Upc OSOBIŚCIE MONTOWAŁ MI 10 lat temu 4 gniazdka I ODNOTOWAŁ W PROTOKOLE że w tym i tym mieszkaniu są 4 telewizory i cztery gniazdka.Upc o wszystkim wiedziało a mój umowa w ogóle nie określa ilości telewizorów którę mogę podłączyć,Upc wyraźnie mi zagwarantowało że płacę ZA SAM SYGNAŁ ANALOGOWY BEZ WZGLĘDU NA LICZBĘ ODBIORNIKÓW.I mogę mieć w domu 100 telewizorów na analogu i będę za to płaci nadal śmieszne 60 zeta-i proszę nie wmawiać że jest inaczej bo tak płaciłem przez ostatnie 20 lat NIEDOWIARKI.

Co do multirooma-tak z wielką łaską masz obniżkę na drugi telewizor.Pytam się a trzeci?.Musi pan wykupić OSOBNY DEKODER I KOLEJNY ABONAMENT.Co to ma znaczyć żebym bulił osobno za każdy odbiornik? Przez 20 lat na analogu miałem Multi,hiper superroom na 3 tv w cenie 60 zeta miesięcznie i mogłem mieć 100 telewizorów i 100 multiroomów i nadal PŁACIŁBYM 60 ZETA!
  • #15 15108741
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Telewizja i sygnał analogowy został zastąpiony sygnałem cyfrowym o wyższej rozdzielczości. Operatorzy kablowi tylko pchają jeszcze zdekodowany sygnał cyfrowy po analogu. Obecnie już żadna albo za chwile żadna telewizja nie będzie nadawać w ogóle analogowo.

O ile się orientuje multiroom w UPC to dodatkowe 25zł miesięcznie a nie cały abonament.
  • #16 15108785
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Czyli o 25 zeta za dużo do mnie.Zaznaczę dodatkowo że multiroom możne być tylko na będę dodatkowy odbiornik a ja mam 3 dodatkowe.Na 3 i 4 nie ma opcji wykupienia multiroomu.Za trzeci musisz zapłacić kolejny pełny abonament czyli znowu 60 plus kolejny multiroom czyli 85 czyli za wszystko 170 zeta-też mi promocja.
  • #17 15108835
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    abc123pac1 napisał:
    To samo-vectry i inni operatorzy to 240 co miesiąc i osobne dekodery.Znajdź mi operatora który da mi jeden abonament na cyfrę na cztery dekodery a stawiam duże piwo.

Co Ty za bzdury wygadujesz?!? Moi rodzice mają Vectrę - za drugi dekoder płacą 10 zł miesięcznie. Za duży pakiet kanałów + internet + dwa dekodery płacą 85 zł miesięcznie.
    Po za tym, możesz zainteresować się kartą CI, odpadnie problem dwóch pilotów.
  • #18 15108858
    waljo
    Poziom 21  
    Ocena: 189
    Poruszono tutaj ważną kwestię poboru prądu przez stare i nowe urządzenia elektroniczne. Osobiście posiadam tv marki LG w którym nie ma wyłącznika przy pomocy, którego można go odłączyć od zasilania. Dorobiłem specjalny kabel z wyłącznikiem i po prostu sprzęt jest wyłączany jeżeli nie przewiduję oglądania programów. Teoretycznie może i współczesne sprzęty są mniej energochłonne ale biorąc pod uwagę fakt, że sprzęt na czuwaniu też pobiera jakąś porcję energii to sumując te rzeczy może się okazać, że w przeciągu np. roku oszczędności nie ma. Stary tv czy też inne urządzenia się po prostu wyłączało pstrykiem o pobór był zerowy. Obecnie widzę, że jest masa urządzeń, która wymaga np. oddzielnego zasilacza, którego nie można odłączyć. Przykład drukarek - teoretycznie ona nie pracuje ale zasilacz cały czas pobiera energię. Używam starej laserówki HP posiadającej wyłącznik sieciowy i jest to według mnie bardzo energooszczędne urządzenie ponieważ włączam go wtedy kiedy chcę. Oczywiście większy ekran tv, lepszej jakości obraz ma zalety ale takie rzeczy jak się nie raz słyszy w reklamie o oszczędnościach w poborze prądu często bywa iluzoryczne. Sądzę, że chyba w tym temacie nastąpiła jakaś zmowa producentów sprzętu elektronicznego i energetyków bo nie wierzę, żeby w takim nowej klasy wzmacniaczu czy tym przykładowym tv nie można było założyć wyłącznika. Pobór energii przez takie urządzenia na czuwaniu w jednym domu jest spory widzę to u siebie ale dorabianie wyłącznika do każdego urządzenia upierdliwe. Odbiegłem od tematu ale myślę, że można go połączyć z tematem głównym gdyż u mnie też mam spore problemy z odbiorem nowej cyfrowej naziemnej tv. Sygnał cyfrowy dobiega z dwóch przeciwbieżnych kierunków co powoduje stałe przestawianie kanałów w odbiorniku. Na analogowym tego nie było. Nie jestem jakimś maniakiem starych technologii ale czasami człowiek jest bezsilny i musi na siłę poddać się nowemu.
  • #19 15108868
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Gdyby rozwój cywilizacji miał zależeć od takich ludzi jak Ty to dziś byśmy mieli nadal TV analogową, małe fiaty, skody czy trabanty a zamiast komputerów tylko wielkie kalkulatory. O telefonach komórkowych mógłbyś zapomnieć. Zawsze się ktoś znajdzie niezadowolony ze zmian.

Niestety rozwój technologii czy cywilizacji niesie za sobą konsekwencje, że trzeba ponosić czasem dodatkowe koszty związane z rozwojem i postępem technologii.

Rzeczywiście, trzeci i kolejny to kolejny abonament...ale...z drugiej strony ja się nie dziwie, że operator UPC ma taki regulamin. W ten sposób można by było zrobić, że w jednym domu płaci się tylko jeden abonament a wszyscy inni korzystali by sobie z multiroomu? Inaczej mówiąc było by to obejściem kosztów związanych z abonamentem.
    Dwa odbiorniki są jeszcze zrozumiałe...ale trzy czy więcej to jednak lekka przesada...
  • #20 15108871
    d-t-x
    Poziom 21  
    Mój TV pobiera wg instrukcji całe 0,5W, a miernik poboru prądu (taki wkładany do gniazdka) pokazuje 0,3W... Tak więc, wydumany argument.
    Jeżeli chodzi o dekodery, to zgoda - większość pobiera powyżej 20W i są stale włączone. Ale ten problem (i nie tylko ten) można obejść używając karty CI.
  • #21 15108880
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    @waljo pobór prądu przez urządzenia w trybie czuwania obecnie jest już znikomy i jest nawet regulowany przepisami UE.
    Nie ma róży bez kolców i dlatego jeśli się chce mieć sterowanie poprzez pilota to urządzenie musi mieć zasilanie w trybie czuwania. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wyłączał wtyczką urządzenia jeśli pobór prądu Ci przeszkadza.
  • #22 15108995
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    zmyslonyy napisał:
    pobór prądu przez urządzenia w trybie czuwania obecnie jest już znikomy

Nie dotyczy to jednak dekoderów . Taki np. dekoder n- ki w trybie czuwania pobiera ok. 25 W .
    Popieram pogląd autora odnośnie opłat za TV kablową : powinno się płacić za dostarczanie pakietu , a nie za to na ilu telewizorach jest wyświetlany !
  • #23 15108999
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Zmyslonyy-no właśnie ci uświadamiam że przez 20 lat analoga Ludzie w Polsce Tak właśnie robili-płacili będę abonament i mieli kilka telewizorów w domu i było to sprawiedliwe,logiczne i zgodne z prawem a operatorzy kablowi-przynajmniej mój o tym wiedzieli i nie pobierali kolejnych abonamentów za kolejne telewizory-bo po co?,co to kogo obchodzi ile mam telewizorów na chacie.

Co do kolegi piszącego o multiroomie w vectrze-zapytaj rodziców ile by ich kosztował 3 i 4 telewizor-bo zaręczam że nie można by było wziąć multoroomu tylko kolejny osobny pełny abonament na 3 telewizor i ewentualnie do tego trzeciego czwarty w multiroomie.

Co do poboru prądu-mój kineskopowy 14 grundig pobiera 35 watów podczas pracy i 3 w spoczynku,jestem ciekaw ile pobiera podczas pracy zestaw LCD plus dekoder i czy rzeczywiście nowe urządzenia są takie energooszczędne
  • REKLAMA
  • #24 15109034
    d-t-x
    Poziom 21  
    Czy dotarło już do Ciebie, że istnieje coś takiego jak karta CI, którą można zamontować w telewizorze, wsadzić do niej kartę dostępową i pozbyć się dekodera?
  • #25 15109086
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    @abc123pac1 przecież ja też wielokrotnie Ci pisałem jak i inni, że możesz wystawić antenę za okno i podstawowe kanały odbierać z eteru za cenę abonamentu radiowo-telewizyjnego.....ale również już tylko cyfrowo....i bez ograniczeń.

Zupełnie inna sprawa to Twoje subiektywne poczucie sprawiedliwości i ja bym tego tutaj w ogóle nie mieszał. Operator kablowy to tak w ogóle musi płacić za udostępnianie swoim abonentom poszczególnych kanałów TV jak byś nie wiedział. Nic za darmo nie dostaje a Ty chciałbyś na nieograniczoną ilość TV płacić tyle samo. Telewizja cyfrowa podniosła standard nadawanego sygnału telewizyjnego ale również umożliwiła znaczniej lepszą ochronę praw autorskich. Zresztą słusznie...
  • #26 15109088
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    d-t-x napisał:
    Czy dotarło już do Ciebie, że istnieje coś takiego jak karta CI, którą można zamontować w telewizorze

Ale on posiada CRT. Dotarło do Ciebie że w takich nie ma gniazd na karty CI ?
  • #27 15109107
    d-t-x
    Poziom 21  
    brofran napisał:
    d-t-x napisał:
    Czy dotarło już do Ciebie, że istnieje coś takiego jak karta CI, którą można zamontować w telewizorze

Ale on posiada CRT. Dotarło do Ciebie że w takich nie ma gniazd na karty CI ?

Przecież pisze, że kupił 2 LCD i stąd cały ten problem.
  • #28 15109110
    abc123pac1
    Poziom 10  
    Zmyslony-na cyfrowej naziemnej nie mam ale kino,nie mam Polsatu sport i nie mam Vivy więc nie proponuj mi czegoś co nie spełnia moich oczekiwań

Dodano po 2 [minuty]:

Dtx-ale ja nie chce żadnych dodatkowych modułów za które mam płacić kolejny abonament.To wszystko powinno być w cenie jednego abonamentu tak jak przy analogu.I z tego powodu jestem wkurzony.
  • #29 15109130
    d-t-x
    Poziom 21  
    A to już tylko wina umowy, którą podpisałeś z operatorem. TYLKO I WYŁĄCZNIE.
  • #30 15109134
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Problemy telewizyjne jak w świat według kiepskich.

abc123pac1 napisał:
    nie mam ale kino,nie mam Polsatu sport i nie mam Vivy więc nie proponuj mi czegoś co nie spełnia moich oczekiwań

Ja willi i rolls-royce też nie mam, ale to nie powód żebym biadolił że wille za drogo budują a rolls-royce za drogo sprzedają - ździercy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat cyfrowej telewizji, jej kosztów oraz jakości w porównaniu do telewizji analogowej. Użytkownik wyraża niezadowolenie z podwyżek abonamentów oraz z jakości obrazu na nowych telewizorach LCD w porównaniu do starych kineskopowych. Inni uczestnicy podkreślają, że telewizja cyfrowa oferuje lepszą jakość obrazu i więcej kanałów, a także zwracają uwagę na koszty związane z modernizacją infrastruktury przez operatorów. Wskazano na różnice w umowach dotyczących liczby telewizorów oraz na możliwość korzystania z kart CI, które eliminują potrzebę posiadania dekodera. Dyskusja dotyczy również poboru energii przez różne urządzenia oraz ich wpływu na koszty eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA